levéltár


Az írás művészete - Művészi írások. Kis magyar oklevéltan.2009. október 8-án, 13:30-kor nyílik a “Az írás művészete – Művészi írások. Kis magyar oklevéltan” című kiállítás az Egyetemi Könyvtár dísztermében.

Köszöntőt mond Dr. Szögi László az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója. A kiállítást megnyitja Dr. Hudecz Ferenc az ELTE rektora. Bevezetőt mond Dr. Rácz György a Magyar Országos Levéltár főosztályvezetője. A kiállítást bemutatja Dr. Varga Júlia az ELTE Egyetemi Levéltár igazgató-helyettese. A kiállítást rendezte Dr. Varga Júlia főlevéltáros és Kassa Melinda muzeológus.

További információ a honlapon.

A tárlat 2009. október 8. és december 31. között látogatható munkanapokon 10-től 18 óráig.

2008. szeptember 17. és október 16. között tart nyitva az ELTE Egyetemi Könyvtár kiállítótermében az „Archivum Universitatis – 50 éves az ELTE Levéltára” című kiállítás.

Az ország első egyetemi levéltára 1958. július 11-én kapott engedélyt a Művelődési Minisztériumtól működése megkezdésére.

A fél évszázados intézmény történetének legfontosabb eseményeit dokumentáló iratok, fényképek, tárgyi emlékek felvillantják az egyetemi levéltári munka területeit az iratbegyűjtéstől a tudományos kiadványok elkészítéséig. Külön tárlóban mutatjuk be a levéltár hazai és külföldi szakmai kapcsolatait.

A múlt dokumentumai iránt érdeklődő nagyközönség számára is érdekesek lehetnek a levéltár őrizetében lévő XVII. – XIX. századi egyetemtörténeti dokumentumok, így a Pázmány Péter aláírásával hitelesített egyetemi alapító levél, Mária Terézia 1780-ban kiállított díszes szabadalom levele, a jogtudományi kar első, 1825-ből származó szigorlati jegyzőkönyve, Szentpétery Imre magántanári képesítésének iratai, Pais Dezső nyelvész középiskolai tanári oklevele.

2007. november 20-21-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága szakmai támogatásával, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Felsőoktatási Tankönyv Tagozata szervezésében megrendezésre került a Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvvásár.

A kiállításon az ELTE Egyetemi Könyvtár is résztvett a saját és az Egyetemi Levéltár kiadványaival. A helyszínen készült fotók megtekinthetők ITT.

Utolsó simítások, sikerek és kalandunk egy rigóval…

Hétfőn újra nyitááás! És ezzel kis sorozatunk is elérkezett az utolsó részhez. :(
Ez alkalomból összefoglalnám a hét történéseit, összegezném a nyarat, és még néhány fotóval is meglepem mindazokat, akik nyomon követték életünket a nyári zárva tartás alatt is.

Kezdjük a hét legfontosabb eseményeivel:

– A Folyóiratolvasó ablakaira felkerültek a méretes sötétítőfüggönyök, ezzel megoldódott végre a “Rásüt a monitoromra a nap, nem látok semmit!” típusú probléma.

– Minden bútor, a székek, az asztalok helyükre kerültek az alapos takarítást követően, ezúton is köszönjük a takarító személyzet munkáját! ;)

– A Magyar Narancsból kaptunk 3 tiszteletpéldányt, így a  könyvtárunkról szóló cikket hozzáférhetővé tettük az interneten. :!:

– A fűzős kiállítás látogatottsága még mindig kiemelkedően magas. :grin: A kiállítás szövegeit és egyéb érdekes információkat tartalmazó kis füzetecske ismét elfogyott, így megkezdtük a sokszorosítását.  Ez már a harmadik adag, örülünk, hogy ennyien keresik, az újragyártáshoz viszont egy kis türelmet kérünk, legkésőbb a nyitás napján, augusztus 27-én már újra kapható lesz a füzet az Információs Pultnál! Nyomtatónk és a Kötészet gőzerővel dolgozik ;)

Főigazgatónk és az Egyetemi Levéltár dolgozói Nyíregyházára utaztak :arrow: , a Magyar Levéltárosok Egyesületének 2007. évi vándorgyűlésére. Aki kíváncsi rá, hogy milyen előadásokat hallagtnak kollégáink, és milyen progarmokon vesznek részt, azt böngéssze ezt az oldalt, ahol megtalálható a gyűlés részletes programja. 

A nyárról:

Összességében elmondhatjuk, hogy jó meleg volt :lol: Ennek ellenére aktívan telt, és sok-sok hasznos dolgot tudtunk véghezvinni, melyeket Olvasóink személyesen is megtapasztalhatnak hamarosan.

A nyár elején eltervezett feladatok nagy része kipipálva, pl. tiszta az összes olvasói számítógép, a szabadpolcos állomány számsorrendje jelenleg tökéletes, és igyekezni is fogunk, hogy ez a  rend megmaradjon, és állományunk olvasótermi része könnyen kereshető maradjon.

