képek


Az ELTE Egyetemi Könyvtár TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében projekt keretében meghirdetett “Így olvasunk mi/ma” középiskolásoknak kiírt pályázat lezajlott. A pályázatra 92 alkotás érkezett,a pályaműveket szakértő zsűri értékelte.

A pályázat eredményhirdetése 2011.11.11-én 11 óra 11 perckor volt az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.

A zsűri tagjai:

 • Hódi Jenő nemzetközileg elismert rendező, író és producer, a Budapest Film Academy alapítója és ügyvezető igazgatója
 • Királyházi Csaba reklámgrafikus, marketing szakember, képregény készítő (Pókerpofák, Izék a tanyáról)
 • Merényi Dávid fotós, videóklipp és filmkészítő (Napozz Holddal)
 • Rosta József fotóművész

A zsűri értékelése alapján az alábbi pályázók részesültek díjazásban:

Fotó kategória:

 • Rideg Regina, Kiskunhalas, Bibó István Gimnázium ** Nyereménye: Fotó iskola – Kaland és pillanat c. könyv, MTV Látogatóközpont belépő
 • Kocsis Fruzsina, Kiskunhalas, Bibó István Gimnázium ** Nyereménye: Zoom in – A digitális fényképezés A-tól Z-ig c. könyv, MTV Látogatóközpont belépő
 • Vörös-Balog Laura, Kiskunhalas, Bibó István Gimnázium ** Nyereménye: A kezdő fotósok útikalauza c. könyv, MTV Látogatóközpont belépő

Videó kategória:

 •  Fogpiszkálók csapat: Hévizi Heléna, Papp Dóra, Zenta (Szerbia), Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium ** Nyereményük: A 100 legjobb film és Digitális videóiskola c. könyvek, Rádió és Televíziótörténeti Múzeum belépő, ELTE Peregrinus Hotelben szállás, ELTE Plusz – CeramiCafe 25.000Ft-os vásárlási utalványa, Különdíjként részvétel a Budapest Film Academy választott kurzusán
 • Utcazaj csapat: Zatkó Nikoletta, Stefkovics Zsolt, Budapest, Deák téri Evangélikus Gimnázium ** Nyereményük: Digitális Video – Vadonatúj tippek és Videokamerások kézikönyve c. könyvek, ELTE Sport SE felajánlásában sportolási lehetőség 1 hónapos ingyenes tagság, Betekintés az Első Pesti Egyetemi Rádió mindennapjaiba
 • Csaj-jók csapat: Ludézer Nikolett, Békefi Dia, Bengergó Viktória, Kereki Kamilla, Pécs, Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma ** Nyereményük: MTV Látogatóközpont belépő, Betekintés a Civil Rádió stúdiómunkájába

Képregény kategória:

 • Ember Barbara, Siklós, SKI Táncsics Mihály Gimnázium ** Nyereménye: A képregény mestersége c. könyv, MTV Látogatóközpont belépő, Rádió és Televíziótörténeti Múzeum belépő
 • Elek Dóra, Szeged, SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium ** Nyereménye: A képregény felfedezése és Ceruzarajz lépésről lépésre c. könyvek és MTV Látogatóközpont belépő

A díjazottaknak gratulálunk és a többi pályázónak is köszönjük az eredeti alkotásokat.
Minden pályázónak ajándékoztunk egy féléves ingyenes tagságot az Egyetemi Könyvtárba és 2012-ben díjtalanul látogathatják kiállításainkat.

Aki személyesen nem tudott részt venni az eredményhirdetésen, postai úton kapja meg ajándékát az iskolája címére postázva.

A nyertesek alkotásai elérhetőek lesznek hamarosan az Egyetemi Könyvtár honlapján.

További alkotókedvet és kreativitást kívánunk!
A pályázat a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 ,,Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében valósul meg.

Fotózz! Filmezz! Rajzolj! Ha az Egyetemi Könyvtár pályázatán indulsz, esélyed van rá, hogy mindezért 25.000 Ft értékben sütizz! Vagy megfigyeld a profikat műsorkészítés közben. Vagy nyerj egy csomó könyvet. Gondolkodj el arról, hogyan olvasunk ma/mi. És öntsd képekbe!

A pályázati kiírás : http://www.konyvtar.elte.hu/palyazatikiiras.pdf

A jelentkezésilap:  http://www.konyvtar.elte.hu/jelentkezesilap.pdf

A pályázat a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 ,,Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében valósul meg.

Ígéretünkhöz híven, láthatóvá teszünk itt néhány, a Múzeumok Éjszakája alatt készült, szerintem nagyszerű gyerekrajzot/művet.

