május 2008


A Mohács előtti magyarországi humanizmus emlékei az ELTE Egyetemi KönyvtárbanA Mátyás király: Magyarország a reneszánsz hajnalán című kiállításához kapcsolódó A Mohács előtti magyarországi humanizmus emlékei az ELTE Egyetemi Könyvtárban című tudományos ülésre kerül sor 2008. június 6-án, pénteken 9 órai kezdettel az ELTE Egyetemi Könyvtár Dísztermében.
Kérjük, hogy részvételi szándékát június 5-ig jelezze az ek_titkarsag@ludens.elte.hu címen, vagy a 411-6738-as telefonszámon

Részletes program a honlapon.

Az Egyetemi Könyvtár és az Egyetemi Levéltár kiadványai a tudományos ülés ideje alatt kedvezményesen megvásárolhatóak a helyszínen.

Magyarország a reneszánsz hajnalánMátyás király: Magyarország a reneszánsz hajnalán című kiállítás megnyitójára kerül sor 2008. május 20-án 17:30 órakor, az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.

A kiállítás június 21-ig munkanapokon 10 és 18 óra között tekinthető meg.

További információ a honlapon.

Tartalom:

Az EBSCOhost felületén május 31-ig 21 metaadatbázis kutatható (lista rövid ismertetőkkel az anyag végén – lehet, hogy az elérhető adatbázisok száma máj. 31-ig csökkenni fog), melyek zömmel bibliográfiaiak (bibl. adatok+szerzői és tezaurusz tárgyszavak+szerzői vagy szakértői kivonat), de nagy számú teljes szövegű anyagot is tartalmaznak.

A források (folyóiratok és monografikus művek, amiket az adatbázisok feltárnak) listája bejelentkezéskor az egyes adatbázisok ismertetői alatt található Title list linkről érhető el.

Belépés:

Bármely ELTE gépről az http://web.ebscohost.com URL-ről. Belépéskor az adatbázisok listáját tartalmazó képernyő látható:

Hibák:

Ha egy User name, password ablakos képernyő nyílik meg, a belépés sikertelen volt; Varga Klárának kell szólni, melyik gépről nem sikerült a belépés, és egy másik, végszükség esetén dolgozói gépről belépni.

Ha egy, a bejelentkezés sikertelensége felett sajnálkozó hibajelentés-képernyő nyílik meg, a szöveg végén található login again linkről lehet belépni.

Nyelv:

Bibliográfiai leírás, kivonat, tárgyszavak és indexelés: angol. A teljes szöveg anyanyelvi is lehet, valamint a kivonatról az esetek többségében generálhatunk nagy nyelvekre gépi fordítást, a rekord alatti Translate / Fordítás gombbal.

A felület magyar (és még másfél tucat egyéb) nyelvre állítható a képernyő felső zöld sávjában jobb szélen található Language ablak lenyitásakor a Magyar-ra kattintással.

Segítség:

Angol nyelvű felhasználói segédletek és on-line tréning elérhető a http://support.ebscohost.com/training/index.php oldalról. A Tutorials linkről Adobe Flash és/vagy PowerPoint prezentációk érhetők el, amik lépésről léopésre mutatják be a használatot.

Keresés:

A belépési képernyőn kockába kattintással kijelöljük az adatbázis(oka)t, a képernyő bal fölső és alsó sarkában lévő Continue / Folytatás gombbal léphetünk a keresésre. Automatikusan az egyszerű keresés nyílik meg, a felső füleken állíthatjuk át a keresési módot. Mind az egyszerű, mind az összetett keresésnél lenyílik a szűkítőablak, amelynek segítségével finomíthatjuk vagy bővíthetjük a keresést, ill. navigálhatunk a találatok és a témafigyelés között is.

A találati listán a címre kattintva érhető el a bibl. leírás és az abstract. A listán a leírás alatt link(ek) jelzi(k), ha a mű teljes szövege PDF vagy HTML formátumban elérhető – a rekord alatt ezek szintén elérhetők. A listán továbbá megjelennek (ha vannak) a mű illusztrációi, ezeket high resolution minőségben kapjuk meg.

