július 2007


A kérőlap és a raktári könyv útját  szeretnénk bemutatni a következő 3 kis videóval.

Az első részben láthatjuk, amint a pontosan kitöltött kérőlapot a könyvtáros a raktári lifthez viszi. Itt elveszi a raktáros, megnézi, majd a megfelelő szintre küldi a cetlit a liftben.

 Első rész, katt rá!

A második rész már a raktárban játszódik, ahol a kolléga kikeresi a könyvet a jelzete alapján. A kérőlapot két fele tépi, az őrjegyet beteszi a könyv helyére, és máris indulhat a könyv az Olvasóhoz.

Második rész, katt rá!

A harmadik részben már a könyv érkezik le a lifttel, amit a raktáros be is hoz az Olvasóterembe, ott átadja a könyvtárosnak, és juhéjj, máris teljesült egy kérés. :lol:

Harmadik rész, katt rá!

Ha a szorgalom és a leleményesség párosul – látogatók, elvégzett feladatok, bringapedál

Már megint igen meleg hétfő reggelre ébredtünk, de sebaj, az előrejelzések szerint a hét közepén már enyhül a forróság! Ebben bízva vágtunk bele nagy lendülettel a 2. hétbe, és folytattuk feladatainkat.

Hétfőn és kedden meglehetősen sok érdeklődőt kalauzoltunk el a Díszteremben, találkoztunk egy idősebb hölggyel, aki a kiállítás minden egyes részletét aprólékosan megnézte, majd elmesélte, hogy ő annak idején a szakmában dolgozott (iparművészet), és rendkívül örül neki, hogy ilyen szép és érdekes kiállítást jött itt létre. A flickr-re kerültek fel új képek is, pl. a kiállításunkra való invitálást illusztráló is, de úgy látszik, nem kell nagyon hangoztatnunk, hogy “Lépj be hozzánk”, hiszen jönnek külföldi turisták és magyar érdeklődők is egyaránt.

 A Tájékoztatóban térképrendezésbe fogtunk, osztályoztuk, besoroltuk, majd dobozokba helyeztük el ezt az anyagrészt.

A számítógépek tisztítását is megkezdtük, a képeken jól látszik a klaviatúra tisztításának hatákony módszere :) Emelett persze megfelelő tisztítószerekkel letöröltük a monitorokat, és a gépek egyéb külső felületeit is.

A Kölcsönzőben sem tétlenkednek kolléganőink, a rendrakás és egyéb adminisztrációs feladatok mellett nyomtatják és postázzák a felszólító leveleket. (Ejnye-bejnye, tessék időben visszahozni a könyveket, és akkor ezt a részt mindenki megúszhatná:!: )

A könyvtárközi kölcsönzés is folyamatosan zajlik, természetesen az átlagnál kevesebb a kérés, de azért minden napra jut valami tennivaló ezzel kapcsolatban is. Ez a szolgáltatásunk egész nyáron működik, de azt tartsátok szem előtt, hogy előzetes bejelentkezés alapján tudjuk a könyvtárközi kéréseket teljesíteni! Küldj emailt vagy keress minket telefonon (411-6777/3419)!

A raktárosaink szorgalmasan takarítják, rendezgetik saját munkaállomásaikat. A folyóirat revízió is zajlik.

Érdekesség még, hogy egy kolléga egy levéltáros segéderővel kiegészülve digitalizálni kezdte a mohácsi csata előttről származó okleveleket, archiválás céljából. Ez a művelet jórészt a már emlegetett erkélyünkön folyik, ahol egy használaton kívüli biciklipedál is szerepet kapott. :lol: Ez tartja ugyanis az oklevelek azonosító cetlijeit, hogy ne fújja el őket a szellő. :idea: Igen viharos erősségűre fokozódott ugyanis mára a  szél, no de az időjárás jelentést hagyjuk másra, jövő héten folytatjuk a mesét. :)

StatisztikaHa előbb nem is, de utóbb az ELTE könyvtári hálózatának 2006. évi statisztikai adatai fölkerültek a honlapra.

(Megjegyzés a címhez: Mark Twain szerint a hazugságnak három fajtája létezik: hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika.)

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben! Ez utóbbiakat cirka 4 hét múlva már megteheted, aug. 27-én nyitunk újra! Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

  • Religion and history / ed. by David Gary Shaw A mű a “History and theory : Studies in the philosophy of history”, ISSN 0018-2656, 2006. évi 45/4. száma – Middletown, Conn. : Wesleyan University, 2006

A tegnapi napon az iwiw-es ismerőseink száma elérte a hatezret! Sőt, azóta tovább gyarapodott, jelenleg 6013 kedves ismerőssel büszkélkedhetünk.

Továbbra is jelöljetek bátran! :)

Ismerőseink

Bezártunk, de nem lazsálunk! – hőség, melók, szabadsááág!

