nyári szünetA Könyvtár nyári utolsó nyitvatartási napja július 29. péntek (10.00-20.00), teljeskörű szolgáltatással.

Őszi nyitás: szeptember 5. hétfő, 10.00 óra

A két időpont között a könyvtár szolgáltatásai – a könyvtárközi kölcsönzés kivételével – szünetelnek.

Megértésüket köszönjük!

Az Egyetemi Könyvtár július 30-ig tart nyitva teljes körű szolgáltatással. Az ezt követő egy hónapos nyári szünet után szeptember 1-jén nyitja ki újra kapuit az olvasók előtt. A szünetben zavartalanul működik a könyvtárközi szolgáltatás.

Az Egyetemi Könyvtár július 31-ig tart nyitva teljes körű szolgáltatással. Az ezt követő egy hónapos nyári szünet után szeptember 1-én nyitja ki újra kapuit az olvasók előtt. A szünetben zavartalanul működik az Információs pont, a Díszterem, és a könyvtárközi szolgáltatás.

Az ELTE Egyetemi Könyvtára július 28. és augusztus 24. között zárva tart. A nyári zárás ideje alatt zavartalanul működik az Információs pont, a Díszterem, az eMagyarország pont és a könyvtárközi szolgáltatás.

Utolsó simítások, sikerek és kalandunk egy rigóval…

Hétfőn újra nyitááás! És ezzel kis sorozatunk is elérkezett az utolsó részhez. :(
Ez alkalomból összefoglalnám a hét történéseit, összegezném a nyarat, és még néhány fotóval is meglepem mindazokat, akik nyomon követték életünket a nyári zárva tartás alatt is.

Kezdjük a hét legfontosabb eseményeivel:

– A Folyóiratolvasó ablakaira felkerültek a méretes sötétítőfüggönyök, ezzel megoldódott végre a “Rásüt a monitoromra a nap, nem látok semmit!” típusú probléma.

– Minden bútor, a székek, az asztalok helyükre kerültek az alapos takarítást követően, ezúton is köszönjük a takarító személyzet munkáját! ;)

– A Magyar Narancsból kaptunk 3 tiszteletpéldányt, így a  könyvtárunkról szóló cikket hozzáférhetővé tettük az interneten. :!:

– A fűzős kiállítás látogatottsága még mindig kiemelkedően magas. :grin: A kiállítás szövegeit és egyéb érdekes információkat tartalmazó kis füzetecske ismét elfogyott, így megkezdtük a sokszorosítását.  Ez már a harmadik adag, örülünk, hogy ennyien keresik, az újragyártáshoz viszont egy kis türelmet kérünk, legkésőbb a nyitás napján, augusztus 27-én már újra kapható lesz a füzet az Információs Pultnál! Nyomtatónk és a Kötészet gőzerővel dolgozik ;)

Főigazgatónk és az Egyetemi Levéltár dolgozói Nyíregyházára utaztak :arrow: , a Magyar Levéltárosok Egyesületének 2007. évi vándorgyűlésére. Aki kíváncsi rá, hogy milyen előadásokat hallagtnak kollégáink, és milyen progarmokon vesznek részt, azt böngéssze ezt az oldalt, ahol megtalálható a gyűlés részletes programja. 

A nyárról:

Összességében elmondhatjuk, hogy jó meleg volt :lol: Ennek ellenére aktívan telt, és sok-sok hasznos dolgot tudtunk véghezvinni, melyeket Olvasóink személyesen is megtapasztalhatnak hamarosan.

A nyár elején eltervezett feladatok nagy része kipipálva, pl. tiszta az összes olvasói számítógép, a szabadpolcos állomány számsorrendje jelenleg tökéletes, és igyekezni is fogunk, hogy ez a  rend megmaradjon, és állományunk olvasótermi része könnyen kereshető maradjon.

Ezenkívül nagy erőkkel folyik a folyóiratrevízió, rendezettek a saját munkaállomások és a sajnálatos balesetet szenvedett kolléganőnk állapota is lassan, de biztosan javul. Őt szeretettel várjuk vissza, amint azt az egészségi állapota megengedi, addig pedig pihenjen és olvasson sokat! ;)

És végül egy kis pénteki dráma:

A reggeli órákban furcsa zajra lettünk figyelmesek a Tájékoztatóban. Először azt hittük, hogy a neon ad ki érdekes hangokat, aztán felfedeztük, hogy egy rigó szállt be a terembe. :shock:  Szegényke nagyon meg volt ijedve, azonnal célbe vette a galéráit, megnézett pár könyvet, ült itt-ott, majd repdesett egy kicsit, de lejönni semmiképp nem akart. :roll:  Ekkor két hősies állatbarát kolléga felment a galériára, és egy törölközővel próbálták lefele terelni a riadt madart. Pár perc küzdelem után a rigó végül megadta magát, és leszállt, azonnal célba véve az ablakot, ahol koppant egyet, és az erkélyen találta magát. Spontán szerveződött állatvédő csapatunk megvizsgálta: kézbe vettük, megittatuk a sokkos állatot, majd miután megállapítottuk, hogy csak pihenésre van csak szüksége, és nagyobb baja nem történt, magára hagytuk az egyik növény árnyékában. Itt pihegett még könyvtárunk legújabb tagja egy kicsit, majd kb 10 perc erőgyűjtés után boldogan továbbállt. :)
Az állatmentő akciót így sikeresnek mondhatjuk, és persze minden egyes mozzanatát dokumentáltuk :) A rigó szerencsésen kiheverte a könyvtári látogatást, és már boldogan repked a nagyvilágban. :lol:

Hétfőtől Olvasóinkat is sok szeretettel várjuk könyvtárunkban! ;)

Referensz kérdések és a ruhaszobrok titkai… 

Végéhez közeledik nyári zárva tartásunk, ami miatt egyik szemem sír, a másik nevet. Már annyira megszoktuk ezt a 8- 16-ig munkarendet, hogy csak na! :) Viszont hiányoznak már a személyes olvasói kérdések, tájékoztatós feladatok. Ha elkezdődik a tanév, akkor biztos lesz megint bőven, jönnek majd az egyetemisták a kis (?) listáikkal, tanárok és kutatók, hogy ismét hozzáférhessenek a régi anyagokhoz, és mi örömmel szolgáljuk majd ki őket. Azért hangsúlyoztam, hogy „személyes” olvasói kérdések, mert telefonos és e-mailes nyáron is volt. Lássunk két példát: 

A Szegedi Tudományegyetem egyik kedves kutatója arról érdeklődött, hogy két bizonyos tanár tanított-e az ELTE-n és hogy mikor, illetve milyen státuszban voltak. Csak hogy ne maradjanak senkiben nyitott kérdések, leírom a  választ is: Szemere Samu az ötvenes években tanított egyetemünkön, Scherman Vilmos pedig címzetes egyetemi tanár volt 1961-től. A fenti infókat az ELTE almanachjából tudtuk meg, és természetesen továbbítottuk az érdeklődőnek. 

 A másik e-mailes kérés kicsit hosszadalmasabb kutatómunkát igényelt, a Szent István Társulat munkatársa keresett Mécs László verseket, melyek a két világháború közti időszakban jelentek meg, bármely napilapban. Ehhez igencsak mélyre kellett ásnunk a folyóiratraktárunkban, de megtettük:)  Ha nyitás után befárad az Olvasó, akkor lefotózhatja a keresett verseket, és létrejöhet Mécs László összes versének kiadása, amit a társulat szeretne kiadni. (Egy szakdolgozatíró összefoglalta már Mécs László verseinek forrását, csak a konkrét összegyűjtés és kiadás nem valósult még meg.) 

Na, szóval ilyenek…Emelett a telefonok, a kiállítás látogatói és kollégáink is elláttak minket feladatokkal, így elég gyorsan telt ez a hét is.

A kiállítás kapcsán jut eszembe még egy problémás kérdés. Kollégáim elmondásából kiderült, hogy a „ruhaszobrok” kifejezés igen megtévesztő néhány látogató számára. Itt van hely, és idő, hogy ezt most akkor tisztázzuk. A ruhaszobor kifejezést a 19. században a fűző szinonimájaként használta a szakzsargon. Tehát ne arra számítsanak a látogatók, hogy ruhából készült szobrokat (?) :lol: fognak látni. A kiállítás a fűző történetéről szól, és mellette látható még a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem Textil Tanszékének jóvoltából néhány hallgató munkája is.

 Mindez szeptember 7-ig tekinthető meg, a nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítást ugyanis meghosszabbítottuk!

Újranyitás előtt cirka 2 héttel…

Ezen a héten összevont résszel jelentkezünk, ugyanis múlthéten nem történt semmi különös, csak „tartották a frontot” a bent lévő kollégák. Többen egy időben vették ki a szabadságukat, így meglehetősen kis létszámmal voltak a dolgozók. Fotók most nincsenek, maximum a saját nyaralásomról tudnék feltenni egyet-kettőt, de ettől most megkímélek mindenkit :lol:

Ezen a héten viszont már felkavarodott cseppet az állóvíz. A lényeg, hogy a nyári munkák szépen haladnak. Reményeink szerint az oklevelek fotózása pénteken befejeződik.

