fotókiállítás


Az el nem veszett, de megtalált képek. Roger Fenton (1819-1869) fényképei az ELTE Egyetemi Könyvtárban.

Roger Fenton világhírű, a 19. században élt angol fotográfus – aki a brit királyi család udvari fényképésze is volt – 12 eredeti, részben szignózott fotója került elő az ELTE Egyetemi Könyvtár metszettárából. A fotók némelyike – amelyekről mind a mai napig nem tudjuk, hogyan kerültek az Egyetemi Könyvtárba, egyáltalán Magyarországra – egyedülálló darab, a világon sehol másutt nem találhatók nyilvános gyűjteményekben.

A Roger Fenton műveiből nyílt kiállítás 2008. november 21. és 2009. január 30. között látogatható az Egyetemi Könyvtár Dísztermében, hétköznapokon 10-18 óráig.
Bővebb információ itt.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat keretein belül kerülnek először bemutatásra azok a – nemrégiben felfedezett – fotóleletek, melyeket az Index internetes hírportál is “szencáziós“-nak titulált.

Roger Fentonnak, a XIX. század egyik legfontosabb fotográfusának tizenkét eredeti fotója került elő az ELTE könyvtár Kézirat- és Ritkaságtárából. A fotográfia hajnaláról származó, ritka és értékes műalkotások több tízmilliót érnek, Magyarországi közgyűjteményben eddig nem volt belőlük egy darab se, és még az is rejtély, hogy mikor kerültek az ELTE könyvtárába.”

A cikkben szó van az alkotóról, a felfedezésről, és a szakvéleményről is.

Aki még többet szeretne tudni a ritkaságokról, az jöjjön el holnap, és hallgassa meg Cséka György előadását, melynek időpontjai: 22:00 és 24:00 óra.

Az aulában december 15-ig Erőss Gábor – Városlakó Nők és a Fővárosi Cigány Ház – Rom som, roma férfi arcok című dupla kiállítása látható. A díszteremben december 22-ig tekinthető meg a Válogatás a budapesti Egyetemi Könyvtár öt évszázad történetét bemutató pálos gyűjteményéből című kiállítás. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között.

2006. 11. 20. Kiállítás megnyitó 2006. 11. 20. Kiállítás megnyitó 2006. 11. 20. Kiállítás megnyitó
2006. 11. 20. Kiállítás megnyitó 2006. 11. 20. Kiállítás megnyitó 2006. 11. 20. Kiállítás megnyitó
2006. 11. 20. Kiállítás megnyitó 2006. 11. 20. Kiállítás megnyitó 2006. 11. 20. Kiállítás megnyitó

Részlet a mai megnyitóból:

Az aulában ma 17 órakor nyílik Erőss Gábor – Városlakó Nők és a Fővárosi Cigány Ház – Rom som, roma férfi arcok című dupla kiállítása. A díszteremben december 22-ig látogatható a Pálos kiállítás, melyen megtekinthető a híres XVI. századi “Zöld Kódex”. Kiállításaink hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között tartanak nyitva. Új kiadványainkkal lehet ismerkedni és persze meg is lehet vásárolni őket kedden és szerdán a BME-n, a Felsőoktatási Tankönyvvásáron.

Az ELTE BTK Zenei Tanszéke holnapra ajánlja doktori és doktoranduszi előadásait. A 17 óráig tartó rendezvényen sikerrel megvédett, illetve jelenleg készülő doktori értekezések rövid összefoglalói hangzanak el. Időpont: nov. 21. 15 óra, helyszín: Múzeum krt. 4/F – bejárat a Puskin u. felől.

KamaraErőss Gábor – Városlakó Nők és a Fővárosi Cigány Ház – Rom som, roma férfi arcok című dupla kiállítás megnyitójára kerül sor november 20-án 17.00 órakor az aulában.

Erőss Gábor nem hivatásos fotós, hanem társadalomkutató. Fotókiállításának témája a nő, de nem a csábító, a szédítő, a kedves, a gondoskodó nő, hanem a városlakó. “A nyüzsgő metropolis közhelyétől a legnehezebb megszabadulni. A nő (s a férfi) vágókép. Szedi a lábát, szalad valahová. Én egy pillanatra megállítom, s ezzel egyidejűleg megmutatom hová. A város nem háttér, nem helyszín – szereplő.”

A roma képzőművészet sokszínűségének egyik érdekes szeglete az önábrázolás. A Cigány Ház közel 2000 darabos gyűjteményéből ezúttal roma férfi ábrázolásokat válogatott. A kiállításon megtekinthetők lesznek cigány alkotók portréi, önmagukról, barátaikról, híres és ismeretlen cigány férfiakról.

A dupla kiállítás december 15-ig látogatható.