szeptember 2009


Cod. Ital 3. Szeretné megtekinteni egyik kódexünket? És éppen Párizsban jár? Látogasson el a Bizánctól Isztambulig című kiállításra! (Galeries nationales, Grand Palais,  Champs-Elysées.  Megtekinthető 2009. október 10-től 2010. január 25-ig.)

Az Egyetemi Könyvtár Cod. Ital. 3. jelzetű, XV. századi kódexét kölcsönözte a kiállítás számára, amelyben Justinianus császár ma már nem látható bronz lovas szobrának rajza található.

Bizánc, amit később Konstantinápolynak, majd Isztambulnak neveztek, mindig fontos helyszíne volt a különböző kultúrák találkozásának. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően itt futnak össze a szárazföldi és tengeri utak, miként azt a 2004-ben végzett ásatások is megerősítik, amikor a tenger alatt vezető alagutat fúrták a jövőbeni metró számára. A tárlat időrendben mutatja be a város történelmének különböző szakaszait mintegy  300 tárgy kiállításával török, francia és más országok – köztük Magyarország – nyilvános gyűjteményeiből.

Múzeumok Őszi FesztiváljaIdén október 1. és november 15. között negyedik alkalommal szervezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját. A “Pincétől a padlásig” és a “Múzeumi tanösvény” tematikus programokhoz kapcsolódnak az Egyetemi Könyvtár rendezvényei.

 • Egy könyv újjászületésének útja – Betekintés a könyvtár restaurátorműhelyébe
 • XVI-XVIII. századi kincseink lakóhelye – Milyen is az a műemlékraktár?
 • Könyvtári barangolások – Séta a 130 éves könyvtárépületben
 • Az írás művészete – Művészi írások. Kis magyar oklevéltan

Részletes program és jelentkezési információk a honlapon.

A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idejénA Tanácsköztársaság agitációs röpiratai kiváló kutatási forrásai lehetnek a történészeknek. Ezt fölismervén jött létre az Egyetemi Könyvtár “Párttörténeti Gyűjteménye”. Ebből mazsolázgat Fabó Edit: A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idején című írásában a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

Kutatók Éjszakája2009. szeptember 25-én 16 és 22 óra között Kutatók éjszakája az Egyetemi Könyvtárban.

A hozzánk látogatók ezen a napon előadásokat hallgathatnak kollégáinktól, jó idő esetén távcsöves csillagvadászatot rendezünk teraszunkon és hosszabbított nyitva tartással, 22 óráig tekinthetik meg kiállításunkat.

Előadások a Díszteremben

 • 16:00 –  Dr. Szögi László: A külföldi egyetemjárás kutatása és eredménye
 • 16:45  – Dr. Knapp Éva: Szent István első magyar király ikonográfiájának átalakulása a XV-XVIII. századi sokszorosított grafikában
 • 17:30  – Dr. Bibor Máté: Hungarica-nyomtatványok kutatása
 • 18:45  – Dr. Klimes-Szmik Katalin: Amerika újrafelfedezése a 20. században
 • 19:30 –  Dr. Rászlai Tibor: Horoszkópok hatalma – a hatalom horoszkópja

Egyéb programok

 • 10.00-16.00 ill. 20.30-22.00 A csillagok törvényei – Kiállítás az ELTE Egyetemi Könyvtár XVI. századi csillagászati nyomtatványaiból (Díszterem)
 • 20:00-22.00 Távcsövön át a csillagos ég – A Magyar Csillagászati Egyesület tagjainak közreműködésével (a könyvtár teraszán, megfelelő  idő esetén)

További információk a program hivatalos honlapján.

ovidAz Ovid Technologies 2009 szeptemberére ingyenesen elérhetővé teszi a Psyc-INFO adatbázist.

A PsycInfo az APA (American Psychological Association – Amerikai Pszichológiai Társaság) online adatbázisa. Az Ovid platformján elérhető adatbázis folyóiratcikkek, könyvek, könyvfejezetek, kutatási jelentések, disszertációk leírását, összefoglalóit és hivatkozásokat (citációkat) tartalmaz a pszichológia és társtudományai (pszichiátria, élettan, neurológia, antropológia, gyógyszerészet, társadalomtudomány, nevelés, szociális munka, nyelvtudomány, jog stb.) köréből.