A rekordfejben és alul a Citation / Hivatkozás linken az EBSCO adatbázisokon belüli idézettségi lista érhető el.

Érdemes az EISzen kereshető adatbázisokat is az EBSCO-ne keresni, míg a szolgáltatás él, mivel sok olyan teljes szövegű anyagot elérhetünk így, amikről az EISzern keresztül csak bibliográfiai adatokat kaphatunk.

Találatok mentése:

A rekordfejben lévő ikonsoron a Print / Nyomtatás, E-mail, Save / Mentés, Export vagy Add to folder / Hozzáadás mappához ikonok segítségével. Utóbbi egy a saját EBSCO-tárhelyet nyit meg, amit bejelentkezés után tetszés szerint használhatunk. Első alkalommal az alábbi módon érhetjük el: egy rekordon nyomjuk meg a Add to folder / Hozzáadás mappához ikont. Visszalépve a Találati listá-ra, kattintsunk a Folder has items / A mappa tartalmaz tételeket linkre (jobb oldalt felül), majd felül középen a Sign in / Belépés linkre, végül a bal oldali I’m a new user / Új felhasználó vagyok linkről tudunk regisztrálni.

Az EBSCO-adatbázisok 2008.05.31-ig elérhetőek.

Adatbázisok:

- Academic Search Complete (Próba)

Az Academic Search Complete kifejezetten tudományos intézmények számára készült, a világ legértékesebb és legátfogóbb, tudományos igényű, multidiszciplináris teljes szövegű adatbázisa, amely több mint 5500 teljes szövegű periodikumot tartalmaz, több mint 4600 lektorált folyóiratot beleértve. A teljes szövegeken kívül több mint 9500 folyóirat és összesen közel 10 000 kiadvány, köztük monográfiák, beszámolók és konferencia-előadások stb. indexelését és referátumait foglalja magában. Az adatbázis PDF tartalma 1865-ig nyúlik vissza, és a teljes szövegű anyagok többsége kereshető PDF formátumban van. A kereshető hivatkozott referenciák közel 1000 folyóiratot érintenek.

- Humanities International Complete (Próba)

A Humanities International Complete több száz folyóirat, könyv és más megjelent forrás teljes szövegű változatát kínálja a világ minden tájáról. A Whitston Publishing (az EBSCO Publishing impresszuma) által létrehozott adatbázis magában foglalja a Humanities International Index teljes tartalmát (több mint 2 ezer folyóirat és 2 millió rekord) plusz egy, a maga nemében páratlan teljes szövegű információtartalmat, amelynek nagy része nem található más adatbázisban. A Humanities International Complete egy nélkülözhetetlen gyűjtemény olyan könyvtárak számára, amelyek a bölcsészettudományok átfogó, teljes szövegű tartalmát kívánják biztosítani olvasóik számára.

- Literary Reference Center (Próba)

A Literary Reference Center (LRC) egy átfogó irodalmi referencia adatbázis, amely az antikvitástól napjainkig tartó irodalom hivatkozási adatainak széles spektrumát kínálja a felhasználó számára. Az LRC egy átfogó adatbázis, amely mintegy 1000 könyv és monográfia, főbb irodalmi enciklopédiák és kézikönyvek, több száz irodalmi folyóirat és máshol nem elérhető egyedülálló források információs anyagát egyesíti. Részletes információt tartalmaz a legolvasottabb szerzőkről és műveikről, ezáltal elengedhetetlen eszköz a nyilvános, egyetemi, főiskolai és középiskolai könyvtárak számára.

- MLA International Bibliography (Próba)

Az MLA International Bibliography folyóiratcikkek, könyvek és értekezések részletes bibliográfiáját kínálja. A Modern Language Association (MLA) által létrehozott elektronikus verzió 1920-ig visszamenőleg több mint 1,8 millió hivatkozást tartalmaz nem kevesebb mint 4400 folyóiratból, sorozatból, valamint 1000 könyvkiadótól. Az indexelt anyagok nemzetköziek és közel 60 kiadványcímet foglalnak magukban a J-STOR nyelvi és irodalmi gyűjteményből, valamint teljes szövegekre mutató hivatkozásokat.

