október 2009


  • Kurtág György / összeáll. és az interjúkat kész. Varga Bálint András ; [… fotóit kész. Felvégi Andrea, Huszti István] – [Budapest], cop. 2009
  • Az égbolt / Arisztotelész ; [… ford. Lautner Péter]. A világrend / Pszeudo-Arisztotelész ; [… ford. Bugár M. István] ; [a mutatókat kész. Brunner Ákos] – Budapest, cop. 2009
  • Az anarchizmus klasszikusai / szerk. Bozóki András és Sükösd Miklós ; [szerzők Paul Avrich et al.] ; [ford. Náday Judit et al.] – Budapest, 2009

Az írás művészete - Művészi írások. Kis magyar oklevéltan.2009. október 8-án, 13:30-kor nyílik a “Az írás művészete – Művészi írások. Kis magyar oklevéltan” című kiállítás az Egyetemi Könyvtár dísztermében.

Köszöntőt mond Dr. Szögi László az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója. A kiállítást megnyitja Dr. Hudecz Ferenc az ELTE rektora. Bevezetőt mond Dr. Rácz György a Magyar Országos Levéltár főosztályvezetője. A kiállítást bemutatja Dr. Varga Júlia az ELTE Egyetemi Levéltár igazgató-helyettese. A kiállítást rendezte Dr. Varga Júlia főlevéltáros és Kassa Melinda muzeológus.

További információ a honlapon.

A tárlat 2009. október 8. és december 31. között látogatható munkanapokon 10-től 18 óráig.

gruyterA de Gruyter kiadó az összes eKönyv és eFolyóirat teljesszövegű állományát elérhetővé tette 2009. október 31-ig.

Az adatbázis elérhető az ELTE minden számítógépéről.

saurA K. G. Saur – de Gruyter kiadó Der literarische Expressionismus Online adatbázisa folyóiratok, évkönyvek, gyűjtemények, antológiák teljes szövegét  tartalmazza több, mint 5000 szerzőtől körülbelül 40.000 cikket tartalmaz a korai 20. századból.

Az adatbázis 2009. október 31-ig elérhető az ELTE minden számítógépéről.

oedAz Oxford University Press Oxford English Dictionary Online szótára nemcsak a mai angol nyelvet írja le, hanem történeti szemszögből is vizsgálja azt. Az angol nyelv történetét és fejlődését jeleníti meg egészen a kezdetektől. Szócikkei ennek megfelelően az adott szó formai és jelentésbeli változásait, fejlődését követik nyomon, megfelelő idézetekkel is alátámasztva azt.

A szótár 2009. október 31-ig elérhető az ELTE minden számítógépéről.

ovidAz Ovid Technologies 2009 októberére ingyenesen elérhetővé teszi a MEDLINE adatbázist.

Az amerikai National Library of Medicine által fenntartott adatbázis, több mint 4500 orvosbiológiai folyóirat bibliográfiai adatait tartalmazza. A közel 11 millió hivatkozás 1966-ig visszamenőleg áll a felhasználók rendelkezésére. A bibliográfiai adatok több mint 50 %-át tartalmi összefoglalók egészítik ki. Az Ovid naponta frissíti ezt az adatbázist. A folyóiratok egy részének előző heti publikációi már megjelennek a rekordokban.

További információk az Egyetemi Könyvtár honlapján.