Személyes kedvencem az igen talányos és mély konceptualizmusról tanúskodó II. kép, a “Kutya”. Vagy ez a pompás, önreflexív szöveg: “…mennyire jó ezzel írni!” a VI. képen, a “Gréti itt járt”-on.

Könyvtárunk ismét nagy kedvvel és lelkesedéssel vetette bele magát a Múzeumok Éjszakája 2008 programsorozatába és nyitotta meg kapuit a szép számú és ugyancsak lelkes, érdeklődő közönségnek. Eme nagy találkozásról és az eseményekről, programjainkról itt láthatunk pár képet.

Jövőre ugyanekkor, ugyanitt várjuk kedves látogatóinkat!

Múzeumok éjszakája2008. június 21-én, délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket. Ezen az éjszakán még látogatható lesz a Mátyás király: Magyarország a reneszánsz hajnalán című időszaki kiállítás a könyvtár- és egyetemtörténeti állandó kiállításunk mellett. Ezen kívül 19. századi divatképek és gyermekrajzok is láthatók lesznek az aulában, ahol kódexmásoló tudásukat is kipróbálhatják a gyermekek, közben Szent Iván-éji álmot idéző kórusművek csendülnek fel, majd tánc-show és fergeteges dzsesszkoncert szórakoztatja a közönséget. Ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak vendégeink a bibliáról, a magyarországi reneszánsz időszakáról, a restaurálás műhelytitkairól, valamint a könyvtár legféltettebb kincseiről. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból válogathatnak az érdeklődök. Ezen az éjszakán felfedi kilétét a könyvtár fantomja, felhőket varázsolnak nekünk és bebarangolhatjuk az épület rejtett zugait, az olvasóktól elzárt helyiségeit

További információk a honlapon vagy fájlban letölthető.

Fashion TrendA VAM Design Center Fashion Trend című rendezvénye keretében az ELTE Egyetemi Könyvtár izgalmas divattörténeti anyagot mutat be. A nagyközönség számára eddig ritkán látott kincsek, metszetek digitalizált, majd nyomtatott másolatai láthatóak. A bemutatott képeken keresztül bepillantást nyerhetünk a 19. század öltözködési szokásaiba, de olvashatunk korabeli társkereső hirdetéseket is. A kiállítás megtekinthető a VI. ker., Király utca 26 sz. alatt, április 25. és 27. között.
A kiállításról egyéb információ a VAM Design honlapján.

 

Tegnap mutatták be könyvtárunkban a Dante-kódex facsimile kiadását és a hozzá kapcsolódó tanulmánykötetet. Az eseményre szép számmal érkeztek magas rangú meghívottak és vendégek is. A közel 120 fős rendezvényen Dr. Szögi László mondott köszöntőt, majd az olasz nagykövet, Paolo Guido Spinelli vette át a szót. Három előadást is hallhatunk a nap folyamán, Dr. Bertényi Iván, Dr. Prokopp Mária, és Dr. Szörényi László egyetemi tanárok tolmácsolásában. Végül a szerkesztők, Gian Paolo Marchi (Veronai Egyetem) és Dr. Pál József professzorok (Szegedi Tudományegyetem) mutatták be a köteteket. Az eseményen jelen volt Dante 21. leszármazottja, Peralvise Di Serego Alighieri, és az ELTE rektora, Dr.Hudecz Ferenc is.

A rendezvényen a hasonmás kiadás melett megtekinthető volt az eredeti kódex is, amely a mi állományunk része, és a Codex Italicus 1. jelzetet viseli.

A beszédek és előadások után dedikálásra került sor, majd a 2. emeleti Tárgyalóban zajlott egy zárt körű, olaszos jellegű eszem-iszom.

A könyv igen nagy érdeklődést váltott ki, ezt az is mutatta, hogy a limitált példányban megjelent műből már az előadások után is szép számmal vásároltak. Jó hír, hogy a kiadvány nálunk továbbra is megvásárolható, jövőhéten ugyanis újabb szállítmány érkezik Szegedről. Az igényeket kérjük, hogy előre jelezzék a Titkárságon e-mailben,vagy telefonon: 411-67-77/3415 v. 3451-es melléken.

A mai napon a bemutató Szegeden folytatódik, ahol a az egyik szerkesztőt, Gian Paolo Marchi professzort díszdoktorrá avatják.