A zárva tartásunk alatt elvégzett munkákról és eseményekről szeretnénk beszámolni ebben az új sorozatban, melynek címét a jól ismert Petőfi vers ihlette. Heti bontásban osztjuk meg a kedves érdeklődőkkel könyvtárunk nyári eseményeit, és bizony, képekkel is illusztrálni fogjuk :) Az elkövetkezendő 6 hét alatt nélkülöznünk kell ugyan Olvasóink személyes jelenlétét és szeretetét (és viszont:D), de bőven van/lesz dolgunk ezidő alatt is. Kezdődjön is a mese!

Egy álmos hétfő reggellel indult a “nyári szünet”-nek is nevezett kis időszak, ami koránt sem olyan “vakációszerű izé”, mint azt sokat gondolnák. Mivel az év 52 hetéből (vagyis majdnem 53) mi a nyitva tartásunkhoz igazodva kb. 46 héten keresztül 10-18 óráig dolgozunk, ezért kezdetben nagyon fura 8-ra bejönni. Nem panasz, hiszen annál jobb hazamenni 16: 00-kor! De az tény, hogy az első napokon 8 körül mi még csak kóválygunk, és erősen koncentrálunk arra, hogy a biológiai óránkat átállítsuk ehhez a munkarendhez.

Idén sem volt ez másképp, plusz elérte kis hazánkat a trópusi hőség :shock: , és ez a kettő együtt igencsak legyengített minket is. Ennek ellenére számba vettük, hogy mik is lesznek idén a nyári munkák. Néhányat most megemlítek ebből, természetesen ez csak egy kis ízelítő, részletek később. Nehogy már kiderüljön minden rögtön az első részből, ki fogja akkor elolvasni a maradék 5 epizódot? :lol:

Szóval néhány elvégezendő feladat:

  • Történettudományi és a Vallástudományi galéria állományának kereshetővé tétele (átnézés, Horizonban javítgatás, felcímkézése)
  • olvasótermek szabadpolcos állománya számsorredjének ellenőrzése, átnézése
  • felszólító levelek indítása, könyvek visszavétele, telefonon vagy bármilyen formában érkező könyvtárközi kérések intézése
  • folyóirat revízió további segítése
  • saját munkaterület rendbetétele
  • olvasói és dolgozói számítógépek letakarítása, kívül-belül

A ”rövidke” bevezető után még néhány fontosabb esemény a hétről:

Kedden Horizon-os továbbképzés volt nálunk, amit Varga Klára tartott néhány ELTE-s könyvtárosnak. Jöttek kollégák a különböző kari ill. tanszéki könyvtárakból is, hogy felfedezhessék mélyebbben is a „Hori” rejtelmeit. 2 felvonásban ismerkedhettünk meg a statisztika készítésével és a táblázatszerkesztő használatával. A tanfolyamon egy feldolgozós kolléga, és én is részt vettem, így személyes tapasztalataim alapján mondhatom, hogy jó hangulatú, és hasznos program volt.

Ezenkívül nagy lendülettel fogtunk hozzá a megrendelt másolatok elkészítéséhez. Herczeg Tamás kolléga a szép nyári napsütésben, a növényekkel díszített erkélyünkön fotózta a régi anyagokat. :cool:

Szintén kedden történt, hogy sikeresen leolvasztottuk a szolgálati hűtőt, ez a művelet már nagyon ráfért, ennyi jég között egy komplett jegesmedve család is eléldegélt volna. De mostmár tiszta és jégmentes, így a medvék kiköltöztek :arrow: , a kajáink pedig vissza.

Aztán jött a hír: „Főigazgatói engedéllyel 2007. július 19-én és 20-án, csütörtökön és pénteken a hőségriadóra való tekintettel az Egyetemi Könyvtár zárva tar”, tehát nem kell bejönnünk, így 2 nappal megrövidül az első nyári hetünk, hurrá. Irány a vízpart, folyó, tenger, vagy strand! :lol:

Szerdán, utolsó nap lévén még belehúztunk, az olvasótermi állomány számsorrendjét sikerült ellenőriznünk, ezáltal helyrekerült mindegyik össze-vissza pakolászott könyv. Volt ilyen bőven, de ez nem meglepő szerintem egy könyvtárban, mostmár viszont rendezett és kereshető az állomány.

A Díszteremben is akadtak ügyeleti feladataink, minden nap jött pár látogató, akik megnézték a kiállításunkat.

Összefoglalva ennyi az első 3 nap, folytatás jövő héten. Bízunk benne, hogy addig enyhül a kánikula, és egyre nagyobb erővel tudjuk majd belevetni magunkat a munka tengerébe. ;)

det17.gifEz a nap is eljött, a nyári szünet előtt ma fogadunk utoljára Olvasókat. A környéken már majdnem minden könyvtár bezárt, ennek is köszönhető az a “roham”, ami az elmúlt 2 hétben jellemző volt a Kölcsönzőben, és a Olvasótermekben egyaránt.

