május 2007


RNYO-s kollégák előadásaiMájus 18-án a Régi Nyomtatványok Osztályának munkatársai  előadásokat tartottak a Díszteremben, a Könyvtárak rongya c. kiállítás újranyitásának alkalmából, a következő témákban:

1. Bene Sándorné: Protestáns nyomtatványok, személyes olvasmányok
2. Boross Klára: Magyar humanisták a 15-16. században
3. Szvorényi Róbert: Egy sziléziai humanista Bethlen Gábor udvarában
4. Farkas Gábor Farkas: Hamlet csillaga
5. Zsoldos Endre (MTA, csillagász): Jókai csillaga

Az eseményről – Cséka György hathatós közreműködésével – néhány fotó is készült, melyeket szokás szerint a Flickr-en teszünk közzé.

Képek az előadásokról
 

Könyvtárunk állományának legnagyobb részét raktárban őrizzük (a „maradék” olvasótermekben szabadon hozzáférhető a helyben olvasás számára), ahonnan a raktáros kollégák segítségével történik a kiszolgálás.

Ehhez minden esetben kérőlapot kell kitölteni, feltüntetve a kért mű jelzetét, szerzőjét, címét, kiadási évét, meg természetesen az olvasó nevét és a dátumot.
A kitöltött kérőlapot a könyvtárosnak lehet leadni, ők juttatják el a raktároshoz, aki a cédula alapján megkeresi és a könyvtároson keresztül az olvasóhoz juttatja a könyvet.
Az idő közben persze múlik (sokszor rajtunk is, ezért: mea culpa!).

Nagyjából, átlagban 20-30 perc a várakozási idő, de sajnos, ez lehet hosszabb, de (!) rövidebb is. Az idő (meg) rövidítésének egyik kiváló módja, hogy a kérőlapot lehetőleg nyomtatott betűkkel töltjük ki, amivel egyrészt a tiszta és olvasható szöveg istenének mutatunk be áldozatot, másrészt persze hamarabb jutunk a könyvhöz, harmadrészt megkönnyítjük a grafológusnak korántsem nevezhető raktáros kolléga dolgát, amivel remélhetőleg a sebességét is „növeljük”.

Tehát, ha lehetséges, mindig mutassuk be ezt az áldozatot a tiszta és olvasható szöveg istenének!
Köszönjük!

Legközelebb a külső raktári kérésekről ejtünk szót. Hol van ez az állományrész? Miket őrzünk az épületen kívül és miért? Hogy lehet ezekhez hozzájutni? A válaszok hamarosan itt olvashatók.

ELTE logoAz ELTE Informatikai Igazgatósága VPN szolgáltatást is nyújt.
A VPN (Virtual Private Network, magyarul virtuális magánhálózat) arra való, hogy egy Internet szolgáltatón keresztül a privát hálózatunkat, jelen esetben az ELTE hálózatát biztonságos módon kihosszabbíthassuk a felhasználók tartózkodási helyére. Tipikusan távoli vagy otthoni használatra. Ezesetben a felhasználó az ELTE hálózati erőforrásait egyenrangúan veheti igénybe a területileg ELTE telephelyein lévő felhasználókkal.

A VPN szolgáltatáshoz kapcsolódó igénylőlap letölthető innen.

Ennek segítségével otthonról is elérhetők az online adatbázisok (pl. EBSCO, EISZ, stb.)
Az igényléshez ELTE azonosító vagy ETR azonosító (EHA kód) kell.

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

  • Koponyaalaptantárgy / Durs Grünbein ; [ford. Borbély Szilárd et al ; válogatta Borbély Szilárd] – Pécs, 2006
  • A kő / John Sallis ; [ford. Molnár Gábor Tamás] – Budapest, 2006
  • Görög művelődéstörténet / Németh György, Ritoók Zsigmond, Sarkady János, Szilágyi János György ; [szerk. Németh György] – Budapest, 2006

Várnod kell a kölcsönözni kívánt könyvre? Vagy csak beugrottál visszahozni valamit? Esetleg egy barátoddal van itt találkád? Bármiért is vagy itt, a mi kérésünk ugyanaz: Ne rohanj! Szánj egy kis időt beteg embertársainkra, akiknek igen sokat jelenthet az, ami Neked csupán pár perc.

Június 4-én hétfőn 14 és 18 óra között véradás lesz a könyvtár 2. emeleti tárgyalótermében.

Kérjük, hogy a regisztrációhoz személyi igazolványodat és TAJ kártyádat hozd magaddal, és szólj csoporttársaidnak, tanáraidnak, ismerőseidnek is! :)

“Adományoddal” 3 életet menthetsz meg!

Véradás

Az ELTE Egyetemi Könyvtár jó problémamegoldó képességgel, konstruktív szemlélettel rendelkező, csapatszellemben gondolkodó, közvetlen PR munkatársat keres.

