kórus


Kulturális Örökség NapjaiAz ELTE Egyetemi Könyvtár az előző évi hagyományokat követve újra várja látogatóit a Kulturális Örökség Napjai rendezvényen, 2011. szeptember 17-én, 10-20 óra között.

Ismét megnyitja kapuit az 1876-ban eklektikus stílusban emelt könyvtárépület. Aulájában sgraffitók, a díszlépcsőház fordulójában ismeretlen 16. századi lombard mester Pieta reliefje, dísztermének falain és mennyezetén Lotz Károly freskói, illetve Than Mór festménye keltik fel figyelmünket. A díszterem ad helyet “Az ismeretlen Mikes” című kiállításnak. A restaurátor műhelyben a 16-17. századi könyvek restaurálásának technikájáról és a könyvkészítés történetéről tudhatunk meg érdekességeket. Látogatóink vezetett körsétán bebarangolhatják az épületet, érintve a közönség előtt egyébként nem nyitott helyeket is.

Részletes program és előzetes regisztráció a honlapon.

Sajnálattal tudatjuk, hogy az ELTE Egyetemi Könyvtár programjaiból a Lagrime e sorrisi (Könnyek és mosolyok) címmel meghirdetett koncert Murányi Márta művésznő váratlan megbetegedése miatt elmarad. Szíves megértésüket kérjük.

Hommage à Josquin“Hommage à Josquin” – A Capella Silentium énekegyüttes koncertje 2011. március 20-án 18 órakor az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.

Josquin des Prez (~1450-1521) frankoflamand zeneszerzőt – akit nevének számos eltérő írásmódja miatt gyakran csak a Josquin névvel illetünk – már kortársai is a zene fejedelmének nevezték. Uralkodók és egyházi emberek sorát bűvölte el zenéjével. Működése révén végérvényesen vége lett a középkori zenének, a reneszánsz utat tört magának ezen a területen is. Nagy hatása nemcsak zeneszerzői működéséből fakad, hanem pedagógiai tevékenysége is kiemelkedő, hiszen számos tehetséges komponista sorolható tanítványai közé.

A hangversenyen a zeneszerző csodálatos chansonjai, motettái mellett pályatársainak az ő emlékére, tiszteletére komponált fenséges alkotásai is felcsendülnek, köztük számos kuriózummal, mint pl. Jacquet da Mantova nagyszabású, modern kiadásban nem hozzáférhető kompozíciója, amelybe a zeneszerző számos Josquin-motetta kezdőmotívumát szőtte bele.

Közreműködik Szlama Annamária (gitár).

A belépés ingyenes.

Ismét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2010. június 19-án délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

A programsorozatot a Capella Silentium kórus hangversenye nyitja. A kórus az est folyamán két koncertet is ad. “Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története – 1635-2010” című kiállításunkat a tárlat rendezői mutatják be az érdeklődőknek.
Csak ezen az éjszakán lesz nyitva T. Bortnyik Éva és Tubák Csaba két olajfestményből és két videó vetítésből álló fény installációja.
Megismerhetik a restaurálás műhelytitkait, és bebarangolhatják az épületet. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból kedvezményes áron válogathatnak az érdeklődök.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

A részletes program és a jelentkezési információ honlapunkon található valamint a hivatalos honlapon is kereshető.

Update: Fotók a rendezvényről.

Múzeumok Éjszakája az Egyetemi KönyvtárbanIsmét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2009. június 20-án délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

A programsorozatot a La Caffettiera Stioppéta kórus hangversenye nyitja. “A csillagok törvényei” című kiállításunk helyszínén, a könyvtár dísztermében az érdeklődők megtekinthetik a Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából készült filmet, ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak a távcsövek fejlődéséről és az Univerzum megismeréséről vendégelőadónktól, Dr. Vincze Ildikó csillagásztól, illetve felhőtlen idő esetén távcsövön át figyelhetik a csillagos eget a Magyar Csillagászati Egyesület tagjainak közreműködésével.
Csak ezen az éjszakán lesz nyitva Szabó Nóra képzőművész “Az írás útja” című kiállítása.
Megismerhetik a restaurálás műhelytitkait, és bebarangolhatják az épületet. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból kedvezményes áron válogathatnak az érdeklődök, a gyerekeket pedig interaktív kézműves foglalkozás várja.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

