tájékoztatás


Az Egyetemi Könyvtár 2011. decemberében a szokásos nyitva tartással – hétfőtől péntekig 10 és 20 óra között – várja olvasóit a következő napok kivételével:

  • 2011. december 9. 10-15; a raktár zár 14:30-kor
  • 2011. december 23. 10-16; a raktár zár: 15:30-kor
  • 2011. december 30. 10-16. Csak helyben használat vehető igénybe, a kölcsönzés és a tájékoztatás a rendszerek leállásos karbantartása miatt nem működik. A 2011. december 30-i kölcsönzési lejárat automatikusan meghosszabbodik 2012. január 2-ig.

2012-ben az első nyitva tartási napunk január 2.

December 16-ig négy ProQuest adatbázis tesztelhető.

  • Digitale Bibliothek Deutscher Klassiker
  • German Literature Collections
  • Literature Online
  • Literature Online Reference Edition

 

2011. november 5-én (szombaton) 10 és 16 óra között várjuk olvasóinkat.

Itthon és külföldön is bemutatkozik az Egyetemi Könyvtár digitalizált katalógusa.

Az alapításának 450. évfordulóját ünneplő ELTE Egyetemi Könyvtár digitalizáltatta és az interneten távolról is hozzáférhetővé tette a XIX. század óta vezetett muzeális értékű, több mint egymillió cédulát tartalmazó Alapkatalógusát.

Az otthonról is böngészhető katalógust 2011. október 18-án Vajda Zsuzsanna és Cséka György kollégáink bemutatják a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum “Hagyomány és korszerűség” című rendezvényén.

Az online alapkatalógus angol nyelvű változatát Kálóczi Katalin és Bikádi Katalin kollégáink október 19-én Reykjavikban, az izlandi, a bergeni és a bolognai egyetem közös szervezésében megtartandó Utrecht Network konferencián mutatják be a nemzetközi szakmának.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár középiskolások számára tart nyílt napot 2011. október 3-án és 5-én a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 pályázat keretében. A gimnazisták megismerkedhetnek a könyvtár olvasóktól elzárt területeivel: látogatást tehetnek a Restaurátor-műhelyben, megtekinthetik a a raktárakat, köztük a különleges, eredeti állapotában helyreállított Műemlék-raktárat, megismerkedhetnek a digitalizálás folyamatával, szakszerű ismertetést kaphatnak a műemlék könyvtárépület érdekességeiről, az itt őrzött felbecsülhetetlen értékű muzeális ritkaságokról. Az irodalmi adatbázisokkal foglalkozó rendhagyó irodalomóra és könyvtárhasználati foglalkozás egészíti ki a tartalmas programot.

Varázslók pálcája
Lábass Endre (a Könyvtár fantomja) tudós és művész barátait kérdezi

Bíró Dániel

Vendég: Bíró Dániel egyiptológus, hebraista, műfordító
Időpont: június 7. 18.30 – 19.30
Helyszín: Egyetemi Könyvtár Díszterem

“Vannak szavak, amik egykor nagyon szépnek születtek, aztán valamikor az idők közben elcsépelték őket, ilyen például Krúdy Gyula Ködlovag kifejezése. A szavak fakulhatnak valóban, de amit jelölnek, az sérthetetlenül ragyog.
Bíró Dániel az egyik legesendőbb emberalak, akit ismerek, és a legolvasottabbak egyike. Ősidők óta legendákat beszélnek róla. Elképzelt országomban mindig tanítványok vennék körül.
Franz Rosenzweig és Martin Buber szövegeit olvasnák, festmények előtt társalognának, a mester közben néha meggyújtaná magát pipája tömködése közben, szokás szerint, de a tanítványok mindig gondosan eloltanák.
Egyszer sok évvel ezelőtt eljött hozzánk a vízivárosi Fő utcába, szabadúszó egyiptológusnak nevezte magát, majd azt mondta – ha megengeditek, most ledőlök egy kicsit, valami pokrócot terítsetek rám.”
(Lábass Endre)

További információk a honlapon.

Update: Az előadás elérhető.

A rendezvény a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 “Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében kerül megrendezésre.

Az Egyetemi Könyvtár az egész ELTÉ-re kiterjedően, 3 évre előfizette az EndNote bibliográfiakezelő szoftvert.

A telepített EndNote szélesebb körű szolgáltatásokat nyújt, mint a már sokak által használ EndNote Web: teljes szövegű állományok tárolását/kezelését is megoldja, testre szabható formátumokat, on-line kereséseket állíthatunk be.

Az Egyetemi Könyvtár 2011. júniusában és szeptemberében EndNote felhasználói tréningeket tart, amelyre az info@lib.elte.hu e-mailcímen lehet jelentkezni.

A program letöltéséhez IIG-azonosító szükséges, amely az IIG Ügyfélkapun keresztül elektronikusan igényelhető.

Az Egyetemi Könyvtár Hálózati és módszertani osztálya az egyetem könyvtáraival együttműködve összegyűjtötte az ELTE könyvtári hálózatára vonatkozó statisztikai adatokat. Az adatokat egyrészt a Könyvtári Intézet, másrészt a Hálózati és módszertani osztály által összeállított adatlap alapján gyűjtöttük. Munkánk eredménye, a 2010. évről szóló könyvtári statisztikai adatsor, megtekinthető honlapunkon.

Könyvtárhasználati szabályzatunk az olvasók, a nagyközönség igényeit és az új integrált könyvtári rendszer lehetőségeit figyelembe véve 2011. április 20-tól módosul.

Bővül a könyvtár használatára jogosultak köre: ezentúl a középiskolás korosztályba tartozók is beiratkozhatnak, külföldi olvasóink pedig kezes nélkül kölcsönözhetnek. 5-ről 8-ra nő az egyszerre kölcsönözhető dokumentumok száma. A kikölcsönzött dokumentumok kölcsönzési ideje ezentúl 2×3 héttel hosszabbítható.

A szabályzat szövegét egyszerűsítettük, áttekinthetőbbé tettük, és megszüntettünk néhány díjtételt és szabályt. Szolgáltatásaink és térítési díjaink nem változtak.

A teljes szabályzat.

Knapp Éva tudományos kutató, az MTA doktora, az Egyetemi Könyvtár munkatársa kapta a 2011. évi Faludi Ferenc alkotói díjat.

Knapp Éva többek között a koraújkor, azon belül a 18. század művelődés-, színház-, könyv- és könyvtártörténetének területén végzett, nemzetközileg is elismert felfedező alapkutatásaiért, valamint a Faludi Ferenc prózai műveinek kritikai kiadásában közölt, bizonytalan szerzőségű szöveg alapos filológiai vizsgálatáért vehette át a díjat március 30-án az MTA az MTA Irodalomtudományi Intézet Illyés archívumában.

A Faludi Ferenc Alkotói Díjat 2004-ben, Faludi Ferenc 18. századi jezsuitaszerzetes, író, költő, műfordító születésének 300. évfordulója alkalmából hozta létre a Faludi Ferenc Akadémia és az MTA Irodalomtudományi Intézete a 18. századi irodalommal kapcsolatos kutatások kiemelkedő eredményeinek elismerésére.

Képek a díjátadásról.

Következő oldal »