új könyvek


Az Egyetemi Könyvtár 2011. december 8-án, 10 és 19 óra között kedvezményes könyvvásárt és börzét tart a könyvtár aulájában. A választékban majdnem minden megtalálható a lektűrtől az ezotérián át a tudományos művekig. Régi és új könyvek, folyóiratok, valamint a könyvtár saját kiadványai rendkívül kedvező áron vásárolhatóak meg.

Az árusítók között az Egyetemi Könyvtár mellett, idén diákok is kínálják könyveiket, valamint kiadók is képviselik magukat 30-40%-os kedvezményt biztosítva. Az árusítónak a Jelentkezési lap kitöltésével lehet regisztrálni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Lorant Endre magyar származású nyugalmazott egyetemi tanár, író közel 700 db nagy értékű francia nyelvű könyvet adományozott értékes gyűjteményéből az ELTE Egyetemi Könyvtárnak. Az adományozás kapcsán október 18-án 17 órakor a könyvtár dísztermében rendezett ünnepségen Lorant professzor „Balzac első regényei (1819-1825): szívére hallgat egy fiatal író” címmel tart előadást Balzac műveiről és saját kutatásairól francia nyelven.

André Lorant, (1930 Budapest), magyar származású nyugalmazott egyetemi tanár, író. 1956 óta Franciaországban él. A Párizsi Egyetem professor emeritusa, az összehasonlító irodalom tanára, Balzac munkásságának egyik vezető specialistája, a Bouquins Robert Laffont sorozatban Balzac korai regényeinek speciális kiadásának irányítója. Számos esetben írt előszót az Emberi színjáték köteteihez.

Az adományozott könyvek között szerepel a La Comédie humaine facsimile első kiadása, a Balzac kritikai irodalom számos kötete, irodalomelméleti tárgyú, illetve szépirodalmi könyvek. Az anyag értékét és jelentőségét növeli a számos Lorant Endrének dedikált kötet.

Az adományozás kapcsán rendezett ünnepségen Lorant professzor előadása előtt az ELTE részéről köszöntőt mond Borsodi Csaba rektor-helyettes, François Laquièze, a budapesti Francia Intézet igazgatója és Bárdosi Vilmos, az ELTE BTK Romanisztikai Intézet igazgatója.

http://konyvtar.elte.hu/hirek/friss/index.html#hir111007

Az Egyetemi Könyvtár állománya közel 140 darab új elektronikus könyvvel gyarapodott, amelyeket az egyik legnagyobb tudományos kiadótól, a Wiley-Blackwell-től vásároltunk. A művek a vallás és teológia valamint a történelem témakörét ölelik fel. A szakkönyvek kereshetők az Egyetemi Könyvtár online katalógusában. (Az oldalon Többmezős keresést kell alkalmazni, ahol a Bármelyik mező-be “elektronikus könyv” a kiadóhoz pedig a “Blackwell” szavakat beírva kigyűjthető valamennyi Wiley-Blackwell e-könyv.)

 • Kép-keret : az identitás konstrukciói / szerk. Gantner B. Eszter, Schweitzer Gábor, Varga Péter ; [kiad. az …] ELTE Közép-európai Németnyelvű Zsidó Kultúra Kutatócsoport – Budapest, 2010
 • A bádogdob / Günter Grass ; [ford. Szíjgyártó László] – Budapest, 2010
 • Gépnarancs / Anthony Burgess ; [ford. Gy. Horváth László] – Budapest, 2010, cop. 1990
 • A pusztai farkas / Hermann Hesse ; Gunter Böhmer akvarelljeivel ; [ford. és az utószót írta Horváth Géza] – Budapest, 2010
 • Finn nyelv / Maticsák Sándor, Anna Tarvainen – Debrecen, 2010
 • Sartoris / William Faulkner ; [ford. Göncz Árpád] ; [szerk. és az utószót írta Géher István] – Pozsony, 2010
 • A Zahir / Paulo Coelho ; [ford. Nagy Viktória] – Budapest, 2010
 • Zsarátnok / William Golding ; [ford. Vághy László] – Budapest, 2010
 • A magyar huszárság eredete / Darkó Jenő ; [szerk. Romhányi Beatrix és Kerepeszki Róbert] ; [az utószót írta Kerepeszki Róbert] – Máriabesnyő ;  Gödöllő, 2010
 • Pécsi séták / [Nagy János Ádám, Ledniczky Lívia] – [Pécs], 2010
 • A világ mint akarat és képzet / Arthur Schopenhauer ; [ford. Tandori Ágnes és Tandori Dezső] ; [az utószót és a jegyz. írta Nagy Sándor] ; [a latin és görög idézeteket ford. Tar Ibolya] – Budapest. : Osiris 2007

Következő oldal »