- MLA Directory of Periodicals (Próba)

Az MLA Directory of Periodicals több mint 7100 folyóiratról szóló részletes információt közöl, amelyből 4400 az International Bibliography (Nemzetközi Bibliográfia) listájában indexelt. A részletes címszavak tartalmazzák a szerkesztőség elérhetőségi adatait, továbbá a gyakoriságot, a példányszámot, az előfizetési díjakat, illetve cikkek benyújtására vonatkozó útmutatókat.

- World History Collection (Próba)

A World History Collection globális kitekintést nyújt a történelemre Afrika, Ázsia, Észak-és Dél-Amerika, Európa és a Közel-Kelet anyagából merítve. A World History Collection 150 cím teljes szövegű anyagát tartalmazza, beleszámítva számos lektorált folyóiratot 1964-ig visszamenőleg.

- Education Research Complete (Próba)

Az Education Research Complete az oktatásügyi kutatások meghatározó online forrása. A tárgyalt témák az oktatás valamennyi szintjét felölelik, kezdve a kora gyermekkortól a felsőoktatásig, valamint számtalan oktatásügyi témát is magában foglal, mint például a többnyelvű oktatás, az egészségnevelés és a tesztelés. Az Education Research Complete több mint 1820 folyóirat indexelését és referátumait, valamint több mint 900 folyóirat, több mint 71 könyv és monográfia, valamint számos oktatásügyi konferencia előadásainak teljes szövegét tartalmazza.

Professional Development Collection (Próba)

Ez a pedagógus szakemberek számára készült adatbázis 520 kiváló minőségű oktatásügyi folyóirat rendkívül specializált gyűjteményét nyújtja, amelyek közül 350 lektorált kiadvány. Emellett az adatbázis több mint 200 oktatásügyi jelentést is tartalmaz. A Professional Development Collection a teljes szövegű oktatásügyi folyóiratok legátfogóbb gyűjteménye a világon.

- Education Abstracts (Próba)

A H. W. Wilson Company által összeállított Education Abstracts, több mint 680 periodikum és évkönyv indexelését és referálását tartalmazza. Az indexek 1983-ig, a referátumok pedig 1994-ig visszamenőleg találhatók meg az adatbázisban. Az 1995 után megjelent, oktatási témájú könyvek indexelését is tartalmazza.

- Educational Administration Abstracts (Próba)

Az Educational Administration Abstracts olyan bibliográfiai rekordokat tartalmaz, amelyek az oktatásirányításhoz tartozó lényeges területeket érintik, beleértve az oktatásvezetést, oktatásmenedzsmentet, oktatáskutatást és egyéb, a tudományághoz kapcsolódó kulcsfontosságú területeket.

- ERIC

Az ERIC (Educational Resource Information Center) több mint 1 194 000 rekordot foglal magában és az ERIC több mint 100 000 teljes szövegű dokumentumára található benne hivatkozás.

- Library, Information Science & Technology Abstracts

A Library, Information Science & Technology Abstract (LISTA) több mint 690 periodikumot indexel, valamint könyveket, kutatási jelentéseket és előadásanyagokat. Az adatbázisban többek között a könyvtárosság, az osztályozás, a katalogizálás, a bibliometria, az online információ-visszakeresés és az információkezeléssel kapcsolatos témakörök találhatók meg. A gyűjtemény anyagai az 1960-as évek közepéig nyúlnak vissza.

- Academic Search Premier

Ez a számos diszciplínát átfogó adatbázis több mint 4500 folyóirat teljes szövegét tartalmazza, beleértve több mint 3 700 lektorált kiadvány teljes szövegű változatát. Jóval több mint száz folyóirat régebbi állományának PDF változata érhető el 1975-ig visszamenőleg, továbbá 1000 kiadvány esetében kereshető hivatkozási listát biztosít.