További információk az Egyetemi Könyvtár honlapján.

Könyvtári NapAz ELTE Könyvtártudományi Tanszéke és Hallgatói Önkormányzata Könyvtári Napot szervez 2009. szeptember 15-én, 10:00 órai kezdettel az egyetem Múzeum körúti campusán.

Ezen a napon az Egyetemi Könyvtár is megtalálható lesz a campuson, ahol az érdeklődők beiratkozhatnak a könyvtárba, kereshetnek az online katalógusban, érdeklődhetnek szolgáltatásainkról, rendezvényeinkről, kiadványainkról.

További információk az ELTEszhék-en.

Update: Képek a Könyvtári Napról Klein László és az ELTE Könyvtártudományi Tanszéke és Hallgatói Önkormányzata fotóapparátjából.

Az EBSCO Publishingban ingyenesen elérhető a Research Starters – Sociology adatbázis. A felhasználók az egész tanévben, tehát 2010. június 30-ig tesztelhetik azokat.
Az adatbázis biztos alapot nyújt a tanulmányaikkal kapcsolatos témákról a hallgatók, kezdő kutatók számára. A tudományágak szerinti csoportosítás segít a hallgatóknak egy-egy tárgy szélesebb körű áttekintésében. A cikkek átlagban 3000 szót tartalmaznak, amelyek tömör, de alaposabb leírásokat adnak, mint a tankönyvek, vagy az enciklopédiák.

Kulturális Örökség Napjai 2009 az egyetemi KönyvtárbanAz ELTE Egyetemi Könyvtár az előző évi hagyományokat követve újra megnyitja kapuit a Kulturális Örökség Napjain, 2009. szeptember 19-én, 10-19 óra között.

Ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődök. A restaurátor műhelyben a 16-17. századi könyvek restaurálásának technikájáról és a könyvkészítés történetéről tudhatunk meg érdekességeket. A Csillagászat évéhez kapcsolódóan a díszterem tárlóiban a Csillagok törvényei című kiállítás gazdag dokumentumanyaga várja az érdeklődőket. Látogatóink vezetett körsétán bebarangolhatják az 1876-ban átadott könyvtárpalota eklektikus stílusú épületét. Pompásan ívelő lépcsősor vezet a díszterembe, ahol Lotz Károly mennyezeti freskójának nőalakjai a tudományokat és művészeteket szimbolizálják.

Előadások az olvasóteremben:

 • 14.00 órakor Dr. Knapp Éva: Szent István első magyar király ikonográfiájának átalakulása a XV-XVIII. századi sokszorosított grafikában
 • 15.00 órakor Dr. Varga Júlia: Az erdélyi felsőoktatás a 16-19. században
 • 16.00 órakor Bibor Máté: Hungarica-nyomtatványok kutatása
 • 17.00 órakor Dr. Klimes-Szmik Katalin: Lélekerősítő orvoslás a XVI. századi Mexikóban
 • 18.00 órakor Dr. Rászlai Tibor: 900 éve halt meg St. Anselmus, a skolasztika atyja – avagy az ontológiai istenérv “halhatatlansága”

Vezetett épülettúra (előzetes e-mailes vagy telefonos /1-411-6739/ bejelentkezés alapján) szeptember 19-én 10 órakor, 12 órakor,  és 14 órakor. Útvonal: Aula – Díszlépcsőház – Díszterem – Tanácsterem – Műemlékraktár

A resturátorműhely titkai (előzetes e-mailes vagy telefonos /1-411-6739/ bejelentkezés alapján) szeptember 19-én 11 órakor, 13 órakor,  és 15 órakor.
Könyvtárunk restaurátor munkatársa a kulturális örökséget képező értékeink, féltett kincseink megmentéséről, védelméről tart bemutatót. Mesél a könyvkészítés történetéről, a XVI-XVII századi könyvek restaurálásának technikájáról.

Megtekinthető kiállítás: Csillagok törvényei – Kiállítás az ELTE Egyetemi Könyvtár XVI. századi csillagászati nyomtatványaiból – díszterem

További információk a hivatalos honlapon.

Következő oldal »