november 2008


Cawthorne, N.: Zsarnokok. A történelem 100 legvéresebb diktátora. Alexandra, 2007. 1000Ft.
Várkonyi Nándor: Sziriat oszlopai. Magvető, 1972. 300Ft.
Kosztolányi Dezső: Novellák 1-3. Szépirodalmi, 1957. 1000Ft.
Jane Austen: Értelem és érzelem. Rebeka és Panni Könyvkiadó, é.n. 200Ft.
Jane Austen: Büszkeség és balítélet. Rebeka és Panni Könyvkiadó, é.n. 200Ft.
Mikszáth Kálmán: A fekete város. 2008. 200Ft.
Jókai Mór: Az arany ember. 2008. 200Ft.
Horváth Andrea: Az asztrológia kézikönyve. Hungalibri, é.n. 200Ft.
Luhász Balázs: Paris flaneur [fotóalbum]. 2006. 500Ft.
Lillian Too: Az új Ji Csing. Gabo, 2007. 500Ft.
Filmévkönyv 2007. 200Ft.
Atlasz Plusz. Magyarország, Budapest. 210 település részletes térképe. Z-Press Kiadó, 2000. 500Ft.
Andrees Allgemeiner Handatlas…Leipzig, 1900. [180 old. 44×30cm(!)] 5000Ft.
Ady Endre: Válogatott versek 1-2. Kossuth Kiadó, 2007. 200Ft.
Defoe: Robinson Crusoe. Európa Diákkönyvtár, 1996. 100Ft.
Philip K. Dick: Várjuk a tavalyi évet. Agave, 2007. 200Ft.
József Attila összes verse. Anno Kiadó, é.n. 200Ft.

Továbbá: Lenin, Sztálin, Marx és Engels összes és válogatott művei, a Bolsaja Szovetszkaja Enciklopedia, lexikonok: a Révai új lexikona, a Magyar Nagylexikon egyes kötetei,sok-sok szótár, rengeteg folyóirat: Artmagazin, Klió, Átrium, Századok, Geo stbstbstb.

Az Egyetemi Könyvtár 2008. december 2. és 5. között kedvezményes könyvvásárt tart a könyvtár aulájában. A választékban majdnem minden megtalálható a lektűrtől az ezotérián át a tudományos művekig. Régi és új könyvek, folyóiratok, valamint a könyvtár saját kiadványai rendkívül kedvező áron vásárolhatóak meg.

A könyvvásár minden nap 10-20 óra között tart nyitva.

December 31-ig az EISZ-en belül ingyenes próbalehetőséget nyújt a Thomson Reuters a Web of Knowledge-ban található néhány adatbázishoz.
A kipróbálható adatbázisok a következők:

  • ISI ProceedingsSM (1990-jelen)
  • Derwent Innovations IndexSM (1963-jelen)
  • BIOSIS PreviewsR (1969-jelen)
  • MEDLINER (1950-jelen)
  • Journal Citation ReportsR (2003)

További részletek a honlapon. Letölthető felhasználói ismertető.

Az EBSCO Publishingban ingyenesen elérhető a Research Starters – Business és a Research Starters – Education adatbázis. A felhasználók az egész tanévben, tehát 2009. június végéig tesztelhetik azokat. Mindkét adatbázis biztos alapot nyújt a tanulmányaikkal kapcsolatos témákról a hallgatók, kezdő kutatók számára. Tudományágak szerinti csoportosítás segít a hallgatóknak egy-egy tárgy szélesebb körű áttekintésében. A cikkek átlagban 3000 szót tartalmaznak, amelyek tömör, de alaposabb leírásokat adnak, mint a tankönyvek, vagy az enciklopédiák. A Research Starters – Business adatbázis cikkeit 19 kategória szerint osztályozták, ezek mindegyike 10-40 cikk-témakört tartalmaz. A Research Starters – Education cikkeit pedig 24 kategória szerint osztályozták, 10-35 cikk-témakörrel.

Válogatás azokból a könyvekből, amelyeket a múlt héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben! Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted e-mailben.

Az EISZ adatbázisok között megtalálható az Akadémiai Kiadó és az Idegennyelvi Továbbképző Központ (ITK) együttműködésével megjelent Rigó utcai (ORIGÓ Nyelvvizsga) autentikus nyelvvizsga-teszteket feldolgozó Tesztre készen program, angol, német és francia nyelven.
A Tesztre készen 1000 db tesztfeladatot kínál a nyelvvizsgára készülőknek, valamint a program nyelvtani összefoglalót, továbbá az egyes nyelvtani kategóriákhoz kapcsolódó interaktív gyakorlatanyagot is tartalmaz.
Kiegészítésként a program része 20 db szintén autentikus szövegű hallás utáni értés feladat is megoldási kulccsal együtt, amelyek az akkreditált nyelvvizsga nyelvi laborban lebonyolított részét szimulálják.