Reméljük, hogy mindenkinek sikerült “feltankolni” olvasnivalóval a nyárra, a kutatók is elégedetten állhatnak fel a kéziratok és régi nyomtatványok mellől, és az összes szakdolgozat is időre elkészült. Épp ma délelőtt futott be egy közgázos lány, aki távoktatásban tanul, ezért a diplomamunkájának leadási határideje augusztus vége, és nem számolt azzal, hogy nyáron a könyvtárakban is beköszönt az “uborkaszezon”, amikor egy kis időre nem az Olvasók kiszolgálása az első, hanem a belső munkák. Így neki most pár órája maradt, hogy összegyűjtse a legfontosabb anyagokat a dolgozatához, bízunk benne, hogy sikerrel jár, és tudtunk segíteni!

Most tehát egy kicsit elcsendesedik a ház, és a kollégáknak van idejük az állománnyal, a raktárakkal, a rendezéssel, tehát az “építéssel-szépítéssel” foglalkozniuk. Mi továbbra sem pihenünk, zárt kapuk mögött ugyan, de dolgozni fogunk azért, hogy a nyár végi nyitásra még szebbek, jobbak, rendezettebbek legyünk.

Az aktuális kiállításunk egész nyáron látogatható a Díszteremben, és terveink szerint a blog is működni fog, talán “csökkentett üzemmódban”:) , de azért igyekszünk hírt adni a legfontosabb eredményekről, változásokról ebben az időszakban is.

Ma este 18:00- kor tehát függöny le, egy kis szünet, nyitás pedig augusztus 27-én, hétfőn. Mindenkit visszavárunk!

Nyári szünetMint azt már korábban megírtuk, könyvtárunk július 16. és augusztus 24. között zárva tart.

Ez idő alatt az Információs pont, a Díszterem és az e-Magyarország pont zavartalanül működik. Könyvtárközi kölcsönzésre is van lehetőség, de csak előzetes bejelentkezés alapján. Erre telefonon és emailben is van mód. A kikölcsönzött könyveket szintén vissza lehet hozni a zárva tartás alatt. Minden egyéb szolgáltatásunk szünetel.

Jó pihenést, tartalmas időtöltést, szóval kellemes nyári szünetet kívánunk minden kedves Olvasónknak! :)

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

  • A kétciklusú képzés kezdetei / Gábor Kálmán, Szemerszki Marianna, Tomasz Gábor ; a kutatást vezette és a kötetet szerk. Gábor Kálmán – Budapest, 2006
  • Diplomával a munkaerőpiacon / Berde Éva, Czenky Klára, Györgyi Zoltán, Híves Tamás, Morvay Endre, Szerepi Anna ; a kutatást vezette és a kötetet szerkesztette Györgyi Zoltán – Budapest, 2006

Gyermekprogram a Múzeumok ÉjszakájánA Múzeumok Éjszakájának gyerekprogramja minden várakozásunkat felülmúlta. Nagy meglepetés volt számunkra, hogy nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is népszerű volt a kódexmásolás.

Volt olyan felnőtt, aki már a bejáratnál érdeklődött, hogy hol lehetne másolni, volt, aki a gyermekére várva csábult el. Volt, aki csak a kikészített könyveket tanulmányozta, volt, aki a betűminták közül válogatott, és volt, aki maga is beállt rajzolni.

A másolás és iniciálé készítés legifjabb résztvevője 11 hónapos volt – ő a ceruzafogás helyes elsajátításán dolgozott igazán kitartóan és sikeresen. A másolók korelnöke pedig valószínűleg egy ötvenes éveiben járó úr volt, aki annyira belejött, hogy végül több művet is készített, nem is akárhogy: jobb kézzel, bal kézzel, majd egy kölcsönkért, sötétített napszemüvegben is. Mindhárom próbálkozása nagy sikert aratott, s míg szólt a Fekete Péter zenéje, ő csak másolt, és másolt.

Összesen 32 kódexmásoló emléklapot, a félhold alakú dobozból sok cukorkát, a legkisebbeknek pedig néhány mackós képeslapot osztottunk szét.

És amit mi kaptunk:

- Sok érdeklődő kérdést a régi írásokról, a kódexmásolókról
– Gyermekzsivajt és rengeteg kacagást
– Kedvesen figyelő, csillogó szempárokat
– Büszke szülők mosolyát, akik mindemellett gyermeki énjüket sem rejtették el, aminek köszönhetően közösen élvezték a programot kicsik és nagyok egyaránt.

És végül, de nem utolsó sorban dicséretet egy nyugdíjas hölgytől, akinek nagyon tetszett, hogy a gyermekekre is gondoltunk ezen a rendezvényen, és nem csak felnőtteknek szóló programjaink vannak.
„Hiszen Ők a jövő nemzedéke, és milyen jó látni, hogy felállva a számítógép mellől évszázadokkal ezelőtti írások iránt érdeklődnek és iniciálékat színeznek” -állapítottuk meg közösen.

Ahogy ígértük, most felkerülnek az alkotásokról készült képek is. Mindenkinek köszönjük a munkáját, jövőre is nyitva lesz a Kódexmásoló Műhely!:)