Főbb feladatai:
• részvétel a könyvtár kommunikációs terveinek kialakításában, végrehajtásában,
• belső információs csatornák hatékony működésének biztosítása,
• kiállítások és rendezvények szervezése
• sajtó-kapcsolattartás, média monitoring, sajtóközlemények és PR cikkek írása, sajtótájékoztatók szervezése, promóciós anyagok készítése
• PR és kommunikációs anyagok szerkesztése 

Követelmény:
• Egyetemi/főiskolai szakirányú végzettség
• Néhány éves, – lehetőség szerint hasonló tevékenységetvégző intézményeknél eltöltött – szakmai gyakorlat

Elvárások:
• stratégiai gondolkodásmód
• sikerorientáltság, határozottság
• érett személyiség, önállóság
• nyitottság, rugalmasság
• jó kommunikációs és kapcsolatteremtő képesség
• prezentációs készség, kreativitás
• az intézmény tevékenységének megismerése és, ennek  hiteles, pozitív szemléletű, intenzív kommunikálásában való részvétel
• a tudományos és a kulturális területtel kapcsolatos marketing elemek ismerete

Előnyt jelent:
• A felsőoktatás és/ vagy a könyvtárügy területén szerzett tapasztalat.
• Nyelvismeret (angol, német)

Ajánlatunk:
• Izgalmas szakmai kihívások,
• Megegyezés szerinti jövedelem,
• Folyamatos fejlődési lehetőség

Ha hirdetésünk felkeltette érdeklődését, küldje el részletes szakmai önéletrajzát, motivációs levelét, valamint rövid szakmai elképzelését!

Jelentkezési határidő: 2007. június 6.


Cím:
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár
Kálóczi Katalin
Főigazgató-helyettes
1053 Budapest, Ferenciek tere 6.
Tel: 411-6738
Email: kaloczi_k@ludens.elte.hu

Variációk hőlégballonraBefejeződött a könyvtárban az „Einstein and Eddington” c. film forgatása. Reméljük, előbb-utóbb látható lesz Magyarországon a film, de addig is a Flickr-en van némi néznivaló, a forgatás alatt általunk készített és a forgalmazó/stáb által engedélyezett képek.

A képek között található az a beszkennelt lap is, amelyre kolléganőink begyűjtötték a rendező, Philip Martin és néhány színész autogramját. Név szerint: David Tennant, Jim Broadbent, Richard McCabe, Lucy Briar kíván minden jót az Egyetemi Könyvtár látogatóinak és dolgozóinak.

A képek

Elkészült egy lista az ELTE-n elérhető online folyóiratokról. Elérhető az
Egyetemi Könyvtár honlapjáról vagy közvetelenül itt.

A folyóiratok a katalógusban is kereshetők.

Egy rendkívüli lehetőségre szeretnénk felhívni az ELTE hallgatóinak figyelmét. A Madách Színház diákoknak a Volt egyszer egy csapat előadásaik kezdése előtt 2 órával a megmaradt jegyek árából 50% kedvezményt ad!

Amennyiben sikeres lesz kezdeményezésük a 2007/2008-as évadban minden előadásra szeretnék kiterjeszteni a „Last minute” diákigazolvánnyal akciót.

A darabról:
Webber musicalje alapvető dolgokról szól. Fiatalságról, barátságról, szerelemről, emberi összetartozásról, tisztaságról, szabadságról, békevágyról, illúziókról — és felnőtté válásról, barátságok megromlásáról, az első szerelem tapasztalatlanságáról és az élettapasztalatok megszerzéséről — súlyáról, az emberi összetartozás veszendőségéről, a tisztaság elvesztéséről, a szabadság áráról, a béke veszélyeztetettségéről, az illúziók elvesztéséről.

További részletek itt olvashatók.

Szereposztás

Az előadások időpontjai

Az Elsevier kiadó 2007 szeptemberében 4000 elektronikus könyvvel indítja el eBooks programját. Kelet-Közép Európában először Magyarországon biztosít ingyenes tesztlehetőséget július 31-ig, így kipróbálható több mint ötszáz tudományos szakkönyv elektronikus formában. A majdnem három hónapos tesztidőszak alatt az EISZ és az Elsevier közösen végez igényfelmérést az EISZ tagok körében.

A könyvek a Science Direct adatbázis felületéről érhetőek el. Fontos szakterületeket ölelnek fel, többek között olyan népszerű kiadóktól, mint az Elsevier, Academic Press és a Pergamon. A könyvek listája letölthető innen, vagy megtekinthető a Science Direct adatbázisban közvetlenül. Az adatbázis böngészés (Browse) funkciójának használatával egyes témakörök szerint is csoportosítható a tartalom és a könyvek teljes szövegében is lehetőség van kereséseket végezni.

Az EISZ várja mindenki véleményét az elektronikus könyvekkel kapcsolatban az EISZ honlap fórumában.
További információ az Elsevier oldalán az eBooks-ról.

Következő oldal »