október 2007


Az ELTE Egyetemi Könyvtára, a Szegedi Tudományegyetem Olasz nyelvi és irodalmi tanszéke és a budapesti Olasz Kulturális Intézet bemutatja a Dante-kódex hasonmás kiadását 2007. november 7-én 11 órakor az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.

Díszvendégek: Göncz Árpád és Peralvise Di Serego Alighieri (Dante 21. leszármazottja).
Köszöntőt mond: Szögi László az Egyetemi Könyvtár főigazgatója, és Arnaldo Dante Marianacci az Olasz Kulturális Intézet igazgatója.

A köteteket bemutatják:

Bertényi Iván egyetemi tanár

Prokopp Mária egyetemi tanár

Szörényi László egyetemi tanár
a szerkesztők: Gian Paolo Marchi Veronai Egyetem, és Pál József Szegedi Egyetem.

 

A bemutató ideje alatt a kódex eredeti példánya is megtekinthető.

A Szegedi és a Veronai Tudományegyetem közös kiadásban megjelentette Dante Alighieri “La Divina Commedia” hasonmás kiadását. A páratlan értékű, 14. század közepén keletkezett kódexet miniatúrák, iniciálék és rajzok díszítik. A budapesti Egyetemi Könyvtár tulajdonában lévő Codex Italicus 1. valószínűleg Nagy Lajos király idején került Magyarországra. Innét a törökök Konstantinápolyba vitték, majd 1877-ben önzetlen gesztussal 34 kódexszel együtt visszaadták.
A kiadás két kötetből áll: az egyik a kódex magas színvonalú digitális technikával előállított, az eredetivel mindenben pontosan megegyező másolata, a másik egy tanulmánykötet, amelyben Dante magyarországi kapcsolatairól, hatásáról, a kódex történetéről, leírásáról és a hozzá kapcsolódó ismeretekről van szó, illetve itt található a kézirat átírása mai nyomtatott betűkre.
A kötetek a szegedi Bölcsészettudományi Kar és a veronai Idegen Nyelvek és Irodalmak Kar együttműködésének eredményeképpen jöttek létre Gianpaolo Marchi és Pál József professzorok szerkesztésében.
A kötet veronai bemutatóján részt vett és felszólalt Sólyom László köztársasági elnök.

Hindí Konferencia az Egyetemi Könyvtárban is!2007. október 24-26. között az Indiai Köztársaság Külügyminisztériuma, a budapesti Indiai Nagykövetség és az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékének együttműködésével Nemzetközi Hindí Konferencia zajlott.

A konferencia lehetőséget nyújt arra, hogy találkozzanak a közép- és kelet-európai régió egyetemeinek e tudományterületen dolgozó küldöttei, nagyhírű indiai tudósok, illetve olyan Indiából delegált anyanyelvi lektorok, akik államközi egyezmények keretében tanítanak ezen egyetemeken. A nemzetközi hindí konferencia nemcsak azt tűzte ki céljául, hogy a résztvevők kapcsolatokat építhessenek ki egymással, felmérjék a hindí helyét és jelentőségét e térségben, hanem azt is, hogy megismertessék egymással eredményeiket és megosszák esetleges gondjaikat, nehézségeiket. A háromnapos konferencia elmélyült műhelymunkára is lehetőséget ad. A bologna-i egyezménynek megfelelően a résztvevők végiggondolhatják, hogyan lehetne a hindí stúdiumokat az adott régióban közösen továbbfejleszteni, s új utakat kereshetnek a további együttműködéshez. – olvasható az ELTE honlapján.

A tanácskozáson nyolc ország – Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Magyarország, és természetesen India – jeles hindí tudósai, kutatók, egyetemi oktatók vettek részt.

Tegnap délután a konferencia résztvevői könyvtárunkban is tiszteletüket tették. Klimes-Szmik Katalin és Kovács Julianna kolléganőink fogadák őket, akik egy rövid bevezető, könyvtárismertető után átadták a szót Farkas Gábor Farkasnak, és Dr. Tóth Péternek. Az urak olyan különlegességeket mutattak be az érdeklődőknek, mint Kőrösi Csoma Sándor tibeti- angol szótárának 1834-es, kalkuttai kiadását. Láthatták még a könyvtár legrégebbi, 8. századi kódextöredékét, valamint Beatrix királyné kódexét, mely a 15. században, Firenzében készült, és a Nagy Sándor- regény latin szövegét tartalmazza. Az Abulcasis és a Dante kódex reprint kiadását kézbe is vehették az érdeklődők. Kollégáink a nagyjából fél órásra tervezett bemutatót közkívánatra egy órásra nyújtották, mert a vendégek érdeklődése nem hagyott alább állományunk ritkaságait illetően.

 Néhány fotó az eseményíről megtekinthető ITT!

 •  Jaj, a szörnyek!
 • A Thornberry család
 • Fecsegő tipegők
 • Híd Terabithia földjére
 • Simpson család
   

Ki tudja, mi a közös a fenti filmekben? No és mi köze van ennek az egésznek az Egyetemi Könyvtárhoz? Elárulom: rengeteg!!!