Részletes programunk a honlapunkon olvasható, vagy a magyar és angol nyelvű szöveg letölthető, illetve a hivatalos honlapon kereshető.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Csokonai Vitéz Mihály díjjal és “Pro Univeristate” címmel kitüntetett Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának jubileumi kiállítása alapításának 60., illetve 50., évfordulója Dr. Baross Gábor kiváló művész karnagyi pályájának 60. éve alkalmából kiállítást rendez az Egyetemi Könyvtárban.

A tárlat 2008. november 10-től november 14-ig munkanapokon 10-18 óráig várja a nagyközönséget.

A kiállítás az énekkar alapításának 60., a zenekar megalakulásának 50., és Dr. Baross Gábor művészeti vezető karnagyi pályájának 60. évfordulója alkalmából készül. Az együttesek a Kodály Zoltán és Bartók Béla által megalapozott magyar zenei hagyományra építve, gazdag klasszikus repertoárt mondhatnak magukénak. Dr. Baross Gábor irányításával különös felelősséggel vállalkoznak a kortárs zene bemutatására és tolmácsolására. A kiállítás az ének- és zenekar évtizedeinek történetét foglalja össze kiemelve annak jelentősebb eseményeit. Bemutatja a zenei együttesek és az egyetem kapcsolatát, a hazai és nemzetközi zenei életben elért sikereiket, a kortárs magyar zenei életben betöltött szerepüket. Megjeleníti az együttesekben folyó műhelymunkát, a sok örömet adó közösségi élet szórakoztató és embertformáló eseményeit. A kiállítás gazdag forrásanyagra épül. Felhasználja az Egyetemi Levéltár, a zenei együttesek archívummában és tagjainak birtokában lévő magánygyűjtemények anyagát.

Múzeumok éjszakája2008. június 21-én, délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket. Ezen az éjszakán még látogatható lesz a Mátyás király: Magyarország a reneszánsz hajnalán című időszaki kiállítás a könyvtár- és egyetemtörténeti állandó kiállításunk mellett. Ezen kívül 19. századi divatképek és gyermekrajzok is láthatók lesznek az aulában, ahol kódexmásoló tudásukat is kipróbálhatják a gyermekek, közben Szent Iván-éji álmot idéző kórusművek csendülnek fel, majd tánc-show és fergeteges dzsesszkoncert szórakoztatja a közönséget. Ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak vendégeink a bibliáról, a magyarországi reneszánsz időszakáról, a restaurálás műhelytitkairól, valamint a könyvtár legféltettebb kincseiről. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból válogathatnak az érdeklődök. Ezen az éjszakán felfedi kilétét a könyvtár fantomja, felhőket varázsolnak nekünk és bebarangolhatjuk az épület rejtett zugait, az olvasóktól elzárt helyiségeit

További információk a honlapon vagy fájlban letölthető.

Magyarország a reneszánsz hajnalánMátyás király: Magyarország a reneszánsz hajnalán című kiállítás megnyitójára kerül sor 2008. május 20-án 17:30 órakor, az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.

A kiállítás június 21-ig munkanapokon 10 és 18 óra között tekinthető meg.

További információ a honlapon.

Bognár Rita és Szögi László: Gyulafehérvári Érseki Levéltár és az Erdélyi Katolikus Státus Levéltára I. és II. című köteteit dr. Török József egyetemi tanár (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara) és dr. Gecsényi Lajos főigazgató, c. egyetemi tanár (Magyar Országos Levéltár) mutatta be tegnap a díszteremben.

Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28.
Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28.

Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28.

A tegnapi könyvbemutatónkon fellépett az ELTE Pro Musica vegyeskara, vezényelt dr. Mindszenty Zsuzsánna.

(sajnos csak ilyen rövid részletet tudtunk készíteni)

Következő oldal »