Az olvasói számítógépek is tisztán várják a használókat. És a kiállítás látogatottságára sem lehet panaszunk. A külföldi turisták mellett továbbra is elég nagy az érdeklődés hazai berkekben is. Ezt jól példázza, hogy a kiállítás alkalmából megjelentetett kis füzetke, ami tartalmazza a kiállításon olvasható szövegeket, kommentárokat és néhány képet is, a héten mind elfogyott. Ezért most lázas reprintelésbe kezdtünk, és gyártottunk még pár példányt.

Új infó: augusztus 1-től munkába állt az új PR- munkatársunk, akit Kovács Juliannának hívnak, és amint hozzájárul, részletesebb adatokkal is szolgálunk róla :)


Egyik kedves kölcsönzős kolléganőnk pedig egy véletlen baleset folytán eltörte a csuklóját, szerencsére műteni nem kell, de így is jó pár hét kényszerpihenő vár rá. :cry: Neki ezúton is jobbulást, mielőbbi felépülést kívánunk:!:

Ha a szorgalom és a leleményesség párosul – látogatók, elvégzett feladatok, bringapedál

Már megint igen meleg hétfő reggelre ébredtünk, de sebaj, az előrejelzések szerint a hét közepén már enyhül a forróság! Ebben bízva vágtunk bele nagy lendülettel a 2. hétbe, és folytattuk feladatainkat.

Hétfőn és kedden meglehetősen sok érdeklődőt kalauzoltunk el a Díszteremben, találkoztunk egy idősebb hölggyel, aki a kiállítás minden egyes részletét aprólékosan megnézte, majd elmesélte, hogy ő annak idején a szakmában dolgozott (iparművészet), és rendkívül örül neki, hogy ilyen szép és érdekes kiállítást jött itt létre. A flickr-re kerültek fel új képek is, pl. a kiállításunkra való invitálást illusztráló is, de úgy látszik, nem kell nagyon hangoztatnunk, hogy “Lépj be hozzánk”, hiszen jönnek külföldi turisták és magyar érdeklődők is egyaránt.

 A Tájékoztatóban térképrendezésbe fogtunk, osztályoztuk, besoroltuk, majd dobozokba helyeztük el ezt az anyagrészt.

A számítógépek tisztítását is megkezdtük, a képeken jól látszik a klaviatúra tisztításának hatákony módszere :) Emelett persze megfelelő tisztítószerekkel letöröltük a monitorokat, és a gépek egyéb külső felületeit is.

A Kölcsönzőben sem tétlenkednek kolléganőink, a rendrakás és egyéb adminisztrációs feladatok mellett nyomtatják és postázzák a felszólító leveleket. (Ejnye-bejnye, tessék időben visszahozni a könyveket, és akkor ezt a részt mindenki megúszhatná:!: )

A könyvtárközi kölcsönzés is folyamatosan zajlik, természetesen az átlagnál kevesebb a kérés, de azért minden napra jut valami tennivaló ezzel kapcsolatban is. Ez a szolgáltatásunk egész nyáron működik, de azt tartsátok szem előtt, hogy előzetes bejelentkezés alapján tudjuk a könyvtárközi kéréseket teljesíteni! Küldj emailt vagy keress minket telefonon (411-6777/3419)!

A raktárosaink szorgalmasan takarítják, rendezgetik saját munkaállomásaikat. A folyóirat revízió is zajlik.

Érdekesség még, hogy egy kolléga egy levéltáros segéderővel kiegészülve digitalizálni kezdte a mohácsi csata előttről származó okleveleket, archiválás céljából. Ez a művelet jórészt a már emlegetett erkélyünkön folyik, ahol egy használaton kívüli biciklipedál is szerepet kapott. :lol: Ez tartja ugyanis az oklevelek azonosító cetlijeit, hogy ne fújja el őket a szellő. :idea: Igen viharos erősségűre fokozódott ugyanis mára a  szél, no de az időjárás jelentést hagyjuk másra, jövő héten folytatjuk a mesét. :)

Bezártunk, de nem lazsálunk! – hőség, melók, szabadsááág!

