A Jane Go0dall Intézet Rügyek és Gyökerek (Roots & Shoots) hálózata mutatkozik be az Egyetemi Könyvtár aulájában 2010. február 8-án 9-én és 10-én 14 órától 18 óráig.

rootsandshootsA neves etológus által a ’70-es években alapított nemzetközi Jane Goodall Intézet célja a vadon élő afrikai csimpánzok élőhelyének megmentése, a helyi közösségek fenntartható életmódjának megteremtése és a környezeti nevelés előmozdítása. Dr. Goodall évtizedekig tartó afrikai kutatásai és saját tapasztalatai alapján az elsők között hívta fel a fejlett társadalmak figyelmét az afrikai vadvilágot érintő problémákra. Az aktív természetvédelem (erdők telepítése, rezervátumok kialakítása, orvvadászat elleni védelem és árván maradt csimpánzok nevelése) mellett a Jane Goodall Intézet figyelme hamarosan az Afrikában élő emberek mindennapi gondjaira is kiterjedt, s erre elsősorban az afrikai és más fejlett és fejlődő országokban élő gyerekek és felnőttek oktatásával igyekezett megoldást keresni. A gyerekek tanítása különösen fontos, mivel az alapvető változásokra az újabb generációk sokkal fogékonyabbak. Az Afrikában tapasztalt környezeti problémák globális okai, és az emberiségnek a természetre gyakorolt egyre jelentősebb nyomása vezetett egy nemzetközi hálózat megszületéséhez, melynek 2006. óta magyarországi képviselete is létezik.

Tagjai mind önkéntesek, sokuk természettudományi érdeklődésű egyetemisták, illetve e területeken tevékenykedő fiatalok. Ma már nemzetközi viszonylatban széles körben elfogadott, hogy az önkéntesség a társadalom különböző szintjein kiemelten fontos szerepet tölt be, javítja az életminőséget és gyakran segít a karrier építésében. „Toborzó programjuk” keretében szeretnének lehetőséget nyújtani a környezeti nevelés és természetvédelem iránt érdeklődő fiatalok számára, hogy megismerjék programjaikat és érdeklődés szerint részt vegyenek ezeknek megvalósításában.