szeptember 2007


  

Legutóbbi kiállításunkhoz kapcsolódóan kétszer is rendezünk kerekasztal-beszélgetést, ahol az intézmény tudományos munkával foglalkozó munkatársai eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkájukról, sikereikről, terveikről mesélnek.

Az első alkalommal hallhattuk Boross Klárát, Bene Sándornét, Dr. Aszalós Károlyt és Szvorényi Róbertet, illetve Kissné Bognár Krisztinát, aki az Egyetemi Levéltár munkatársa. A moderátor Dr. Knapp Éva volt.

Néhány fotó a résztvevőkről.

A második beszélgetésre 2007.10.03-án 14 órakor kerül sor, ahová sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

  

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben! Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

  • A Patkánynő / Günter Grass ; [ford. Bor Ambrus] – Budapest, 2007

Kulturális Örökség Napjai

Tartalmas, sokszínű, sikeres, jó hangulatú rendezvényünkről íme néhány fotó.

Erre az oldalra kattintva  a régebbi eseményeink képeit is megtekintheti bárki. A Kulturális Örökség Napjait megörökítő képek az első 3 oldalon találhatók.

Jó szórakozást!

Kutatók Éjszakája 2007“A Kutatók Éjszakája európai kezdeményezés egy egész napos tudományos-szórakoztató jellegű eseménysorozat, melynek fő célja a kutatás és a tudomány népszerűsítése, a kutatói életpálya vonzóbbá tétele. Európa-szerte egyszerre zajlanak majd a tudományt, a kutatást népszerűsítő programok. Ez az este kiváló alkalom arra, hogy aki eddig a kutatókat, tudósokat a világtól elzárkózó, laboratóriumokban élő, csak a saját tudományos munkájukkal foglalkozó fura szerzeteknek hitte, most meggyőződjön az ellenkezőjéről!”- olvashatjuk a rendezvény honlapján.

“Ezen az estén a kutatóké a főszerep. Ismerjük meg őket kicsit másképp, mert a kutatók köztünk vannak!”

Valóban, az ELTE Egyetemi Könyvtárában is vannak és lesznek kutatók, akik előadásaikkal szeretnék elkápráztatni az érdeklődőket.
Idén 2007. szeptember 28-án kerül megrendezésre az esemény.

Programjaink:

09:30-10:00 Megnyitó

10:00-12:30 A hazai egyetemi jogi kultúra fejlődéstörténetének újabb kutatási eredményei: Szeánsz a magyar egyetemi jogi kultúra fejlődéstörténetéhez

Szeánsz a magyar egyetemi jogi kultúra fejlődéstörténetéhez – Dr. Szögi László professzor, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója és Dr. Horváth Pál az Állam- és Jogtudományi Kar professzor emeritusa. Az előadók szemléltető bemutató keretében bizonyítják, hogy nem a XIV. században a pécsi egyetem volt az első magyarországi felsőoktatási intézmény, hanem már a XII. században is találunk ilyen intézményt.

14:30-16:30 A hazai egyetemi jogi kultúra fejlődéstörténetének újabb kutatási eredményei: Eötvös József egyetemi reformterve és a Jury (az ún. hallgatói esküdtszék) szerepe

Dr. Horváth Pál az Állam- és Jogtudományi Kar professzor emeritusának előadása.

16:30 Állófogadás

17:00-18:30 Bibor Máté (ELTE EK Kézirat- és Ritkaságtár): Kódexek és ősnyomtatványok az Egyetemi Könyvtárban

A Kutatók Éjszakáján az ország legrégebbi folyamatosan működő könyvtárába
látogatók eredeti kódexeket, nyelvemlékeket, ősnyomtatványokat és régi
magyar könyveket tekinthetnek meg a dokumentumokhoz kapcsolódó előadás
keretében. Emellett lehetőségük lesz az előbbiek hasonmásainak lapozgatására
is. Az ELTE EK Kézirat-és Ritkaságtárának kincseit bemutató előadás a
középkori könyvtörténet keresztmetszetét nyújtja. A klasszikus ókori világ
rövid áttekintését követően a középkori Nyugat-Európára fókuszál.
Állításait – ahol ez lehetséges – magyarországi példákkal támasztja alá.
Célja annak bemutatása, hogy a mai könyvek – sőt, az elektronikus
adathordozók is – az ókori tekercsek és a középkori kódexek “egyenes ági”
leszármazottai. Egy a XII. században lezajlott információs forradalom óta
ugyanis az adathordozóknak csak a formája (nyomtatás, számítógép, világháló)
változott, a tartalmuk nem.