Ezenkívül nagy erőkkel folyik a folyóiratrevízió, rendezettek a saját munkaállomások és a sajnálatos balesetet szenvedett kolléganőnk állapota is lassan, de biztosan javul. Őt szeretettel várjuk vissza, amint azt az egészségi állapota megengedi, addig pedig pihenjen és olvasson sokat! ;)

És végül egy kis pénteki dráma:

A reggeli órákban furcsa zajra lettünk figyelmesek a Tájékoztatóban. Először azt hittük, hogy a neon ad ki érdekes hangokat, aztán felfedeztük, hogy egy rigó szállt be a terembe. :shock:  Szegényke nagyon meg volt ijedve, azonnal célbe vette a galéráit, megnézett pár könyvet, ült itt-ott, majd repdesett egy kicsit, de lejönni semmiképp nem akart. :roll:  Ekkor két hősies állatbarát kolléga felment a galériára, és egy törölközővel próbálták lefele terelni a riadt madart. Pár perc küzdelem után a rigó végül megadta magát, és leszállt, azonnal célba véve az ablakot, ahol koppant egyet, és az erkélyen találta magát. Spontán szerveződött állatvédő csapatunk megvizsgálta: kézbe vettük, megittatuk a sokkos állatot, majd miután megállapítottuk, hogy csak pihenésre van csak szüksége, és nagyobb baja nem történt, magára hagytuk az egyik növény árnyékában. Itt pihegett még könyvtárunk legújabb tagja egy kicsit, majd kb 10 perc erőgyűjtés után boldogan továbbállt. :)
Az állatmentő akciót így sikeresnek mondhatjuk, és persze minden egyes mozzanatát dokumentáltuk :) A rigó szerencsésen kiheverte a könyvtári látogatást, és már boldogan repked a nagyvilágban. :lol:

Hétfőtől Olvasóinkat is sok szeretettel várjuk könyvtárunkban! ;)

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket ezen a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

  • Világtörténelem / Hermann Kinder, Werner Hilgemann, Manfred Hergt ; [ford. Ferenczi Attila … et al.] – Budapest, 2006
  • Baudolino / Umberto Eco ; [ford. Barna Imre] – Budapest, 2006

Kövesd a gyarapodást online katalógusunkban!

Várunk 2007-ben is!

A könyvtár és az Egyetemi Levéltár kiadványait húsz százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az érdeklődők 2007. január 31-ig. Minden vásárló ajándékot kap! Érdeklődni munkanapokon 10 és 16 óra között az 1-411-6737-es fax-, és az 1-411-6700/3410 vagy 3419-es telefonszámon, valamint e-mailben lehet.

Budapesten személyes átvétellel, vidéken postai utánvéttel juthatnak a kívánt könyvekhez a vásárlók.

A kiadványok megtekinthetők az aulában.

Bognár Rita és Szögi László: Gyulafehérvári Érseki Levéltár és az Erdélyi Katolikus Státus Levéltára I. és II. című köteteit dr. Török József egyetemi tanár (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara) és dr. Gecsényi Lajos főigazgató, c. egyetemi tanár (Magyar Országos Levéltár) mutatta be tegnap a díszteremben.

Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28.
Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28.

Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28. Könyvbemutató 2006. nov. 28.

Az aulában Erőss Gábor – Városlakó Nők és a Fővárosi Cigány Ház – Rom som, roma férfi arcok című dupla kiállítása látható. A díszteremben december 22-ig tekinthető meg a Pálos gyűjtemény. Kiállításaink hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között tartanak nyitva. Holnap 15 órakor a díszteremben dr. Török József egyetemi tanár (Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi Kara) és dr. Gecsényi Lajos főigazgató, c. egyetemi tanár (Magyar Országos Levéltár) mutatja be Szögi László és Bernád Rita új könyveit. A bemutatón föllép az ELTE Pro Musica vegyeskara.

Mintegy nyolcévi szakmai munka eredményeként, amelyben erdélyi levéltárosok, valamint az ELTE levéltárszakos hallgatói is részt vettek, elkészült a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye levéltári anyagát bemutató repertórium, valamint másik kötetben az ezt kiegészítő oklevél és iratjegyzék és a canonica visitatiok mutatója.

A köteteket bemutatja dr. Török József egyetemi tanár (Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi Kara) és dr. Gecsényi Lajos főigazgató, c. egyetemi tanár (Magyar Országos Levéltár) november 28-án 15 órakor a díszteremben.

Határon túli magyar egyházi levéltári anyagról eddig ilyen részletességű tudományos segédlet még nem jelent meg, és Erdélyben is példaértékűek azok a feltételek, amelyeket az Érsekség levéltári anyagának elhelyezéséhez és kutathatóvá tételéhez biztosított.

A Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Kollégiumának segítségével elkészült segédletek az alábbi címen jelentek meg az “Erdélyi római katolikus levéltárak” címet viselő sorozat első két köteteként.

Szögi László: A Gyulafehérvári Érseki Levéltár és az Erdélyi Katolikus Státus Levéltára I. (1429-2000) Repertórium. Gyulafehérvár-Budapest, 2006. 350 o.
Bernád Rita: A Gyulafehérvári Érseki Levéltár és az Erdélyi Katolikus Státus Levéltára II. Oklevél és iratjegyzék. (1224) 1429-1992. Canonica visitaciok mutatója. 1711-1908. Gyulafehérvár-Budapest, 2006. 282 o.