Az október 27-én nagy sikerrel bemutatott RefWorks bibliográfia-készítő szoftver intézményi változatához az ELTE tesztelési elérést kapott. Ez jóval több lehetőséget tartalmaz, mint az interneten elérhető egyéni változat.
December 12-ig a RefWorks oldalon a Login-nal lehet bejelentkezni. Egy egyszeri regisztráció (Sign up for an Individual Account) szükséges, amellyel elkészül saját profilunk. E-mailcímként a regisztrációkor, amennyiben van, úgy az ELTÉ-s e-mailcímüket adják meg, kerüljék a yahoo-s, hotmail-es, freemail-es e-mailcímek megadását.

A RefWorks, egy sokoldalú, de egyszerűen használható online eszköz, amely segítséget nyújt a kutatóknak az információgyűjtésben és -tárolásban, idézetek és bibliográfiák készítésében, azok különböző jogosultságú megosztásában. Létrehozható benne saját, személyes adatbázis, ahová az adatok adatbázisokból, importált szövegállományokból, vagy közvetlenül begépeléssel kerülhetnek be. Az összegyűjtött cikkeket a felhasználó saját igényei szerint visszakeresheti, rendezheti. A betöltött cikkekből hivatkozási lista készíthető számos, előre definiált stílusban, a szakfolyóiratok által előírt módon vagy saját felhasználói metódus szerint.

Kérjük, tesztelési tapasztalataikat írják meg december 15-ig Varga Klárának.

Az angol nyelvű Quick start guide és a Training workbook letölthető.

Az el nem veszett, de megtalált képek. Roger Fenton (1819-1869) fényképei az ELTE Egyetemi Könyvtárban.

Roger Fenton világhírű, a 19. században élt angol fotográfus – aki a brit királyi család udvari fényképésze is volt – 12 eredeti, részben szignózott fotója került elő az ELTE Egyetemi Könyvtár metszettárából. A fotók némelyike – amelyekről mind a mai napig nem tudjuk, hogyan kerültek az Egyetemi Könyvtárba, egyáltalán Magyarországra – egyedülálló darab, a világon sehol másutt nem találhatók nyilvános gyűjteményekben.

A Roger Fenton műveiből nyílt kiállítás 2008. november 21. és 2009. január 30. között látogatható az Egyetemi Könyvtár Dísztermében, hétköznapokon 10-18 óráig.
Bővebb információ itt.

2008. november 11-12-én az ELTE Egyetemi Könyvtára lesz a helyszíne a SENSORY programnak. Három éve változó helyszíneken zajlott a projekt megvalósítása: Abruzzo (IT), Lodz (PL), Szeged (HUN), így most először lesz Budapesten a soron következő találkozás.

A projekt, a Socrates közösségi programokon (GRUNDTVIG II) belül, négy együttműködő szervezet partnerségével valósul meg: Abruzzo Régió Önkormányzata; Olasz Jelnyelvi Kutatási és Képzési Intézet (ONLUS – IRSIS LIS) (Olaszország); Lodži Számítógépes Tudományok Főiskolája (Lengyelország); Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék (Szeged, Magyarország).

Ez az együttműködés az Európai Unió által meghatározott Lisszaboni Stratégia megvalósulásához kíván hozzájárulni. Ezen belül a szociális és oktatási rendszerek is nagy kihívással néznek szembe. Eddig is számtalan erőfeszítés történt az EU országaiban arra, hogy átalakítsák a képzési és szakképzési rendszereiket, azonban az iskolai kudarcok aránya és ezáltal a társadalmi kirekesztődés aránya sajnálatosan magas maradt. Jelen program az érzékszervi fogyatékkal élő emberek – kifejezetten a siketek és nagyothallók – felsőoktatási intézményekbe való bejutását és a tanulmányok elvégzését kívánja elősegíteni.

A program fő célkitűzése az, hogy azonosítsa és redukálja azon objektív (fizikai), szubjektív (pszichés), társadalmi és kulturális akadályokat, gátakat, amelyek nehezítik és gyakran lehetetlenné teszik az érzékszervi fogyatékossággal élők számára a középiskola befejezése után a tanulmányok folytatását, a felsőoktatásban való részvételét, majd az élethosszig tartó tanulás megvalósulását.

