rendezvény


2011. december 8-án csütörtökön 17 órakor az Egyetemi Könyvtár Dísztermében (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.) A limanovai csata – az elfeledett “magyar győzelem” címmel a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány és a Nagy Háború blog vetítéssel egybekötött előadóestje lesz. Az előadást megnyitja Dr. Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója. Köszöntőt mond Pintér Tamás, az est házigazdája, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a blog szerkesztője.

 • Pollmann Ferenc: Magyar virtus az orosz gőzhenger ellen. A limanovai csata közel száz év távlatából
 • Ságvári György: Lovasított gyalogság? A huszárok ruházata, felszerelése és fegyverzete Limanova előtt és Limanova után
 • Rózsafi János: “Jöttek, láttak, győztek…” Fehérvári huszárok a limanovai csatában
 • Szőts Zoltán Oszkár: Egy kultusz kezdetei. A limanovai csata megjelenése a napilapokban

Szeretettel várunk mindenkit!

A TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében c. pályázat zárórendezvénye 2011. december 1-én 10 órakor kezdődik az ELTE Egyetemi Könyvtár Dísztermében ( 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

Program:

 • 10:00 Bevezető gondolatok a pályázat kapcsán – Dr. Szögi László főigazgató, ELTE Egyetemi Könyvtár
 • 10:10 Út a sikeres pályázatig – Dr. Skaliczki Judit ny. minisztériumi főosztályvezető-helyettes
 • 10:30 A projektben dolgozók előadásai:
  • TÁMOP-on innen és túl – Varga Klára projektvezető, ELTE Egyetemi Könyvtár
  • Közös elektronikus katalógus építése az ELTE-n: migrálás, retrospektív konverzió, közös kereső felület Székelyné Török Tünde, Zsámboki Mónika, ELTE Egyetemi Könyvtár
  • A K21 minőségfejlesztési program eredményei az Egyetemi Könyvtári Szolgálatban – 2011 – Kálóczi Katalin főigazgató-helyettes, ELTE Egyetemi Könyvtár
  • Az EKSz honlapja, avagy hogyan dolgozik együtt 25 tagkönyvtár a weben? – Turi Péter vezető rendszergazda, ELTE Informatikai Igazgatóság
  • Nyílt naptól a koncertig: olvasásnépszerűsítés kicsit másképp – Sándor Judit, ELTE Egyetemi Könyvtár
 • 11:30 Egy könyvtáros tapasztalatai az Egyetemi Könyvtár szolgáltatásainak bővítéséről – Dr. Tokaji Nagy Erzsébet főkönyvtáros, Országos Széchényi Könyvtár
 • 11:50 Kérdések és válaszok

Szeretettel várunk mindenkit!

2011. november 18-a és 25-e között Fenntarthatósági Hetet szervezünk az “ELTE Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért” csoporttal együttműködve.

A rendezvény egyik eleme egy kiállítás az aulában, amely a hulladékok feldolgozásának menetét mutatjuk be. Az installáció a “Hulladékból: Termék” nevet viseli.

A rendezvény ideje alatt, november 23-án tartjuk a Fenntarthatósági Napot, amely során 10 és 16 óra között játékokkal, totóval és információs anyagokkal várunk minden betérőt.

 

2011. november 18-án (pénteken) 14 órakor az Egyetemi Könyvtár Dísztermében a L’Harmattan Kiadó és az Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kara bemutatja Németh István-Fiziker Róbert (szerk.): Ausztria a 20. században : Az “életképtelen” államtól a “boldogok szigetéig” című tanulmánykötetet, és Németh István: Az osztrák út : Ausztria a 20. században című kötetét.

A vendégeket köszönti: Dr. Szögi László az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója

A köteteket bemutatja: Prof. Dr. Mózes Mihály az Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Karának dékánja

A rendezvényen bemutatkozik a L’Harmattan Kiadó és az egri Líceum Kiadó is.

A kötetek a helyszínen 20%-os kedvezménnyel megvásárolhatók.

A Strauss-zene mellé egri borokat, német pezsgőt és friss pogácsát kínálunk.

Az FP7 projekt-eredmények disszeminációjáról és az ehhez kapcsolódó EU előírásokról tájékoztatás és kötetlen beszélgetés az Egyetemi Könyvtár Dísztermében 2011. október 27-én 10:30 kezdettel.

A kávéház programja:

 •   A tudományos kommunikáció új dimenziói (Karácsony Gyöngyi – DEENK)
 •   Az EU 7. Keretprogram tudományos eredményeinek disszeminációja (Görögh Edit – DEENK)
 •   EDIT: Egyetemi Digitális Intézményi Tudástár (Áts József – ELTE EK)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt egy kávéra!

Lorant Endre magyar származású nyugalmazott egyetemi tanár, író közel 700 db nagy értékű francia nyelvű könyvet adományozott értékes gyűjteményéből az ELTE Egyetemi Könyvtárnak. Az adományozás kapcsán október 18-án 17 órakor a könyvtár dísztermében rendezett ünnepségen Lorant professzor „Balzac első regényei (1819-1825): szívére hallgat egy fiatal író” címmel tart előadást Balzac műveiről és saját kutatásairól francia nyelven.