18:30- kifulladásig :) Farkas Gábor Farkas: Az ELTE Egyetemi Könyvtár régi könyvgyűjteménye és a kutatás – Adatbázisok, csillagászat, történelem és irodalom

Az Egyetemi Könyvtár őrzi Magyarország második legnagyobb régikönyv-gyűjteményét: 1501–1800 közötti nyomtatványaink száma eléri majdnem a 70000 kötetet. Az értékét különösen kiemeli, hogy a gyűjtemény jelentős része könyvtárunk első korszakából származik, a különböző jezsuita missziók, rezidenciák, kollégiumok könyvtáraiból, az 1635-ben alapított jezsuita egyetem bibliotékájából, illetve Mária Terézia és II. József rendfeloszlatásai után a már államosított Magyar Királyi Egyetem raktáraiba beözönlött hatalmas könyvanyagból. Így alapvetően magyarországi provenienciájú gyűjteményről van szó, hiszen a különböző intézményi (pálos, jezsuita, ferences) bejegyzések között ott találjuk régi magyar bibliofilek (Nádasdy Ferenc, Thurzó György, Révay-család, Istvánffy Miklós, Mossóczy Zakariás) és kevésbé ismert könyvgyűjtőink neveit. Forrásértékét mi sem bizonyítja jobban, hogy a 16–17. századi könyvek jelentős része eredeti kötésükben találhatók meg (német, francia, itáliai gótikus, reneszánsz vagy barokk kötésekben), illetve sok nyomtatványunkat kötötték középkori kódextöredékbe. A tulajdonosi bejegyzéseken túl számos kötet végén, vagy éppen a belsejében találunk művelődéstörténeti szempontból jelentős kéziratokat, s rengeteg könyvnek a margójára írt magyar, német és latin szövegéből gazdagíthatjuk tovább a koraújkori olvasmányműveltségünkről való ismereteinket.

Két kis vidóval szeretnénk kedveskedni Olvasóinknak a hétvégi rendezvényükről. (Holnap jönnek a fényképek is!:lol:

Az első Szalaváry Miklós restaurálóműhelyében készült, ahol a szakember részletes tájékoztatást adott mindenről, amiről a látogatók megkérdezték. Igen érdekes és élvezetes fél órát tölthettünk vele, ebből látható most  3 perc. (Katt a kis képekre!)

Szalaváry videó

A másik felvételen Dr. Tóth Tibor A “Kalauz” ellen tusakodó patvarkodás éthosza : Pázmány Péter Kalauzának protestáns recepciója c. előadásának rövid részlete látható.

Tóth Tibor videó

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben! Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

  • ADB und NDB-Gesamtregister [elektronikus dok.] / hrsg. von der Historischen Kommission bei der Bayerischen Akademie der Wissenschaften und der Bayerischen Staatsbibliothek A “Neue deutsche Biographie” c. gyűjtemény 22. kötetének melléklete, közös tokban a 21. köt. mellékletével – Berlin, cop. 2005
  • Az élő metafora / Paul Ricoeur ; [ford. … és átdolg. Földes Györgyi] – Budapest, 2006
  • Latinovits verset mond / [a verseket vál. … Vészabónoémi] Mellékletben az azonos című CD-vel – [Budapest], cop. 2006

Ízelítő

Tegnap kora délután nyílt meg legújabb kiállításunk 50 év – az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár kiadványai és rendezvényei címmel.

A megnyitó képei megtekinthetők a flickr-en, azaz itt.

PlakátAz Egyetemi Könyvtár és az ELTE Levéltár gondozásában megjelentetett, kollégáink munkásságát bemutató tudományos publikációk és szakkönyvek, valamint a két intézmény válogatott rendezvényeinek relikviái kerülnek kiállításra.

2007.09.18-án, illetve 10.03-án 14 órakor kerekasztal-beszélgetések várják a hallgatóságot, ahol az intézmény tudományos munkával foglalkozó munkatársai eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkájukról, sikereikről, terveikről, a tudomány hozzájuk közel álló részterületének mindennapjairól, mindannyiunkat érintő eseményeiről cserélnek eszmét.

Jöjjön el, gyönyörködjön a csodálatos, eklektikus stílusú, Skalnitzky Antal által tervezett középületben, nézze meg a kiállítást a Lotz Károly freskóival ékesített Díszteremben és hallgassa meg a kerekasztal-beszélgetéseket!

Várjuk Önt 2007. szeptember 12.- október 5. között!

Idén is szeretettel várunk mindenkit a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretein belül szeptember 15-én és 16-án  az Egyetemi Könyvtárban!

Részletes program itt olvasható.

Változott a helyzet VPN (alias adatbázisok otthoni használata ELTE hallgatók számára) ügyben. (Ld. augusztusi és májusi blog bejegyzések.)

Az ELTE Informatikai Igazgatóság tájékoztatása szerint:
“A szolgáltatást minden ELTE dolgozó és doktorandusz alanyi jogon, kitöltött és az IIG operátori szolgálatához eljuttatott igénylőlappal veheti igénybe. Hallgatók jelenleg csak írásos tanszékvezetői vagy témavezetői hozzájárulás és indoklás csatolásával együtt vehetik igénye.
A szolgáltatás igénybevételi feltételeinek megváltoztatását a hallgatói igények – előre nem becsülhető mértékben történő – megnövekedése okozta. Ezt a volument a jelenlegi eszközparkkal nem lehetséges kiszolgálni, így a hallgatói igények kiszolgálását kénytelenek vagyunk az indokolt és szükséges esetekre korlátozni.”

Ez jó hír. Csak egy aláírás, és már mehet is.

Bónusz: Mivel az adatbázisok otthoni használatára nem csak a VPN a megoldás, ezért az IIG vezetője ígéretet tett arra, hogy dolgoznak egy authentikált proxy kialakításán, amelyen keresztül webes tartalmakat ELTE címtartományból érhetünk el.

Következő oldal »