művészet


Sétáljon az Egyetemi Könytár műemlék-épületében Pádár László fotós lenyűgözően élethű panorámaképeivel.

http://is.gd/nrYWuz

“Kié a varázslók pálcája?” címmel az ELTE honlapon  interjút olvasható az Lábass Endrével, akinek beszélgetéssorozata az elmúlt hónapokban zajlott az Egyetemi Könyvtárban.

Az aulában, a díszlépcső feljáratánál két oldalról szokatlan műtárgyak hívják fel magukra mától a könyvtár látogatóinak figyelmét.

Az OSA Archívum által kezdeményezett 2009-es KÖNYVKOCKA projekt során létrehozott poliésztergyanta és papír (könyv) anyagú különleges tartalmi-vizuális élményt adó köztéri tárgyak a Szabad Európa Rádió Könyvtárából megörökölt, leginkább a hidegháborús korszak politika- és gazdaságtörténeti kiadványaiból álló, százezres könyvállomány többszörös szűrés után leselejtezett darabjaiból készültek. A két könyvkockát az OSA Archívum bocsátotta az Egyetemi Könyvtár rendelkezésére.

A projektről részletesebben.

Hadik András művészettörténész az ELTE Egyetemi Könyvtárában (Lábos Szabolcs és L.E. képei) – 2011.06.28. kedd este

További képek a korábbi rendezvényekről, valamint extra “csemege” Lábass Endre kupolabéli “fészkéről”:

http://www.photoblog.com/szerecsen/2011/06/27/

Varázslók pálcája – Lábass Endre (a Könyvtár fantomja) tudós és művész barátait kérdezi.

Az előadássorozat következő vendége Hadik András művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum munkatársa

Időpont: 2011. június 28. 18.30
Helyszín: Egyetemi Könyvtár Díszterem

“Mindenütt voltunk együtt – mármint a budai Víziváros határain belül. Néha apám Kapucinus utcai régi lakásában is feltűnt kósza kísértetként Andris űzötten, hajnal felé. Egyszer például javasolta, hogy legyek én is apa. Ezt nyilván azért mondta, mert együtt izgultunk a Bakáts tér környékén, aznap, amikor gyermeke született.

Egyszer le akartam festeni valami örökölt családi kardunkkal a kezében, mint kalózvezért – vagy jó, legyen inkább Zrínyi -, ám hamar eltékozoltam a pénzem, és feléltem a kardot. Édesanyám ezt úgy mondta gyerekkoromban – először megettük a Rosenthal szervízt, aztán már az ezüstöket ettük, végül megettük a régi lakást, kisfiam. Teltek az évek, és András, ahányszor csak láttam, mindig mesélt, mesélt kifogyhatatlanul. Szenvedtem a tudattól, hogy milyen rémesen véges a memóriám, milyen jó is lett volna megjegyezni az összes mesét! Már a legeldugottabb, gyomokkal benőtt kastélyromról és a leglepusztultabb, kitelepített festőről is tudnám a legapróbb adatokat. Művészettörténész lehettem volna ezeregyből egyetlen éjszaka után, e mesék morzsáiból is. Mikor azonban megkértem Andrist, hogy jöjjön el az Egyetemi Könyvtárba, összeomlott, és attól fogva naponta kétszer telefonált – Miről meséljek, öregem???”

(Lábass Endre)

A rendezvény a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 “Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében kerül megrendezésre.

Update (2011.08.31): Az előadás videója megtekinthető.

Lábass Endre (a Könyvtár fantomja) tudós és művész barátait kérdezi

Helyszín: Egyetemi Könyvtár Díszterem (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

Június 21.

 

 

Vendég: Beer Iván, vallástörténész, az OR-ZsE adjunktusa

,,Egész életemben Budapesten vándoroltam fel-alá – korán szétesett családom helyett kerestem talán társakat, valami menedéket -, és a városban talált emberek tényleg folytatták a régi, otthoni meséket, leültettek egy-egy székre és elmondták életüket – ők lettek a családom, én meg így éltem túl, mint gyerek -, közben azonban elteltek az évek, megöregedtem, és szép lassan eltűnt-elkopott ez a második, talált családom is, elmentek, akik felneveltek, a pesti öregek, úgy éreztem, végleg mindennek vége, már soha többé nem találom meg a meséket, azért még mentem körbe-körbe, hazafelé a hatvan felé, de már nem hittem olyan mesebeli találkozásban, amilyenek a régiek voltak…, ám ekkor a Murányi utcához értem, ott egy vallástörténész egyetemi tanár üldögélt nagyszülei régi játékboltjában, a Beer Bazárban – Memento mori! – mondta, és nevetve egy kis műanyag csontvázat nyújtott át a kopott pult felett.”