A megoldás egy név: Csupó Gábor -a magyar származású amerikai rajzfilmes művész, producer és zenész. Na ugye, hogy így már dereng valami? A fenti filmek mind-mind az Ő nevéhez is fűződnek. Az egyiket rendezte, a másiknál producer volt, a harmadiknál forgatókönyvet írt, és még folytathatnám a sort. Akit részletesen érdekel az eddigi munkássága, az itt olvashat róla sokat

angolul:

http://www.imdb.com/name/nm0190780/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gabor_Csupo
http://www.klaskycsupo.com/

és magyarul:

http://www.port.hu/pls/pe/person.person?i_pers_id=168829&i_direction=1
http://kultura.hu/main.php?folderID=882&articleID=262772&ctag=articlelist&iid=1
http://www.mozi-dvd.hu/cikk3468.html

És most jöjjön a jó hír: itthon készülnek a rendező második (élőszereplős) filmjének felvételei. A The Moon Princess (A Holdhercegnő) címet viselő film, hasonlatosan Csupó előző munkájához, ugyancsak fantasy lesz és Elizabeth Goudge 1946-ban írt The Little White Horse c. mesekönyvén alapul. A forgatások egyik helyszíne pedig nem más, mint az ELTE Egyetemi Könyvtár!

Gábor, és a közel 70 fős stáb október 30-án és 31-én lesznek jelen könyvtárunkban. Forgatnak a műemlékraktárban, a vendégszobában, a tárgyalóban,a kisliftnél és az udvaron is. A film főszereplőit olyan hírességek játszák majd, mint Tim Curry és Natasha McElhone, sőt,  maga Mr. Fantastic, vagyis Ioan Gruffud is a szereplők népes táborát bővíti. 

Az Olvasók kiszolgálása ettől függetlenül, zavartalanul zajlik majd, csak az egész épületben, ill. az első emeleten, az olvasótermek közelében is nagyobb lesz az alapzaj a megszokottnál, ezért előre is elnézést kérünk, és minden kedves látogatónk türelmére, megértésére számítunk!

A film bemutatója 2008 első felében várható, ekkor láthatjuk viszont szeretett intézményünket a filmvásznon is.

2007.  november 15-16. közt kerül megrendezésre az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékének és a kar Hallgatói Önkormányzatának közös konferenciája, mely az I. Masters of Library Science nevet viseli.

Négy szekció közül választhatunk, és alakíthatjuk mi is véleményünkkel, hozzászólásunkkal, gondolatainkkal a hazai könyvtárügy jövőjét.

A könyvtáros élet neves szakembereivel való találkozás lehetőségét nem érdemes kihagyni! ;)

A vidékről érkezőknek szálláslehetőség az Eötvös Collegium épületében. Hajrá, mindenki regisztráljon ITT!

Értesítjük kedves Olvasóinkat, hogy 2007. október 20-án és 27-én, szombaton, könyvtárunk 10-18 óráig nyitva tart!

Október 22-én, hétfőn és november 2-án, pénteken azonban – a legtöbb intézményhez hasonlóan – zárva leszünk.

Ezúton is jó pihenést, kellemes kikapcsolódást kívánunk mindenkinek a hosszú hétvégékre!

Aki szeretné tudni, hogy mikor lesz még az évben “szombatos-ledolgozós” hét, az kattintson ide!

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben! Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

 • Abigél / Szabó Magda – Budapest, 2007

Múlthét csütörtökön nyílt meg könyvtárunk legújabb kiállítása, A Zrínyiek és Európa címmel. Az eseményen Dr. Szögi László mondott köszöntő beszédet, majd Dr. Knapp Éva nyitotta meg a kiállítást. A kiállítás rendezője a megnyitón elmondta, hogy a tárlat Az MTA Irodalomtudományi Intézete és ez ELTÉ-vel 25 éve kapcsolatot fenntartó heidelbergi Egyetem Germanisztikai Szemináriuma által közösen rendezett  nemzetközi konferenciához kapcsolódik és annak koncepciójához igazodik.

A tárlaton látható mintegy 100 dokumentum közel fele az előadások témájának alapanyagául szolgálnak és kivétel nélkül az Egyetemi Könyvtár állományába tartoznak.

Azt is megtudhattuk, hogy a kiállítás hat tematikus egységre tagolódik:

 1. A szigeti Zrínyi Miklós
 2. A költő és prózaíró Zrínyi Miklós
 3. A hadvezér Zrínyi Miklós
 4. A könyvgyűjtő Zrínyi Miklós
 5. A Zrínyi hagyomány a XVII-XIX. századi európai irodalomban
 6. A magyarországi Zrínyi-hagyomány a XVIII-XIX. században

A különböző egységeket részletezi a kiállítás apropóján kiadott füzetke bevezetője, mely az aulában vásárolható meg.

