június 2007


Legújabb kiállításunk megnyitóján készültek az alábbi

képek.

Néhány megkésett kép a Múzeumok Éjszakája alatt az Egyetemi Könyvtárban “történtekről”. Remélem, reméljük, mindenki, aki betért hozzánk eme eseménydús és forró éjszakán, jól érezte magát, hatalmasan szórakozott és talán “épült” is némileg. Én/mi (összezavarodik most bennem a királyi egyes, többes vagy valami más) ezúton is szeretném megköszönni minden kedves látogatónknak és/de kollégámnak a pompás estét. Jövőre ugyanitt ugyanekkor, ha egy (vagy két) mód van rá!

A képek

Körvonalak – formára fűzve és szabadon címmel az ELTE Egyetemi Könyvtár által rendezett, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textil Tanszékének közreműködésével létrejött kiállítás megnyitójára 2007. június 27-én 15 órakor kerül sor a Díszteremben.
A kiállítást megnyitja: dr. Fábri Anna, Deés Enikő, DLA. Üdvözlő beszédet mond: dr. Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója. Záróesemény: Szalai Zsuzsa, ruhatervező divatbemutatója.

A kiállítást rendezte: Fabó Edit. A képanyag válogatásában közreműködött: Benedek Attila.

A fényképeket készítette: Cséka György.

A kiállítás augusztus 31-ig munkanapokon 10 és 18 óra között tekinthető meg, a belépőjegyekről itt tájékozódhat.
További információk itt.

Néhány illusztráció a kiállítás anyagából.

A kiállítás prezentációja letölthető.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat keretein belül kerülnek először bemutatásra azok a – nemrégiben felfedezett – fotóleletek, melyeket az Index internetes hírportál is “szencáziós“-nak titulált.

Roger Fentonnak, a XIX. század egyik legfontosabb fotográfusának tizenkét eredeti fotója került elő az ELTE könyvtár Kézirat- és Ritkaságtárából. A fotográfia hajnaláról származó, ritka és értékes műalkotások több tízmilliót érnek, Magyarországi közgyűjteményben eddig nem volt belőlük egy darab se, és még az is rejtély, hogy mikor kerültek az ELTE könyvtárába.”

A cikkben szó van az alkotóról, a felfedezésről, és a szakvéleményről is.

Aki még többet szeretne tudni a ritkaságokról, az jöjjön el holnap, és hallgassa meg Cséka György előadását, melynek időpontjai: 22:00 és 24:00 óra.

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

  • A tökéletesség útja / Jézusról nevezett Szent Terézia ; ford. Szent Teréziáról nevezett Ernő atya – Győr, 2007, cop. 1996
  • A belső várkastély / Jézusról nevezett Szent Terézia ; ford. Szent Teréziáról nevezett Ernő atya – Győr, 2007, cop. 1996

me-logo.jpg

2007. június 23-án, délután 4 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.
Ezen az éjszakán látható lesz a Könyvtárak rongya című időszaki kiállítás egyéb más állandó kiállításunk mellett, kódexet másolhatnak a gyerekek, hallhatunk reneszánsz madrigálokat és igényes alternatív zenét, részt vehetünk egy különösen nagy értékű fotósorozat bemutatóján, valamint megtekinthetjük a könyvtár legféltettebb kincseit. Ezen az éjszakán felfedi kilétét a könyvtár fantomja, és bebarangolhatjuk az épület rejtett zugait, az olvasóktól jelenleg elzárt helyiségeit.

Programok:

Barangolás az Egyetemi Könyvtár 19. sz. második felében épült eklektikus stílusú palotájában 18.30-21.30 között óránként (18.30, 19.30, 20.30, 21.30)
A könyvtár látogatók elől elzárt részeinek bemutatása, rövid ismertetővel az épületről. Eredeti raktárberendezés megtekintése, mely jelenleg a 18. századi könyvek raktárául szolgál. Főigazgatói kerek terem megtekintése, amely a kupola alatt helyezkedik el, és Lotz freskók díszítik.

