március 2011


Hommage à Josquin“Hommage à Josquin” – A Capella Silentium énekegyüttes koncertje 2011. március 20-án 18 órakor az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.

Josquin des Prez (~1450-1521) frankoflamand zeneszerzőt – akit nevének számos eltérő írásmódja miatt gyakran csak a Josquin névvel illetünk – már kortársai is a zene fejedelmének nevezték. Uralkodók és egyházi emberek sorát bűvölte el zenéjével. Működése révén végérvényesen vége lett a középkori zenének, a reneszánsz utat tört magának ezen a területen is. Nagy hatása nemcsak zeneszerzői működéséből fakad, hanem pedagógiai tevékenysége is kiemelkedő, hiszen számos tehetséges komponista sorolható tanítványai közé.

A hangversenyen a zeneszerző csodálatos chansonjai, motettái mellett pályatársainak az ő emlékére, tiszteletére komponált fenséges alkotásai is felcsendülnek, köztük számos kuriózummal, mint pl. Jacquet da Mantova nagyszabású, modern kiadásban nem hozzáférhető kompozíciója, amelybe a zeneszerző számos Josquin-motetta kezdőmotívumát szőtte bele.

Közreműködik Szlama Annamária (gitár).

A belépés ingyenes.

Cimelia - Értékek a budapesti Egyetemi KönyvtárbólCimelia – Értékek a budapesti Egyetemi Könyvtárból

Az Egyetemi Könyvtár 450 éves jogfolytonos működésének 2011. évi ünneplése alkalmat adott egy rendhagyó kiállítás megrendezésére, melynek keretében a nagyközönség megismerkedhet a XI-XVIII. századi míves könyvkultúra itt őrzött remekeivel. A kiállítás reprezentatív válogatás a legszebb, legértékesebb kéziratokból és nyomtatványokból. A közel ötven időrendben bemutatott dokumentummal szeretnénk felhívni a figyelmet az egykor egymás mellett élt különféle kulturális áramlatok egyidejű társadalmi hatásmechanizmusára.

A kiállítás egyben az Egyetemi Könyvtár ingyenesen látogatható jubileumi ajándéka minden régi korok iránt érdeklődő kultúra-kedvelőnek.
A tárlat megtekinthető az Egyetemi Könyvtár Dísztermében (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.) 2011. március 31-ig, munkanapokon 12-18 óra között.

További információk és képek a honlapon.