Végül még egy érdekesség a konferencia egyik kísérőprogramjáról: A rendezvény keretein belül a Bábszínház műsorára tűzött egy darabot, melyet a kolozsvári egyetemi tanárai és diákjai adtak elő, s melynek alapja egy XVIII. század végi német nyelvű Zrínyi dráma. Ez a kötet szintén az Egyetemi Könyvtár állományának része, és a kiállításon megtekinthető.

Dr. Knapp Évát követően Dr. Tüskés Gábor tolmácsolta az elhangzottakat idegen ajkú vendégeinknek, németül.

A megnyitót követő konferencián több nyelven (német, angol, francia) hallhattak előadásokat ez érdeklődők. A Díszteremben még 18 óra után is nagy volt a sürgés-forgás.

A rendezvényen készült képek ITT találhatók!

A kiállítás november 16-ig, hétköznaponként 10-18 óráig  nyitva áll minden kedves érdeklődő előtt!

A budapesti Egyetemi Könyvtár A Zrínyiek és Európa című kamarakiállítása egyszerre mutatja be a két Zrínyi, a szigeti Zrínyi Miklós, valamint a költő és hadvezér Zrínyi Miklós alakját, tevékenységének hazai és európai visszhangját.

A könyvtár immár tíz évre visszatekintő gyakorlatához igazodva, a kiállított dokumentumokat kivétel nélkül az Egyetemi Könyvtár állományából válogattuk. Ezek az évszázadok óta a könyvtárban őrzött kéziratok, nyomtatványok és sokszorosított grafikák több tekintetben reprezentatív módon képviselik az 1568-1907 közötti időszak magyarországi és európai Zrínyi-hagyományát.

Tisztelettel meghívjuk a kiállítás megnyitójára 2007. október 11-én 15 órára!

Köszöntőt mond: Szögi László, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója
A kiállítást rendezte és megnyitja: Dr. Knapp Éva, osztályvezető

Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár, Díszterem
1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Várjuk Önt 2007. október 11. és november 16. között kiállításunkon!

Legutóbbi kiállításunkhoz kapcsolódóan kétszer is rendeztünk kerekasztal-beszélgetést, ahol az intézmény tudományos munkával foglalkozó munkatársai eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkájukról, sikereikről, terveikről mesélnek.

Második alkalommal hallhattuk Dr. Klimes- Szmik Katalint, Bakos Józsefet, Jakab Juditot, Dr. Tóth Pétert, Bibor Máté Jánost, Farkas Gábor Farkast és Varga Júliát, aki az Egyetemi Levéltár munkatársa. A moderátor Dr. Szögi László volt.

Néhány fotó a résztvevőkről.

Köszönjük az előadóknak, hogy megosztották velünk munkájuk , kutatásaik eredményét, a hallgatóságnak pedig az aktív részvételt!

2007. október 1. és 30. között kísérleti jelleggel Közép-Európában először az Egyetemi Könyvtár számítógépein hozzáférhető a Mellon Alapítvány által fenntartott new-yorki székhelyű ARTstor adatbázis. Az adatbázis elsősorban a művészettörténészek, a régészek és a fotótörténészek számára kiváló segédeszköz, mivel több millió képből álló, különböző módszerekkel kereshető, egyedülálló gyűjteményt foglal magában.

    
Az anyag egyik legfontosabb darabja a nemzetközi szakma egyik legrangosabb segédlete, az Illustrated Bartsch címen ismert segédkönyv digitális változata. A mű Magyarországon csak töredékesen lelhető fel, ám az adatbázisban teljesen hozzáférhető a szakkönyv. A különböző keresési modulok segítségével pedig még a nyomtatott kiadásnál is jobban használható. A Bartsch mellett számos digitalizált középkori kézirat, építészeti, és műtárgyfotó található a gyűjteményeiben. 

   
Mindenkit hívunk, hogy a kísérleti periódusban használja ki ezt az egyedülálló lehetőséget.

Az adatbázis a szervezet honlapján (http://www.artstor.org/) keresztül érhető el az “ENTER the ARTstor digital library” opció segítségével.
Az érdeklődők regisztrálhatják is magukat az adatbázisban. A regisztrált felhasználók képcsoportokat hozhatnak létre, azokat személyes jegyzetekkel láthatják el, valamint letölthetik a képprezentációs szoftvert is, és távolról is hozzáférhetnek az adatbázishoz.
Lehetőség van kiemelt funkció elérésére is. Az ún. Instructor-Level User funkció lehetővé teszi a képcsoportok és a jegyzetek megosztását. Illetőleg saját képek hozzáadását is az oktatási tevékenységhez. (Bővebben itt olvashatnak erről.) A funkció bárki számára hozzáférhető a Tools menü Obtain Instructor Privileges választásával. A szükséges belépési kódért és jelszóért, kérjük íron az info@ludens.elte.hu címre.

Jó munkát és eredményes böngészést kívánunk a tesztidőszak alatt!

Következő oldal »