Épülettúra – minden, ami Egyetemi Könyvtár (23.00, 01.00)
A könyvtár 1876-ban épült eklektikus épületének megtekintése épületismertetéssel. A 18. századi főúri könyvtárak mintájára épült több mint 200 négyzetméter alapterületű, 16 méter magas, üvegtetővel ellátott díszteremben Lotz Károly freskóin a nőalakok a tudományokat és a művészeteket szimbolizálják. Az aulát az ókor tudósainak képei díszítik. Az eredeti bútorokkal berendezett műemlékraktár, és mellette a kupola alatti kerek terem – szintén Lotz freskókkal – a látogatók előtt máskor elzárt területen találhatók.

A könyvtár fantomja – Helyszín: III. emelet, kupola – Időpont: 16.00-22.00 (A látogatás – szigorúan – libasorban történik!)
Az Operaház fantomja átköltözött az ELTE Egyetemi Könyvtárba! A Fantom szívesen bemutatja az érdeklődőknek az épület kupoláját, amely egyben a festőműterme, fantasztikus festményeit, valamint a lenyűgöző kilátást Budapest háztetőire és kéményeire. Hogy ki ő? Lábass Endre író, festő, fotóművész.

Légy te is kódexmásoló! – gyermekprogram – Helyszín: földszint, aula – Időpont: 16.00-22.00
A gyerekek sokszorosított lapokon választhatnak egy szép iniciálét, amelyet kiszínezhetnek. Akinek kedve van, kipróbálhatja, milyen lehetett kódexet másolni: különböző betűminták alapján leírhatja a nevét, vagy választhat másolni való szöveget. Aki jobban szereti az önálló alkotást, kódex – könyv – könyvtár témában készíthet rajzokat. Az elkészült műveket az aulában egy rögtönzött kiállítás keretében azonnal be is mutatjuk a látogatóknak.

A kórusirodalom gyöngyszemei – Reneszánsz madrigálok – Helyszín: földszint, aula – Időpont:17.30
A Corvin Madrigálkórus 16. századi egyházi és világi madrigálokat ad elő a különleges akusztikájú előcsarnokban.

Szárnyukat nyitogató fiatalok bemutatkozása – Helyszín: földszint, aula- Időpont: 19.30
“A Fekete Péterből egy van a pakliban. De hátulról olyan, mint a többi lap. Dobmeggitár nálunk is van. Hát akkor mi az, ami elölről más? Éppenpont a hátulról.” Igényes alternatív zene a Fekete Péter zenekarral.

A magyar irodalom gyöngyszemei – Helyszín: I. emelet, díszterem
A Múzeumok Éjszakáján az ország legrégebbi folyamatosan működő könyvtárába látogatók eredeti kódexeket, nyelvemlékeket, ősnyomtatványokat, régi magyar könyveket, 19-20. századi klasszikusaink kéziratait és első kiadásait tekinthetik meg az anyaghoz kapcsolódó előadások keretében. Emellett lehetőségük lesz az előbbiek hasonmásainak lapozgatására is.

16.00-16.30 Könyvek és könyvtárak a középkori Magyarországon

17.00-17:30 Középkori irodalmunk az ELTE Egyetemi Könyvtárban

18.00-18.30 Nyelvemlék-kódexek az ELTE Egyetemi Könyvtárban

19.00-19.30 Könyvek és könyvtárak az újkori Magyarországon

20.00-20.30 16-18. századi irodalmunk az ELTE Egyetemi Könyvtárban

21.00-21.30 19-20. századi klasszikusaink az ELTE Egyetemi Könyvtárban

Premier előtt – Roger Fenton fotói – Helyszín: I. emelet, díszterem – Időpont: 22.00, 24.00
Szenzációs fotótörténeti felfedezés az Egyetemi Könyvtárban.

Könyvtárak rongya – Gondolatok régi könyvekről és olvasóikról – Helyszín: I. emelet, díszterem
Időszaki kiállításunkon, amelyet ezen az éjszakán ingyenesen látogathatnak az érdeklődők, 15-19. századi kéziratokat és nyomtatványokat mutatunk be az Egyetemi Könyvtár különgyűjteményeiből. Valamennyi dokumentum valamilyen értelemben “szenzáció”, különleges, egyedi felfedezés.

