filmforgatás


Korábban hírt adtunk arról, hogy nálunk forog Csupó Gábor legújabb filmjének, a Holdhercegnőnek néhány jelenete. Íme néhány kép a könyvtárunk Műemlékraktárában zajlott filmforgatásról.

 •  Jaj, a szörnyek!
 • A Thornberry család
 • Fecsegő tipegők
 • Híd Terabithia földjére
 • Simpson család
   

Ki tudja, mi a közös a fenti filmekben? No és mi köze van ennek az egésznek az Egyetemi Könyvtárhoz? Elárulom: rengeteg!!!

A megoldás egy név: Csupó Gábor -a magyar származású amerikai rajzfilmes művész, producer és zenész. Na ugye, hogy így már dereng valami? A fenti filmek mind-mind az Ő nevéhez is fűződnek. Az egyiket rendezte, a másiknál producer volt, a harmadiknál forgatókönyvet írt, és még folytathatnám a sort. Akit részletesen érdekel az eddigi munkássága, az itt olvashat róla sokat

angolul:

http://www.imdb.com/name/nm0190780/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gabor_Csupo
http://www.klaskycsupo.com/

és magyarul:

http://www.port.hu/pls/pe/person.person?i_pers_id=168829&i_direction=1
http://kultura.hu/main.php?folderID=882&articleID=262772&ctag=articlelist&iid=1
http://www.mozi-dvd.hu/cikk3468.html

És most jöjjön a jó hír: itthon készülnek a rendező második (élőszereplős) filmjének felvételei. A The Moon Princess (A Holdhercegnő) címet viselő film, hasonlatosan Csupó előző munkájához, ugyancsak fantasy lesz és Elizabeth Goudge 1946-ban írt The Little White Horse c. mesekönyvén alapul. A forgatások egyik helyszíne pedig nem más, mint az ELTE Egyetemi Könyvtár!

Gábor, és a közel 70 fős stáb október 30-án és 31-én lesznek jelen könyvtárunkban. Forgatnak a műemlékraktárban, a vendégszobában, a tárgyalóban,a kisliftnél és az udvaron is. A film főszereplőit olyan hírességek játszák majd, mint Tim Curry és Natasha McElhone, sőt,  maga Mr. Fantastic, vagyis Ioan Gruffud is a szereplők népes táborát bővíti. 

Az Olvasók kiszolgálása ettől függetlenül, zavartalanul zajlik majd, csak az egész épületben, ill. az első emeleten, az olvasótermek közelében is nagyobb lesz az alapzaj a megszokottnál, ezért előre is elnézést kérünk, és minden kedves látogatónk türelmére, megértésére számítunk!

A film bemutatója 2008 első felében várható, ekkor láthatjuk viszont szeretett intézményünket a filmvásznon is.

Variációk hőlégballonraBefejeződött a könyvtárban az „Einstein and Eddington” c. film forgatása. Reméljük, előbb-utóbb látható lesz Magyarországon a film, de addig is a Flickr-en van némi néznivaló, a forgatás alatt általunk készített és a forgalmazó/stáb által engedélyezett képek.

A képek között található az a beszkennelt lap is, amelyre kolléganőink begyűjtötték a rendező, Philip Martin és néhány színész autogramját. Név szerint: David Tennant, Jim Broadbent, Richard McCabe, Lucy Briar kíván minden jót az Egyetemi Könyvtár látogatóinak és dolgozóinak.

A képek

Már 1 napja folyik a szokatlan sürgés-forgás könyvtárunkban, megkezdték ugyanis munkájukat a filmesek. A Műemlékraktárat, a Dísztermet és környékét ellepték a forgatásban résztvevők, segítők. Díszleteket, lámpákat hoznak-visznek, előkészítenek, berendeznek, megnéznek, kipróbálnak. Az első emeleten, az olvasótermek közelében is nagyobb az alapzaj a megszokottnál.

Ezért minden kedves látógatónk türelmét és megértését kérjük!

Aki kíváncsi rá, hogy mégis mi folyik (ill. forog) itt, és szeretne többet tudni a filmről, a rendezőről, a színészekről, azoknak íme, pár link a készülő produkcióról:

Arthur Stanley Eddington (1882-1944)Albert Einstein (1879-1955) Az Egyetemi Könyvtár “Könyvtárak rongya – Gondolatok régi könyvekről és olvasóikról” című kiállítása filmforgatás miatt 2007. május 15-17-ig nem látogatható. A könyvtár műemlék raktára és díszterme történelmi helyszínként fog szerepelni a Pioneer Film Kft. Produkciójában készülő Albert Einstein és Arthur Stanley Eddington tudományos kapcsolatát bemutató BBC-HBO tévéfilmben. Az Egyetemi Könyvtár épületében a Cambridge-i könyvtárban játszódó jeleneteket veszik föl.

A kiállítás május 18-án újra megnyílik. A nyitás napján rendkívüli tárlatvezetéssel, előadásokkal várjuk látogatóinkat. (Az előadások május 18-án 13 órakor kezdődnek.)

 1. Bakos József: Angol utazók a 18-19. századi Magyarországon
 2. Bene Sándorné: Protestáns nyomtatványok, személyes olvasmányok
 3. Boross Klára: Magyar humanisták a 15-16. században
 4. Szvorényi Róbert: Egy sziléziai humanista Bethlen Gábor udvarában
 5. Farkas Gábor Farkas: Hamlet csillaga
 6. Zsoldos Endre (MTA, csillagász): Jókai csillaga