adatbázis


Elérhető az World Biographical Information System Online az EISZ TÁMOP 4.2.5 keretén belül. A WBIS a legátfogóbb elérhető életrajzi adatbázis. Tartalmazza több mint 4,5 millió személy életrajzi adatát a világ minden részéről, s az élet valamennyi területéről, legyen az tudomány, művészet, politika, üzlet. Az adatbázis 5,46 millió eredeti, 1559-től a 20. század végéig megjelent életrajzi cikket tesz elérhetővé digitalizált formában.

December 16-ig négy ProQuest adatbázis tesztelhető.

  • Digitale Bibliothek Deutscher Klassiker
  • German Literature Collections
  • Literature Online
  • Literature Online Reference Edition

 

Itthon és külföldön is bemutatkozik az Egyetemi Könyvtár digitalizált katalógusa.

Az alapításának 450. évfordulóját ünneplő ELTE Egyetemi Könyvtár digitalizáltatta és az interneten távolról is hozzáférhetővé tette a XIX. század óta vezetett muzeális értékű, több mint egymillió cédulát tartalmazó Alapkatalógusát.

Az otthonról is böngészhető katalógust 2011. október 18-án Vajda Zsuzsanna és Cséka György kollégáink bemutatják a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum “Hagyomány és korszerűség” című rendezvényén.

Az online alapkatalógus angol nyelvű változatát Kálóczi Katalin és Bikádi Katalin kollégáink október 19-én Reykjavikban, az izlandi, a bergeni és a bolognai egyetem közös szervezésében megtartandó Utrecht Network konferencián mutatják be a nemzetközi szakmának.

Az angol Emerald cég próbahozzáférést biztosít szeptember 19. és október 19. között könyvtártudományi és informatikai online folyóirataihoz és elektronikus könyveihez.

A szolgáltatás az ELTE számítógépeiről már elérhető!

Elérhető az Scopus az EISZ TÁMOP 4.2.5 keretén belül. A Scopus a világ egyik legjelentősebb absztraktokat, bibliográfiai adatokat, citációkat tartalmazó multidiszciplináris adatbázisa. Az adatbázis mintegy 5.000 kiadó, több mint 19.000 peer-reviewed folyóiratának, könyvsorozatnak több mint 3 millió konferenciaanyag referálásával, 45,5 millió bibliográfiai és idézési adatokat tartalmazó rekordot szolgáltat. 1823-tól napjainkig lehetővé teszi az irodalomkutatást valamint a citációk készítését.

Elérhető az IEEE All-Society Periodicals Package (ASPP) az EISZ TÁMOP 4.2.5 keretén belül. Az adatbázis az IEEE mag folyóirataihoz nyújt hozzáférést műszaki területen. Tudományosan lektorált kiadványokat tartalmaz, hangsúlyt fektet az elméleti és kísérleti kutatással foglalkozó cikkekre, azok gyakorlati alkalmazására, a tervezésre és előírásokra. Az ASPP csomag értékes kutatási eredményekről értesít több tudományterületen is.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár 2011-ben előfizetője lett az EBSCO cég AtoZ szolgáltatásának, amelynek segítségével az összes, az ELTE által előfizetett vagy előfizetésen kívüli, de nyílt hozzáféréssel rendelkező elektronikus folyóirat egyetlen felületen elérhető, a full textes anyagok – amennyiben van rá jogosultságunk – letölthetők. Közel 40.000 cím között lehet böngészni, tájékozódni a világ vezető szakfolyóirataiban.

92 különböző e-könyvben kereshet az EBSCO felületén (http://search.ebscohost.com) a Trial access – ACADEMIC eBooks menüpont alatt az ELTE számítógépeiről 2011. szeptember 30-ig.

Az e-könyvek a képen látható módon érhetőek el az EBSCO HOST-ról

Izgalmas hónap elé nézünk! Több kiadó is tesztüzemre bocsátotta adatbázisait!

Az alábbi kiadványok elérhetők április hónapban az ELTE gépein:

Wiley-Blackwell: http://onlinelibrary.wiley.com/

Főként természettudományi, műszaki és orvosi területen kínálja online elérhető kiadványait.A könyvek egyes fejezeteinek bevezetőit teszik elérhetővé ingyenesen, illetve a folyóiratok egy-egy cikkét teljes szöveggel, PDF-ben és HTML-ben. 1500 folyóirat és közel tízezer (9230) könyv érhető el az előfizetőknek. (Első alkalommal legalább 20 o-bookot kell rendelni, vagy 3000 dollár értékben, később már nincs ilyen megkötés.)

Springer: http://springer.com/ebook május 25-ig elérhető

Természettudományi, műszaki és orvosi, valamint számos társadalomtudományi területen kínál online elérhető tartalmat, tematikus csomagokban árulva a több mint 40 000 e-bookot.

A http://www.springerlink.com oldalon kipróbálási lehetőség kérése nélkül megnézhetők a könyveik teljes terjedelemben, letölteni viszont csak pár oldalt, bevezetőket enged PDF-ben.

Walter de Gruyter: http://www.degruyter.com/cont/glob/ebooksEn.cfm

Humán- és társadalomtudományok (főként nyelv- és irodalomtudomány, valamint a klasszikus és keleti tanulmányok) területén kínálja elektronikus tartalmait, modern módon az 1749 óta működő kiadó. A jogosultsággal rendelkezők korlátlan számban használhatják egyszerre e-könyveiket, időbeli korlátozás nélkül. Egyenként is kaphatók kiadványaik, “eBooks on demand” szolgáltatásuk széles körben elismert.

Cambridge University Press: http://ebooks.cambridge.org/

Minden tudományterületről nyújt, összességében tízezernél több e-bookot, melyek listája letölthető Excel fájlban a honlap nyitóoldaláról. Bejelentkezés nélkül csak a könyvek bevezetőjének néhány oldala tekinthető meg PDF-ben.

SAGE Humanities and Social Science: http://online.sagepub.com

Az adatbázisban 419 SAGE folyóirat található 1999-től teljes szöveggel.

Taylor & Francis kiadó folyóiratai: http://www.informaworld.com

Az adatbázisok az ELTE gépekről elérhetőek bárki számára, mivel a szolgáltatók IP cím alapján azonosítanak. Így akár ELTE WiFi használatával is igénybe vehetőek a szolgáltatások!

Kellemes böngészést és eredményes használatot mindenkinek!

Az Oxford University Press 2011. január 27-február 28. között elérhetővé teszi az Oxford English Dictionary Online-t.

Az Oxford English Dictionary több mint 600.000 szó történetét és használatának bemutatását tartalmazza 3 milliónyi példán keresztül. Az angol nyelv történetének legmegbízhatóbb és legátfogóbb nyilvántartása. Az Oxford English Dictionary legfrissebb teljes szövege mellett kereshetünk a Historical Thesaurus of the OED kötetben is.

Elérhető az Egyetem minden számítógépéről.

Következő oldal »