február 2007


Március 1-jén indul könyvtárunk legújabb szolgáltatása, mellyel Olvasóinknak szeretnénk egyszerűbbé, gyorsabbá tenni a kikölcsönzött dokumentumok egyszeri meghosszabbítását.

Szabályzatunk szerint egy kölcsönzött könyv 3×2 héttel hosszabbítható meg, ebből egy alkalommal tehát megtehetik ezt már online módon is. A további két hosszabbításra személyesen és telefonon a kölcsönző nyitvatartási idejében, illetve faxon vagy e-mailben kerülhet sor.

Az online hosszabbítás a katalógusunk oldaláról érhető el.

A fenti menüsorban az „Olvasói adatok”-ra kattintva lehet bejelentkezni. Minden kedves beiratkozott látogatónk saját nevével (amiben, ha kötőjel van, akkor azt ki kell hagyni) és a könyvtári rendszerben szereplő azonosítójával léphet be.

Az azonosító két, perjellel elválasztott számból áll: az olvasójegyen található vonalkód 0 után következő számjegyei, majd egy / jel, és a születési dátum ebben a formában: 760812. Tehát például, aki 1979. február 24.-én született, és az olvasójegyén található vonalkód a következő: 2 B2 047099, annak jelszava így néz ki: 47099/790224

Belépés után, a könyv hosszabbítása mellett még meg lehet tekinteni a kölcsönzött könyvek listáját, a kért előjegyzéseket, a regisztrált lakcímet és egyéb adatokat is.

Ha bármi problémája, kérdése, megjegyzése van az új szolgáltatással kapcsolatban, keresse kollégáinkat e-mailben vagy telefonon (411-6777/3411 vagy 3433 mellék)!

Március elsején csütörtökön délután kettő és hat óra között véradás lesz a díszteremben.

Gyertek!

babaeltekonyvtart.jpg

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

Kövesd a gyarapodást online katalógusunkban!

Erotikus és arisztokratikus

Lovas Nagy Anna nyitotta meg tegnap Poór Kata – erotikus és arisztokratikus című kiállítását az aulában.További képek a flickr-en.

Örömmel értesítjük Olvasóinkat, hogy megérkezett könyvtárunkba az a 86 könyv, amit a Library of Congress duplum csere programjának listájáról válogattunk.

A könyvek nagy részét az USA és Nagy-Britannia egyetemi kiadói, illetve neves tudományos kiadók jelentették meg 1992 és 2005 között. Ez az adomány különösen fontos számunkra, hiszen az utóbbi években külföldi könyvbeszerzésre anyagi okokból nem volt lehetőségünk.

A könyveket ajándékba kaptuk, a szállítás költségeit is a LOC állta.
A kötetek a feldolgozást követően állnak majd Olvasóink rendelkezésére.

Adományoznál könyveket az Egyetemi Könyvtárnak? Írj most!

Az Egyetemi Könyvtár Kézirattára díszesen illusztrált korvinái és latin kódexei mellett más nyelvű középkori anyagot is őriz.

Ilyen volt restaurálás előtt

Így például egy a 14. századi, egyházi szláv nyelven írott kódexet is. A kézirat érdekessége, hogy bár már egészen korán felfigyelt rá a kutatás, elolvasni hosszú ideig senki sem tudta. A kódex ugyanis, mivel kötését elvesztette, teljesen a nedvesség martalékává vált. A lapok penészedni és mállani kezdtek s a kéziratot a 20. század végére már ki sem lehetett nyitni, mivel a legkisebb érintés is maradandó károsodást okozott volna benne.

A 2000-ben végzett restaurálási munkáknak köszönhetően azonban sikerült megmenteni a könyvet. A lapokat egyenként restaurálták, a hiányokat pótolták, a tintát megerősítették, a kódexet újra összeillesztették és új kötést is kapott.

Ennek köszönhetően lehetővé vált a korábban teljesen ismeretlen szöveg azonosítása is, és kiderült, hogy a szöveg egy 7. századi szíriai remete, Szír Szent Izsák, leveleinek egyházi szláv nyelvű fordítását tartalmazza. A leveleknek viszonylag kevés szláv nyelvű kézirata maradt fenn, így az Egyetemi Könyvtár Cod. Slav. 7b jelzetű darabja e néhány, egyébként Belgrádban és Szófiában őrzött különleges darab közé tartozik.

A kódexet dr. Tóth Péter a Kézirat és ritkaságtár munkatársa mutatja be.

Várunk Poór Kata festőművész erotikus és arisztokratikus című kiállításának megnyitójára 2007. február 19-én, 17 órakor.

A kiállítást megnyitja: Lovas Nagy Anna – mint régi barát

Poór Katalin

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a múlt héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

  • Nietzsche – a nőkről / a szövegeket válogatta és kommentálta Klaus Goch ; [ford. Romhányi Török Gábor ; a verseket ford. Kalász Márton et al.] – Budapest, 2006
  • Effi Briest / Theodor Fontane ; [ford. Hessky Orsolya] – Bp., 2006
  • Hidegvérrel / Truman Capote ; [ford. Szíjgyártó László ; a jegyzeteket Gy. Horváth László készítette] – Budapest, 2006

Kövesd a gyarapodást online katalógusunkban!

Felkértél az Olvasóterembe egy helyben használható, raktári könyvet, vagy folyóiratot? Nem tudtad befejezni vele a munkát? Holnap is szükséged lenne rá?
Vagy 1 héten belül szeretnéd újból kézbe venni?

Ne küldesd vissza a raktárba, kérd a félretételét!

Kollégáink 1 hétig tudják megőrizni a már kikért olvasmányt, így ha legközelebb jössz, megspórolhatod azt az időt, amíg az anyag a raktárból felér.
Katalógusunkban
ezt „félretéve helybenhasználatra” kifejezéssel jelöljük, így a többi olvasó is tudhatja, hogy a könyv épp használatban van és nem került még vissza a raktári helyére.

Bérelhető termeinkről érdeklődj: diszterem@ludens.elte.huDísztermünk nem csak kiállításoknak, megnyitóknak, rendezvényeknek, de filmforgatásnak is adott már otthont. Erre legutóbb januárban került sor, itt készült ugyanis az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kampányfilmje, az adónk 1%-áért. Több TV-csatornán látható már a kisfilm, de ha nem akarsz a TV előtt ülve várni rá, azonnal megnézheted ITT!

Következő oldal »