július 2011


Sétáljon az Egyetemi Könytár műemlék-épületében Pádár László fotós lenyűgözően élethű panorámaképeivel.

http://is.gd/nrYWuz

Az ELTE Egyetemi Könyvtár pályázatot hirdet informatikus és tájékoztató könyvtárosi munkakör betöltésére. Részletek a honlapon.

Július 12-én Újvidéken került sor Szögi László: Vajdasági diákok az európai egyetemeken 1338-1919 című szerb/magyar nyelven Újvidéken kiadott könyvének ünnepélyes bemutatójára. A kötetet Sztevan Rajcsevity, a Vajdasági Levéltár igazgatója és Dr. Ljubinka Trgovcsevity Mitrovity, a Belgrádi Egyetem professzora mutatta be. A bemutatón a Vajdaság különböző levéltáraiból számos intézmény képviselője vett részt, mert a kiadvány a Vajdaság egész területéről mutatja be a külföldön tanult hallgatókat.
Képek a könyvbemutatóról.

“Kié a varázslók pálcája?” címmel az ELTE honlapon  interjút olvasható az Lábass Endrével, akinek beszélgetéssorozata az elmúlt hónapokban zajlott az Egyetemi Könyvtárban.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár 2011-ben előfizetője lett az EBSCO cég AtoZ szolgáltatásának, amelynek segítségével az összes, az ELTE által előfizetett vagy előfizetésen kívüli, de nyílt hozzáféréssel rendelkező elektronikus folyóirat egyetlen felületen elérhető, a full textes anyagok – amennyiben van rá jogosultságunk – letölthetők. Közel 40.000 cím között lehet böngészni, tájékozódni a világ vezető szakfolyóirataiban.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár pályázatot hirdet kéziratokkal és régi nyomtatványokkal foglalkozó könyvtárosi munkakör munkakör betöltésére. Részletek a honlapon.

Az aulában, a díszlépcső feljáratánál két oldalról szokatlan műtárgyak hívják fel magukra mától a könyvtár látogatóinak figyelmét.

Az OSA Archívum által kezdeményezett 2009-es KÖNYVKOCKA projekt során létrehozott poliésztergyanta és papír (könyv) anyagú különleges tartalmi-vizuális élményt adó köztéri tárgyak a Szabad Európa Rádió Könyvtárából megörökölt, leginkább a hidegháborús korszak politika- és gazdaságtörténeti kiadványaiból álló, százezres könyvállomány többszörös szűrés után leselejtezett darabjaiból készültek. A két könyvkockát az OSA Archívum bocsátotta az Egyetemi Könyvtár rendelkezésére.

A projektről részletesebben.

92 különböző e-könyvben kereshet az EBSCO felületén (http://search.ebscohost.com) a Trial access – ACADEMIC eBooks menüpont alatt az ELTE számítógépeiről 2011. szeptember 30-ig.

Az e-könyvek a képen látható módon érhetőek el az EBSCO HOST-ról