- Business Source Premier

A Business Source Premier az üzleti iparág leggyakrabban használt kutatói adatbázisa, amely több mint 2300 folyóirat teljes szövegű változatát tartalmazza, beleértve nem kevesebb mint 1100 lektorált kiadvány teljes szövegét. A Business Source Premier élen jár a többi versenytárssal szemben az összes üzleti tudományágat lefedő teljes szövegű tartalmat tekintve, amely magában foglalja a marketing, a menedzsment, a vezetői információs rendszerek (MIS), a termelésirányítási információs rendszerek (POM), a számvitel, a pénzügy és a közgazdaságtan területeit. Az adatbázis naponta frissül az EBSCOhost keresőrendszeren keresztül.

- Regional Business News

Ez az adatbázis regionális üzleti kiadványok teljes szövegű, átfogó terjedelmét biztosítja. A Regional Business News valamennyi nagyváros és vidék 75 üzleti folyóiratának, hírlapjának és hírcsatornájának hírközlését egyesíti az Egyesült Államokon belül. Az adatbázist naponta frissítik.

- MasterFILE Premier

A kifejezetten a nyilvános könyvtárak számára készült, több tudományágat átfogó adatbázis több mint 1750 általános referencia kiadvány teljes szövegű változatát foglalja magában 1975-től kezdődően. Amellett, hogy a MasterFILE Premier az általános érdeklődés gyakorlatilag minden területét felöleli, tartalmazza továbbá közel 500 kézikönyv teljes szövegű változatát, 85 827 életrajzot, 105 789 eredeti forrásdokumentumot, valamint 285 912 fotó, térkép és zászló képgyűjteményét. Az adatbázis naponta frissül az EBSCOhost. keresőrendszeren keresztül.

- MEDLINE

A MEDLINE adatbázis szakmailag irányadó orvosi információt szolgáltat az orvostudomány, a beteggondozás, a fogászat, az állatorvostan, az egészséggondozási rendszer, a pre-klinikai tudományok és sok más orvostudományi ág területéről. A National Library of Medicine által létrehozott MEDLINE adatbázis a MeSH (Medical Subject Headings – orvosi tárgyszórendszer) indexelését használja a fa, fa hierachia, tárgyszó és fogalomkifejtés lehetőségekkel történő kereséshez a több mint 4800 kurrens orvosbiológiai folyóirat hivatkozásai között.

- Health Source – Consumer Edition

Ez az adatbázis a világ könyvtárai számára hozzáférhető leggazdagabb fogyasztói egészségügyi tájékoztatási gyűjtemény, amely olyan területeket ölel fel, mint az orvostudományok, a táplálkozástudomány, a gyermekgondozás, a sportgyógyászat és az általános közegészségügy. A Health Source: Consumer Edition több mint 80 teljes szövegű, fogyasztói egészségügyi magazint tartalmaz.

- Health Source: Nursing/Academic Edition

Az adatbázis közel 550 teljes szövegű tudományos folyóiratot tartalmaz, számos orvosi területről. A Health Source: Nursing/Academic Edition magában foglalja a Lexi-PAL Drug Guide adatbázist is, amely a több mint 4700 márkanevet tartalmazó 1300 generikus gyógyszer betegtájékoztató anyagát öleli fel.

- Newspaper Source

A Newspaper Source 28 amerikai és nemzetközi hírlap teljes szövegű változatát kínálja. Az adatbázis televíziós és rádiós híranyagok átiratainak teljes szövegét is tartalmazza, valamint több mint 260 amerikai hírlap teljes szövegéhez biztosít korlátozott hozzáférést. Az adatbázis naponta frissül az EBSCOhost. keresőrendszeren keresztül.

- GreenFILE

A GreenFILE kutatásokkal alátámasztott információval szolgál, amely lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. A gyűjtemény tudományos, igazgatási és közérdeklődésre számot tartó anyagokat foglal magában, és többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. Az adatbázis megközelítőleg 295 000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 4600 rekord teljes szövegéhez.

Az EBSCO Publishing ingyenes hozzáférést biztosít május 31-ig az egész ELTE számára az alábbi adatbázisokhoz.

 

  • Academic Search Complete
  • Humanities International Complete
  • Literary Reference Center
  • MLA International Bibliography
  • MLA Directory of Periodicals
  • World History Collection
  • Education Research Complete
  • Professional Development Collection
  • Education Abstracts
  • Educational Administration Abstracts

További részletek a honlapon.