Az Egyetemi Könyvtár története – kiállítás – Helyszín: I. emelet, díszlépcsőház
Az Egyetemi Könyvtárat a nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékájaként 1561-ben Oláh Miklós, esztergomi érsek alapította. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben vált, amikor Pázmány Péter esztergomi érsek megalapította a nagyszombati egyetemet. 1773-ban Mária Terézia feloszlatta a jezsuita rendet, a könyvtár ekkor állami intézménnyé vált. A Magyar Királyi Egyetem a könyvtárral együtt 1777-ben Budára, majd 1784-ben Pestre költözött. A tárlókban könyvtárunk történetének dokumentumait tekinthetik meg a látogatók.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története – kiállítás – Helyszín: II. emelet, konferenciaterem
Az ELTE története – a millennium évében létrejött egyetemtörténeti kiállítás.

“Körvonalak – formára fűzve és szabadon” – beharangozó – Helyszín: I. emelet, díszterem

… akarom mondani, újra elérhetők a CD-k. Csak a szerver neve változott zöld sárkányról (green-dragon) citrix-re.

Köszönjük a türelmet!

Értesítjük kedves Olvasóinkat, hogy az ELTE Egyetemi Könyvtára július 16. és augusztus 24. között zárva tart.
A nyári zárás ideje alatt zavartalanul működik az Információs pont, a Díszterem, az e-Magyarország pont és az ODR szolgáltatás.

Ha azt is szeretnéd tudni, hogy más könyvtárak mikor zárnak be, és hogy mely szolgáltatások elérhetők a nyári szünet alatt is, akkor kattints ide, az MTA KFKI Könyvtárának – állandóan frissülő – oldalán ugyanis idén is összegyűjtik a könyvtárak nyári zárva tartásaival kapcsolatos legfontosabb adatokat.

 

Köszönöm, hogy segítettél!Nyéki András, a Magyar Vöröskereszt munkatársa blogunk kérdésére a következőket mondta el az Egyetemi Könyvtárban, a napokban megrendezett véradásról:  

„A véradó nap ismét sikeresnek minősíthető, bár a megszokottól eltérően, ez alkalommal nem a díszteremben, hanem egy földszinti teremben került megrendezésre. A véradáson 25 fő jelent meg, melyből csak 1 fő nem kezdhette meg az orvosi vizsgálat után a véradást. 

Ezúton is szeretném köszönetemet kifejezni a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete nevében, hogy lehetőséget biztosítottak számunkra a véradás megrendezésére, köszönet továbbá minden véradónak az önzetlenségéért!”

A következő véradó nap tervezett időpontja könyvtárunkban: 2007. szeptember.

Addig is tájékozódjatok, érdeklődjetek a www.veradas.hu oldalon az aktuális időpontokról és helyszínekről!

A Népszabadság mai számában “Titkos fotók” címmel jelent meg egy írás arról, hogy a nagyobb könyvtárakban milyen lehetőség van arra, hogy az Olvasó a saját digitális fényképezőgépével fotózzon. 

A cikk érdekes információkat közöl az engedély nélküli “lesifotósokról”, megtudhatjuk, hogy ki, hogyan, hol és miért fotóz – a szabályokat áthágva – egyes dokumentumokból.

Az Egyetemi Könyvtárra vonatkozó egyetlen mondatban a cikk írója azonban téves adatot közölt. Nálunk ugyanis a digitális gép használatához fotójegyet kell venni, de nem ötezer, hanem ezer forintért, amivel egy nap 40 felvétel készíthető, 150 dpi felbontásban, természetesen vaku nélkül, és csak az 1800 után kiadott dokumentumokból.

Szolgáltatásainkról bővebb és pontos információ a használati szabályzatban olvasható.

A napilap online változatában a hiba már javításra került, a felelős szerkesztőtől pedig ígéretet kaptunk arra, hogy a nyomtatott lapban is sor kerül a helyesbítésre.

Következő oldal »