október 2011


Az FP7 projekt-eredmények disszeminációjáról és az ehhez kapcsolódó EU előírásokról tájékoztatás és kötetlen beszélgetés az Egyetemi Könyvtár Dísztermében 2011. október 27-én 10:30 kezdettel.

A kávéház programja:

  •   A tudományos kommunikáció új dimenziói (Karácsony Gyöngyi – DEENK)
  •   Az EU 7. Keretprogram tudományos eredményeinek disszeminációja (Görögh Edit – DEENK)
  •   EDIT: Egyetemi Digitális Intézményi Tudástár (Áts József – ELTE EK)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt egy kávéra!

Itthon és külföldön is bemutatkozik az Egyetemi Könyvtár digitalizált katalógusa.

Az alapításának 450. évfordulóját ünneplő ELTE Egyetemi Könyvtár digitalizáltatta és az interneten távolról is hozzáférhetővé tette a XIX. század óta vezetett muzeális értékű, több mint egymillió cédulát tartalmazó Alapkatalógusát.

Az otthonról is böngészhető katalógust 2011. október 18-án Vajda Zsuzsanna és Cséka György kollégáink bemutatják a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum “Hagyomány és korszerűség” című rendezvényén.

Az online alapkatalógus angol nyelvű változatát Kálóczi Katalin és Bikádi Katalin kollégáink október 19-én Reykjavikban, az izlandi, a bergeni és a bolognai egyetem közös szervezésében megtartandó Utrecht Network konferencián mutatják be a nemzetközi szakmának.

Fotózz! Filmezz! Rajzolj! Ha az Egyetemi Könyvtár pályázatán indulsz, esélyed van rá, hogy mindezért 25.000 Ft értékben sütizz! Vagy megfigyeld a profikat műsorkészítés közben. Vagy nyerj egy csomó könyvet. Gondolkodj el arról, hogyan olvasunk ma/mi. És öntsd képekbe!

A pályázati kiírás : http://www.konyvtar.elte.hu/palyazatikiiras.pdf

A jelentkezésilap:  http://www.konyvtar.elte.hu/jelentkezesilap.pdf

A pályázat a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 ,,Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében valósul meg.

Lorant Endre magyar származású nyugalmazott egyetemi tanár, író közel 700 db nagy értékű francia nyelvű könyvet adományozott értékes gyűjteményéből az ELTE Egyetemi Könyvtárnak. Az adományozás kapcsán október 18-án 17 órakor a könyvtár dísztermében rendezett ünnepségen Lorant professzor „Balzac első regényei (1819-1825): szívére hallgat egy fiatal író” címmel tart előadást Balzac műveiről és saját kutatásairól francia nyelven.

André Lorant, (1930 Budapest), magyar származású nyugalmazott egyetemi tanár, író. 1956 óta Franciaországban él. A Párizsi Egyetem professor emeritusa, az összehasonlító irodalom tanára, Balzac munkásságának egyik vezető specialistája, a Bouquins Robert Laffont sorozatban Balzac korai regényeinek speciális kiadásának irányítója. Számos esetben írt előszót az Emberi színjáték köteteihez.

Az adományozott könyvek között szerepel a La Comédie humaine facsimile első kiadása, a Balzac kritikai irodalom számos kötete, irodalomelméleti tárgyú, illetve szépirodalmi könyvek. Az anyag értékét és jelentőségét növeli a számos Lorant Endrének dedikált kötet.

Az adományozás kapcsán rendezett ünnepségen Lorant professzor előadása előtt az ELTE részéről köszöntőt mond Borsodi Csaba rektor-helyettes, François Laquièze, a budapesti Francia Intézet igazgatója és Bárdosi Vilmos, az ELTE BTK Romanisztikai Intézet igazgatója.

http://konyvtar.elte.hu/hirek/friss/index.html#hir111007