(Lábass Endre)

A programsorozat a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 ,,Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében valósul meg.

Update (2011.08.31.): Az előadás videója megtekinthető.

Ismét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2011. június 24-én délután 16 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

Az est folyamán látogatható a Díszteremben “Az ismeretlen Mikes” című kiállítás, valamint a Tanácsteremben lesz látható Nagy Pál író, tipográfus “METROPOLISZ” című egynapos kiállítása.
Az érdeklődők kipróbálhatják, hogy hogyan lehet vakon is használni a könyvtár szolgáltatásait, valamint bebarangolhatják az épületet.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

További információ és részletes programok a honlapon.

Lábass Endre (a Könyvtár fantomja) tudós és művész barátait kérdezi
Vendég: Perczel Anna építész, az Óvás! Egyesület elnöke

Időpont: június 14. 18.30 – 19.30

Helyszín: Egyetemi Könyvtár Díszterem

Lábass Endre festőművész, író a pesti háztetők szerelmeseként a könyvtár kupolájában berendezett műtermében régi “lakója” az Egyetemi Könyvtárnak. A programsorozat keretében tudós és művész barátait kérdezgeti munkásságukról, élményeikről – igazán fontosnak és látszólag jelentéktelennek tűnő dolgokról egyaránt. A személyes hangvételű beszélgetéseknek a könyvtár ma Díszteremként működő egykori olvasóterme nyújt egyidejűleg impozáns és intim közeget.

A rendezvény a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 “Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében kerül megrendezésre.

Varázslók pálcája
Lábass Endre (a Könyvtár fantomja) tudós és művész barátait kérdezi

Bíró Dániel

Vendég: Bíró Dániel egyiptológus, hebraista, műfordító
Időpont: június 7. 18.30 – 19.30
Helyszín: Egyetemi Könyvtár Díszterem

“Vannak szavak, amik egykor nagyon szépnek születtek, aztán valamikor az idők közben elcsépelték őket, ilyen például Krúdy Gyula Ködlovag kifejezése. A szavak fakulhatnak valóban, de amit jelölnek, az sérthetetlenül ragyog.
Bíró Dániel az egyik legesendőbb emberalak, akit ismerek, és a legolvasottabbak egyike. Ősidők óta legendákat beszélnek róla. Elképzelt országomban mindig tanítványok vennék körül.
Franz Rosenzweig és Martin Buber szövegeit olvasnák, festmények előtt társalognának, a mester közben néha meggyújtaná magát pipája tömködése közben, szokás szerint, de a tanítványok mindig gondosan eloltanák.
Egyszer sok évvel ezelőtt eljött hozzánk a vízivárosi Fő utcába, szabadúszó egyiptológusnak nevezte magát, majd azt mondta – ha megengeditek, most ledőlök egy kicsit, valami pokrócot terítsetek rám.”
(Lábass Endre)

További információk a honlapon.

Update: Az előadás elérhető.

A rendezvény a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 “Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében kerül megrendezésre.

“La Caffettiera Stioppeta”  az ELTE Olasz tanszéki kórusának  évadzáró koncertje

Vezényel: Murányi Eszter

A koncert időpontja: 2011. június 4. 18.00.
Helyszín: ELTE Egyetem Könyvtár Díszterme (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)


A belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben.

 

Műsor:

 • Huzella Elek: Virgo prudentissima
 • Liszt Ferenc: O salutaris hostia
 • Orbán György: Pater noster
 • Guillaume Dufay: Ave regina caelorum
 • Ave virgo gloriosa (motet a Montpellier kódexból)
 • Jan Pieterszoon Sweelinck: Pseaume 90
 • Clément Jannequin: J’atens le temps
 • Josquin des Prés: Mille regrets
 • Giovanni Animucia: Benedetto sia lo giorno
 • Orlando Gibbons: The silver swan
 • Bartók Béla: Ne hagyj itt!
 • Bartók Béla: Levél az otthoniakhoz
 • Bartók Béla: Bolyongás
 • Kodály Zoltán: Székely keserves
 • Orbán György: Mint mellékdal

A rendezvény a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 “Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében kerül megrendezésre.

Következő oldal »