André Lorant, (1930 Budapest), magyar származású nyugalmazott egyetemi tanár, író. 1956 óta Franciaországban él. A Párizsi Egyetem professor emeritusa, az összehasonlító irodalom tanára, Balzac munkásságának egyik vezető specialistája, a Bouquins Robert Laffont sorozatban Balzac korai regényeinek speciális kiadásának irányítója. Számos esetben írt előszót az Emberi színjáték köteteihez.

Az adományozott könyvek között szerepel a La Comédie humaine facsimile első kiadása, a Balzac kritikai irodalom számos kötete, irodalomelméleti tárgyú, illetve szépirodalmi könyvek. Az anyag értékét és jelentőségét növeli a számos Lorant Endrének dedikált kötet.

Az adományozás kapcsán rendezett ünnepségen Lorant professzor előadása előtt az ELTE részéről köszöntőt mond Borsodi Csaba rektor-helyettes, François Laquièze, a budapesti Francia Intézet igazgatója és Bárdosi Vilmos, az ELTE BTK Romanisztikai Intézet igazgatója.

http://konyvtar.elte.hu/hirek/friss/index.html#hir111007

Program

19.00-19:25 Bibor Máté – Arany János kéziratai az Egyetemi Könyvtárban

19:30-19:55 Dr. Fabó Edit – Mit akartak a férfiak és a nők a „boldog békeidőkben”?

20:00-20:25 Dr. Szögi László – Magyarország helye Európában történeti földrajzi kontextusban

20:30-20:45 Szünet

20:45-21:10 Bikádi Katalin – Kutatókönyvtár az íróasztalon: Nyílt folyóirat-adatbázisok

21:15-21:40 Székelyné Török Tünde – A keresőmotorok működése

regisztráció: www.kutatokejszakaja.hu

Időpont: 2011. szeptember 23. péntek 19:00-22:00

Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár, Díszterem

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

www.konyvtar.elte.hu

Kulturális Örökség NapjaiAz ELTE Egyetemi Könyvtár az előző évi hagyományokat követve újra várja látogatóit a Kulturális Örökség Napjai rendezvényen, 2011. szeptember 17-én, 10-20 óra között.

Ismét megnyitja kapuit az 1876-ban eklektikus stílusban emelt könyvtárépület. Aulájában sgraffitók, a díszlépcsőház fordulójában ismeretlen 16. századi lombard mester Pieta reliefje, dísztermének falain és mennyezetén Lotz Károly freskói, illetve Than Mór festménye keltik fel figyelmünket. A díszterem ad helyet “Az ismeretlen Mikes” című kiállításnak. A restaurátor műhelyben a 16-17. századi könyvek restaurálásának technikájáról és a könyvkészítés történetéről tudhatunk meg érdekességeket. Látogatóink vezetett körsétán bebarangolhatják az épületet, érintve a közönség előtt egyébként nem nyitott helyeket is.

Részletes program és előzetes regisztráció a honlapon.

“Kié a varázslók pálcája?” címmel az ELTE honlapon  interjút olvasható az Lábass Endrével, akinek beszélgetéssorozata az elmúlt hónapokban zajlott az Egyetemi Könyvtárban.

Noha nyilvános könyvtár, mégis sokan hiszik az ELTE Egyetemi Könyvtárról, hogy kizárólag egyetemisták és oktatók vehetik igénybe szolgáltatásait.
A 2011. július 7-én 10-16 óra között megrendezésre kerülő Nyílt nap nyugdíjasoknak rendezvény ezt a tévhitet kívánja eloszlatni, megismertetve a 450 éves jubileumát ünneplő könyvtárat és sokrétű szolgáltatásait az idősebb korosztály képviselőivel.

A nyílt nap alkalmából számos program várja az érdeklődőket. Két ízben indul a Könyvtár történetét, épületét bemutató épülettúra, melynek kapcsán az idén 250 éve elhunyt Mikes Kelemen tiszteletére rendezett kiállítás is megtekintő a könyvtár dísztermében.
A további programok során a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a kölcsönző-pult túloldaláról, a szolgálati helyek használatával betekinthessenek a könyvtári munkafolyamatokba, megismerkedjenek a tájékoztatás eszközeivel, végigkísérjék a kölcsönzés folyamatát, illetve a könyvek megóvásának egyik útját, a digitalizálást. Könyvtárhasználati bemutató során tájékoztatást kapnak a könyvtárra vonatkozó alapvető információkról, az itt őrzött nagy értékű könyvállományról, a használható eszközökről és az ezekben rejlő lehetőségekről.
Megbizonyosodhatnak róla, hogy a számítógép és az internethasználat az idősebbeknek sem legyőzhetetlen akadály és hogy néhány alapvető lépés elsajátításával bárki szabadon élhet a világháló kínálta számos lehetőséggel. Azt is kipróbálhatják, milyen kihívásokkal találkoznak olvasás, illetve információgyűjtés során a látássérült emberek.
Tesztelhetik, hogyan boldogulnának kizárólag az ujjaikra és a felolvasógépre hagyatkozva, emellett kipróbálhatják a Braille írással való nyomtatást is.

A nyílt nap programjaira előzetes jelentkezés szükséges (személyesen a könyvtár olvasótermében, vagy Sándor Judit kolleganőnél a 411-6500/3446-os telefonszámon, illetve a sandor.judit@lib.elte.hu e-mail címen.

A rendezvény a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 „Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében valósul meg.

Következő oldal »