A projekt tehát a partnerországokban élő siket és nagyothalló fiatalokat helyezve a fókuszba a következő tevékenységeken keresztül kívánja megvalósítani fő célkitűzéseit:

  • tanulmányok készítése a partnerszervezetek által;
  • adatgyűjtés (azon érzékszervi fogyatékos fiatalok számának meghatározása, akik befejezték középiskolai tanulmányaikat, tehát potenciálisan felsőfokú intézménybe jelentkezhetnek, – és azok száma, akik ténylegesen felvételiztek);
  • a célcsoport felmérése kérdőív és interjúk által;
  • multimédiás DVD készítése.

A tervek között szerepel a nemzetközi tapasztalatokon alapuló eredmények, iránymutatások minél szélesebb körben való terjesztése is, különös tekintettel a helyi, regionális és nemzeti szinten dolgozó döntéshozókra.

A program megvalósításában a könyvtár egyik munkatársa – Gyimesiné Franyó Borbála – is részt vesz. Részben saját érintettsége, így tapasztalati szakértelme átadásával, részben jelnyelvi tolmácsolási feladatok ellátásával. A tapasztalatok bemutatása kölcsönös, hiszen minden találkozás alkalmával az adott ország és érintett intézményei sorban kalauzolták a résztvevőket az érintett intézményekben, hallássérülteket oktató iskolákban és érdekvédelmi szervezeteknél. Többek között az idei Múzeumok Éjszakáján a csoport már tett egy látogatást az Egyetemi Könyvtárban és elismeréssel szóltak a könyvtár programjáról.

Az Egyetemi Könyvtár épületének legutóbbi felújításához kapcsolódóan, 1999-ben fejeződött be kertünk kialakítása.

A barátságos belső udvarba kényelmes kerti asztalok, székek kerültek. Lombhullató cserjék [gyöngyvirág cserje (Deutzia), borbolya (Berberis)]; lomblevelű örökzöldek [orbáncfű (Hypericum), madárbirs (Cotoneaster), puszpáng (Buxus), babérmeggy (Laurocerasus), Mahonia]; pikkelylevelű örökzöldek [tuják]; tűlevelű örökzöldek [tiszafák (Taxus)] és évelők [árnyékliliom (Hosta), gólyaorr (Geranium), Iris] „népesítették be” az udvarunkat. A zajos belvárosi forgatagban olvasóknak, látogatóknak egyaránt felüdítő megpihenni, napozni, beszélgetni, levegőzni itt.

Lippai János jezsuita szerzetes, a pozsonyi érseki kert vezetője, híres „Posoni kert” (1664) c. munkájában így ír a kertről:
I. Elsö könyv, Viragos-kert, I. resz, IV.:
„Mert vallyon, mi lehet ez világon hasznossabb az embernek, mint maga életének hoszabbitása: egésségének oltalmazása: fáratt erejének meg-nyúgotása: sulyos gondgyainak enyhitese: és minden tagjainak vigaztalasa? azt pedig, sohúlt inkább föl nem talállya, mint az kerti mulatságban. Kiben csak egy kedves sétálás-is alkalmatos üdöben, csudálatos-képpen meg-vidámittya az embert: és annak a mennyei Paradicsomnak kévánságára föl-indíttya elméjét: kiben csak egy Virágocskát megtekéncsen-is, leg-ottan annak alkotojának szépségére, és szeretetire föl-gerjed.”

A szép kert rendszeres gondozást kíván. A beteg, elöregedett növényeket pótolni kell. Épp ezért az ELTE Egyetemi Könyvtára és az ELTE Egyetemi Levéltára tartós kapcsolatot szeretne kiépíteni a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképzővel. Reméljük, így könyvtárunk udvarának, s a Maglódi úton található levéltárunk kertjének szakszerű karbantartása megoldott lesz.

Kókai Katalin gyakorlati oktatásvezető tanárnőnek és Kováts Levente tanár úrnak köszönhetően 2008. október 7-én a 11/DK/A 2 csoportos tanulók (Kiss Gábor, Knul Ákos, Kovács Anna, Kozma Balázs, Kozicz Monika, Liszkai Annamária, Nagy Enikő, Nagy Norbert) gyakorlati óráikon rendbe tették kertünket. Ők a MaGyulások: honlapjukon, a diákoldalukon a tanulók így becézik iskolájukat.

A szokásos, őszi fenntartó munkálatok mellett elsősorban a tarack irtása volt fontos, régen esedékes feladat. Szorgos kertészeink a teendőik befejezése után felfedezték könyvtárunk látványosságait. Munkájukat köszönjük! A tavaszi feladatokban, csinosításban, kisebb átalakításban is számítunk rájuk! Reméljük, megújult, megszépült kertben fogadhatjuk majd vendégeinket, olvasóinkat a különböző rendezvényeinken.

Néhány kép a munkálatokról.

Budavári Éva

Következő oldal »