A zárva tartásunk alatt elvégzett munkákról és eseményekről szeretnénk beszámolni ebben az új sorozatban, melynek címét a jól ismert Petőfi vers ihlette. Heti bontásban osztjuk meg a kedves érdeklődőkkel könyvtárunk nyári eseményeit, és bizony, képekkel is illusztrálni fogjuk :) Az elkövetkezendő 6 hét alatt nélkülöznünk kell ugyan Olvasóink személyes jelenlétét és szeretetét (és viszont:D), de bőven van/lesz dolgunk ezidő alatt is. Kezdődjön is a mese!

Egy álmos hétfő reggellel indult a “nyári szünet”-nek is nevezett kis időszak, ami koránt sem olyan “vakációszerű izé”, mint azt sokat gondolnák. Mivel az év 52 hetéből (vagyis majdnem 53) mi a nyitva tartásunkhoz igazodva kb. 46 héten keresztül 10-18 óráig dolgozunk, ezért kezdetben nagyon fura 8-ra bejönni. Nem panasz, hiszen annál jobb hazamenni 16: 00-kor! De az tény, hogy az első napokon 8 körül mi még csak kóválygunk, és erősen koncentrálunk arra, hogy a biológiai óránkat átállítsuk ehhez a munkarendhez.

Idén sem volt ez másképp, plusz elérte kis hazánkat a trópusi hőség :shock: , és ez a kettő együtt igencsak legyengített minket is. Ennek ellenére számba vettük, hogy mik is lesznek idén a nyári munkák. Néhányat most megemlítek ebből, természetesen ez csak egy kis ízelítő, részletek később. Nehogy már kiderüljön minden rögtön az első részből, ki fogja akkor elolvasni a maradék 5 epizódot? :lol:

Szóval néhány elvégezendő feladat:

  • Történettudományi és a Vallástudományi galéria állományának kereshetővé tétele (átnézés, Horizonban javítgatás, felcímkézése)
  • olvasótermek szabadpolcos állománya számsorredjének ellenőrzése, átnézése
  • felszólító levelek indítása, könyvek visszavétele, telefonon vagy bármilyen formában érkező könyvtárközi kérések intézése
  • folyóirat revízió további segítése
  • saját munkaterület rendbetétele
  • olvasói és dolgozói számítógépek letakarítása, kívül-belül

A ”rövidke” bevezető után még néhány fontosabb esemény a hétről:

Kedden Horizon-os továbbképzés volt nálunk, amit Varga Klára tartott néhány ELTE-s könyvtárosnak. Jöttek kollégák a különböző kari ill. tanszéki könyvtárakból is, hogy felfedezhessék mélyebbben is a „Hori” rejtelmeit. 2 felvonásban ismerkedhettünk meg a statisztika készítésével és a táblázatszerkesztő használatával. A tanfolyamon egy feldolgozós kolléga, és én is részt vettem, így személyes tapasztalataim alapján mondhatom, hogy jó hangulatú, és hasznos program volt.

Ezenkívül nagy lendülettel fogtunk hozzá a megrendelt másolatok elkészítéséhez. Herczeg Tamás kolléga a szép nyári napsütésben, a növényekkel díszített erkélyünkön fotózta a régi anyagokat. :cool:

Szintén kedden történt, hogy sikeresen leolvasztottuk a szolgálati hűtőt, ez a művelet már nagyon ráfért, ennyi jég között egy komplett jegesmedve család is eléldegélt volna. De mostmár tiszta és jégmentes, így a medvék kiköltöztek :arrow: , a kajáink pedig vissza.

Aztán jött a hír: „Főigazgatói engedéllyel 2007. július 19-én és 20-án, csütörtökön és pénteken a hőségriadóra való tekintettel az Egyetemi Könyvtár zárva tar”, tehát nem kell bejönnünk, így 2 nappal megrövidül az első nyári hetünk, hurrá. Irány a vízpart, folyó, tenger, vagy strand! :lol:

Szerdán, utolsó nap lévén még belehúztunk, az olvasótermi állomány számsorrendjét sikerült ellenőriznünk, ezáltal helyrekerült mindegyik össze-vissza pakolászott könyv. Volt ilyen bőven, de ez nem meglepő szerintem egy könyvtárban, mostmár viszont rendezett és kereshető az állomány.

A Díszteremben is akadtak ügyeleti feladataink, minden nap jött pár látogató, akik megnézték a kiállításunkat.

Összefoglalva ennyi az első 3 nap, folytatás jövő héten. Bízunk benne, hogy addig enyhül a kánikula, és egyre nagyobb erővel tudjuk majd belevetni magunkat a munka tengerébe. ;)