március 2009


Válogatás azokból a könyvekből, elektronikus dokumentumokból, melyeket a héten vettünk állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben! Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted e-mailben.

 • Pszichológiai lexikon / [a lexikonrészek feld. Christian Leszczyânski, Wilfried Schuhmann] ; [… szerzői Ulrich Birner et al.] ; [a m. pszichológusok szócikkeit írta Moussong-Kovács Erzsébet] ; [ford. Balázs István et al.] – [Budapest], 2007

Középkori krónikatöredékA budapesti Egyetemi Könyvtár egy 1543-ban megjelent kötetének kötéséről egy egészen ritka töredéket fejtettek le, amely egy középkori itáliai krónika illusztrált előszavát tartalmazza.

Megjelent Tóth Péter: Egy illusztrált középkori krónikatöredék című írása a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

Szegények patikájaEgy becses, régi nyomtatvány restaurálásakor a kötéstáblából jelentős mennyiségű tömítőanyagot fejtettek ki , amely egy 17. századi, ismeretlen magyar nyelvű nyomtatványból készült!

Megjelent Knapp Éva: Szegények patikája című írása a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

A budapesti Egyetemi Könyvtár a magyar tudományos élet egyik elismert kutatóhelye. E címre minősíti egyrészt az évszázadokon át tervszerűen gyűjtött állománya, másrészt a könyvtárban dolgozó könyvtárosok  szellemi teljesítménye.

National Geographic OnlineA könyvtár értékes gyűjteménye lehetővé tette, hogy néhány európai hírű és értékű dokumentumára ráirányítsuk a figyelmet a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Magyarország rejtett értékei rovatban. Az elektronikus formában megjelenő folyóiratban 2009 minden hónapjában egy-egy újabb írással és ezekhez kötődő, figyelemre számot tartó képekkel jelentkezünk.

Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei című alsorozatban eddig két írás jelent meg:

 • Knapp Éva: Szegények patikája
 • Tóth Péter: Középkori krónikatöredék

A következő hónapokban további különleges dokumentumokról kívánunk hírt adni, így például a könyvtárban őrzött Arany János kéziratokról, herbáriumokról, igényes folyóiratok divatképeiről, csillagászati nyomtatványokról, különleges kódexekről és unikum metszetekről.

Azerbajdzsáni címerAz Azerbajdzsáni Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége 2009. április 2-án 15:00 órakor könyveket ajándékoz az ELTE Egyetemi Könyvtárnak (ELTE Egyetemi Könyvtár, Díszterem. 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)
A könyveket ismerteti Őexc. Dr. Hasan Hasanov nagykövet. Köszöntőt mond Dr. Szögi László CSc, az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója és Prof. Dr. Vásáry István, az ELTE BTK Orientalisztikai Intézet igazgatója.

Válogatás azokból a könyvekből, elektronikus dokumentumokból, melyeket a héten vettünk állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben! Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted e-mailben.

  Válogatás azokból a könyvekből, amelyeket a múlt héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben! Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted e-mailben.

  Válogatás azokból a könyvekből, amelyeket a múlt hetekben vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben! Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted e-mailben.

  • Mátyás corvinái a nemzet könyvtárában / [írta] Mikó Árpád ; [a felvételeket kész.] Hapák József ; [a képaláírásokat és a magyarázó szövegeket írta Zsupán Edina] ; [közread. az Országos Széchényi Könyvtár] – [Bp.], cop. 2008
  • Egyidőben : esszék és beszédek / Susan Sontag ; [bev. és vál. Paolo Dilonardo és Anne Jump …] ; [előszó David Rieff …] ; [ford. Barkóczi András et al.] – Budapest, 2008
  • Naplók / Franz Kafka ; [ford., az előszót és a jegyzeteket írta Györffy Miklós] – Budapest, 2008

  pl4web1332009. március 16-án, 15 órakor nyílik a “Herbáriumok – Kiállítás az ELTE Egyetemi Könyvtár botanikai kézirataiból és nyomtatványaiból” című kiállítás. Köszöntőt mond Dr. Szögi László az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója. A kiállítást megnyitja Dr. Orlóci László a Füvészkert igazgatója. A kiállítást rendezte Dr. Knapp Éva az ELTE Egyetemi Könyvtár Kéziratok és régi nyomtatványok osztályának vezetője.

  További információ a honlapon.

  A tárlat 2009. március 16. és május 30. között látogatható munkanapokon 10-től 18 óráig.

  Információ (09/03/20): Rendezvények miatt a Herbáriumok kiállítás március 23-án hétfőn 16 óráig, március 26-án csütörtökön 13 óráig, március 27-én pénteken 13 órától látogatható. Megértésüket köszönöjük!

  KönyvbemutatóA Helikon kiadó bemutatja Antalóczy Zoltán: “Örjöngő röptünk, mondd hová vezet” című könyvét 2009. március 5-én 16 órakor az Egyetemi Könyvtár dísztermében.
  A könyvet méltatja és ajánlja Dr. Klinghammer István akadémikus, professzor, az ELTE volt rektora.