A könyvről:

A most bemutatott könyv egy Dante Alighieri Isteni színjátékát tartalmazó kódex hasonmás kiadása. A felbecsülhetetlen értékű, 1343-1354 között Velecében készült kéziratot iniciálék, miniatúrák és tollrajzok díszítik. Az Egyetemi Könyvtár tulajdonában lévő, Codex Italicus 1. jelzetű kötet feltehetően a XIV. század 2. felében vagy a XV. században került Magyarországra. Innét vihették a törökök Isztambulba, majd 1877-ben II. Abdülhamid Han szultán – 34 másik kódexszel együtt – egyetemünknek ajándékozta. A kódex különleges értéket képvisel mind magyar, mind olasz vonatkozásokban. Művészettörténetileg azért jelentős, mert a legrégebbi, illusztrált Commedia-kéziratok egyike. A Dante-filológia szempontjából pedig azért ritkaság, mert szövege több helyütt eltér a Színjáték “kanonizált” változatától.

Az új kiadvány két kötetből áll: az egyik a kódex hasonmása, a másik egy tanulmánykötet. Ez utóbbiban nemcsak Dante magyarországi hatásáról és a kódex történetéről olvashatunk, hanem megtalálható benne a képek elemzése és az eredeti szöveg betűhű átírása is. Az olasz nyelvű tanulmányok után magyar és angol nyelvű összefoglalók olvashatóak. 

 Képek a rendezvényről.

Korábban hírt adtunk arról, hogy nálunk forog Csupó Gábor legújabb filmjének, a Holdhercegnőnek néhány jelenete. Íme néhány kép a könyvtárunk Műemlékraktárában zajlott filmforgatásról.

Múlthét csütörtökön nyílt meg könyvtárunk legújabb kiállítása, A Zrínyiek és Európa címmel. Az eseményen Dr. Szögi László mondott köszöntő beszédet, majd Dr. Knapp Éva nyitotta meg a kiállítást. A kiállítás rendezője a megnyitón elmondta, hogy a tárlat Az MTA Irodalomtudományi Intézete és ez ELTÉ-vel 25 éve kapcsolatot fenntartó heidelbergi Egyetem Germanisztikai Szemináriuma által közösen rendezett  nemzetközi konferenciához kapcsolódik és annak koncepciójához igazodik.

A tárlaton látható mintegy 100 dokumentum közel fele az előadások témájának alapanyagául szolgálnak és kivétel nélkül az Egyetemi Könyvtár állományába tartoznak.

Azt is megtudhattuk, hogy a kiállítás hat tematikus egységre tagolódik:

 1. A szigeti Zrínyi Miklós
 2. A költő és prózaíró Zrínyi Miklós
 3. A hadvezér Zrínyi Miklós
 4. A könyvgyűjtő Zrínyi Miklós
 5. A Zrínyi hagyomány a XVII-XIX. századi európai irodalomban
 6. A magyarországi Zrínyi-hagyomány a XVIII-XIX. században

A különböző egységeket részletezi a kiállítás apropóján kiadott füzetke bevezetője, mely az aulában vásárolható meg.

Végül még egy érdekesség a konferencia egyik kísérőprogramjáról: A rendezvény keretein belül a Bábszínház műsorára tűzött egy darabot, melyet a kolozsvári egyetemi tanárai és diákjai adtak elő, s melynek alapja egy XVIII. század végi német nyelvű Zrínyi dráma. Ez a kötet szintén az Egyetemi Könyvtár állományának része, és a kiállításon megtekinthető.

Dr. Knapp Évát követően Dr. Tüskés Gábor tolmácsolta az elhangzottakat idegen ajkú vendégeinknek, németül.

A megnyitót követő konferencián több nyelven (német, angol, francia) hallhattak előadásokat ez érdeklődők. A Díszteremben még 18 óra után is nagy volt a sürgés-forgás.

A rendezvényen készült képek ITT találhatók!

A kiállítás november 16-ig, hétköznaponként 10-18 óráig  nyitva áll minden kedves érdeklődő előtt!

Legutóbbi kiállításunkhoz kapcsolódóan kétszer is rendeztünk kerekasztal-beszélgetést, ahol az intézmény tudományos munkával foglalkozó munkatársai eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkájukról, sikereikről, terveikről mesélnek.

Második alkalommal hallhattuk Dr. Klimes- Szmik Katalint, Bakos Józsefet, Jakab Juditot, Dr. Tóth Pétert, Bibor Máté Jánost, Farkas Gábor Farkast és Varga Júliát, aki az Egyetemi Levéltár munkatársa. A moderátor Dr. Szögi László volt.

Néhány fotó a résztvevőkről.

Köszönjük az előadóknak, hogy megosztották velünk munkájuk , kutatásaik eredményét, a hallgatóságnak pedig az aktív részvételt!

Következő oldal »