január 2007


Az aulában Fark László – Töredék és Misch Ádám – A dolgok hatalma című dupla kiállítása látható. A díszteremben csütörtökön kettő órakor nyílik a Diákokból professzorok című egyetemtörténeti kiállításunk, melyen megtekinthető lesz eredetiben a Pázmány Péter által 1635-ben kiadott alapító levél. Kiállításaink hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között tartanak nyitva.

Alapító oklevél

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

 • Historia litteraria a XVIII. században / szerk. Csörsz Rumen István, Hegedűs Béla, Tüskés Gábor ; munkatárs: Bretz Annamária ; [készült a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetében] – Budapest, 2006
 • Világtörténelem / Guy de la Bédoyáere, Alan Brown, Gerard Cheshire, Ingrid Cranfield, Judith Hodge, Michael Kerrigan, Jon Sutherland ; Patrick O”Brien bevezetõjével ; [ford. Danka Sándor] – Budapest, 2006

Kövesd a gyarapodást online katalógusunkban!

Diploma InauguraleDr. Hudecz Ferenc az ELTE rektora nyitja meg a

Diákokból professzorok

válogatás az Eötvös Loránd Tudományegyetem történetéből című kiállítást február 1-én 14 órakor a díszteremben.

A tárlat március 6-ig munkanapokon 10 és 18 óra között tekinthető meg.

A kiállítás anyagát az Eötvös Loránd Tudományegyetem történetére vonatkozó forrásokból válogattuk, amelyeket az ELTE Egyetemi Levéltára őriz. A tárlat az Egyetem épületeinek, az itt oktató professzorok munkásságának és az egyetemi hallgatók, valamint a diákélet dokumentumainak bemutatására vállalkozik.

Megtekinthető lesz eredetiben a Pázmány Péter által 1635-ben kiadott alapító levél, a Mária Terézia által kettőszázhuszonhét éve kibocsátott “Diploma Inaugurale”, az Egyetem nagy szabadalomlevele, és a szintén 1780-ban adományozott, ritkán kiállított kari pecsétek. Pecsétkülönlegesség az először megtekinthető 1848-as egyetemi nagypecsét, amivel a legfontosabb dokumentumokat hitelesítette az akkori rektor.

A tizenhárom vitrinben eredeti fotók, képeslapok, egyedi és különleges hallgatói nyilvántartások, egyetemünk híres professzorainak kéziratai kerültek elhelyezésre. Fejér Lipót világhírű matematikus jegyzetei, Pais Dezső nyelvészprofesszor különleges személyes iratai, Mödlinger Gusztáv botanikus kitüntetései.

A kiállítás anyagát válogatta Kissné Bognár Krisztina az Egyetemi Levéltár munkatársa.

A megnyitóra szeretettel várunk benneteket!

Február 14-ig ingyenesen elérhetők a Palgrave Macmillan kiadó folyóiratai.

További adatbázisok.

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a múlt héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

 • Erős, mint a halál / Guy de Maupassant ; [ford. Király György ; … az utószót írta Nagy Péter] – Budapest, 2006

Kövesd a gyarapodást online katalógusunkban!

A Scopus egy multidiszciplináris, absztraktokat és bibliográfiai adatokat tartalmazó, URL címek megadásával linkeléssel komplex szolgáltatások nyújtására is alkalmas adatbázis.

Pillanatnyilag mintegy 4200 kiadó 14.200 ún. peer-reviewed folyóiratát tartalmazza, legfeljebb a hatvanas évekközepéig visszamenőleg. Ezen kívül több mint félezer Open Archives folyóiratot is feldolgoz és sok, csak elektronikusan megjelenő (e-only) periodikát is ismer.

A szolgáltatás szakterületi megoszlásáról az alábbi adatok árulkodnak:

 • Kémia, fizika, matematika és műszaki tudományok: 4500 cím
 • Élet- és orvostudomány: 5900 cím
 • Társadalomtudományok, pszichológia és közgazdaságtan: 2700 cím
 • Agrár- és környezettudományok: 2500 cím
 • Egyéb: 50 cím

Elérhető az Egyetem minden számítógépéről.

Holnap filmet forgatnak a könyvtár épületében. A forgatás nem érinti az olvasói tereket, a szokásos nyitva tartási időben várjuk olvasóinkat. A Díszterem zárva lesz. Kicsit hangosabbak, rendezetlenebbek leszünk ezen a napon, kényelmetlen helyzetek, problémák adódhatnak. Megértésüket köszönjük!

Frömmel Gyula nyitotta meg tegnapi kamara-kiállításunkat.FFrömmel Gyula

További képek a flickr-en. .

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket ezen a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

 • Karoton / Faludy György ; [ford. Szőcs Noémi Imola – Pécs, 2006
 • Brigitta / Adalbert Stifter ; [ford. Tandori Dezső] – Budapest, 2006
 • Mellékhatás / Zs. Nagy Lajos ; [összeáll. Bettes István] – Dunaszerdahely, 2006

Kövesd a gyarapodást online katalógusunkban!

Fark László - Mata HariFark László – Töredék és Misch Ádám – A dolgok hatalma című dupla kiállítás megnyitójára kerül sor január 15-én 17.00 órakor az aulában.

A kiállítás megnyitja: Frömmel Gyula festőművész.

Fark László munkái általában realista ábrázolásmódot követnek, de előfordul időnként az absztrakció is. Témája gyakran maga az emberi test. “A látott világ kaotikusnak hat sokszínűségével, de a kiválasztott téma, térbeli és időbeni sorrendiségével létrehozza azt a rendet, amiben létezésem manifesztálódik.”

Misch Ádámra emlékezik a dupla kiállítás második része. A kollekció tárgyi motívumokat nélkülöző, elvonatkoztatott festői elemekből épül fel. Különböző nézőpontok különböző képet adnak a valóságról. Misch Ádám felfogása szerint „az alulnézet magatartása engedi meg felismerni annak igazi természetét”. A tizenkét éve elhunyt művész tevékenysége nem csak két dimenzióra korlátozódott. Mozgóképes elképzelései is nagy tetszést arattak.

A dupla kiállítás február 16-ig látogatható.

Következő oldal »