kamarakiállítás


2011. november 18-a és 25-e között Fenntarthatósági Hetet szervezünk az “ELTE Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért” csoporttal együttműködve.

A rendezvény egyik eleme egy kiállítás az aulában, amely a hulladékok feldolgozásának menetét mutatjuk be. Az installáció a “Hulladékból: Termék” nevet viseli.

A rendezvény ideje alatt, november 23-án tartjuk a Fenntarthatósági Napot, amely során 10 és 16 óra között játékokkal, totóval és információs anyagokkal várunk minden betérőt.

Ismét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2010. június 19-án délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

A programsorozatot a Capella Silentium kórus hangversenye nyitja. A kórus az est folyamán két koncertet is ad. “Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története – 1635-2010” című kiállításunkat a tárlat rendezői mutatják be az érdeklődőknek.
Csak ezen az éjszakán lesz nyitva T. Bortnyik Éva és Tubák Csaba két olajfestményből és két videó vetítésből álló fény installációja.
Megismerhetik a restaurálás műhelytitkait, és bebarangolhatják az épületet. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból kedvezményes áron válogathatnak az érdeklődök.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

A részletes program és a jelentkezési információ honlapunkon található valamint a hivatalos honlapon is kereshető.

Update: Fotók a rendezvényről.

Múzeumok Éjszakája az Egyetemi KönyvtárbanIsmét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2009. június 20-án délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

A programsorozatot a La Caffettiera Stioppéta kórus hangversenye nyitja. “A csillagok törvényei” című kiállításunk helyszínén, a könyvtár dísztermében az érdeklődők megtekinthetik a Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából készült filmet, ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak a távcsövek fejlődéséről és az Univerzum megismeréséről vendégelőadónktól, Dr. Vincze Ildikó csillagásztól, illetve felhőtlen idő esetén távcsövön át figyelhetik a csillagos eget a Magyar Csillagászati Egyesület tagjainak közreműködésével.
Csak ezen az éjszakán lesz nyitva Szabó Nóra képzőművész “Az írás útja” című kiállítása.
Megismerhetik a restaurálás műhelytitkait, és bebarangolhatják az épületet. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból kedvezményes áron válogathatnak az érdeklődök, a gyerekeket pedig interaktív kézműves foglalkozás várja.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

Részletes programunk a honlapunkon olvasható, vagy a magyar és angol nyelvű szöveg letölthető, illetve a hivatalos honlapon kereshető.

Múzeumok éjszakája2008. június 21-én, délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket. Ezen az éjszakán még látogatható lesz a Mátyás király: Magyarország a reneszánsz hajnalán című időszaki kiállítás a könyvtár- és egyetemtörténeti állandó kiállításunk mellett. Ezen kívül 19. századi divatképek és gyermekrajzok is láthatók lesznek az aulában, ahol kódexmásoló tudásukat is kipróbálhatják a gyermekek, közben Szent Iván-éji álmot idéző kórusművek csendülnek fel, majd tánc-show és fergeteges dzsesszkoncert szórakoztatja a közönséget. Ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak vendégeink a bibliáról, a magyarországi reneszánsz időszakáról, a restaurálás műhelytitkairól, valamint a könyvtár legféltettebb kincseiről. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból válogathatnak az érdeklődök. Ezen az éjszakán felfedi kilétét a könyvtár fantomja, felhőket varázsolnak nekünk és bebarangolhatjuk az épület rejtett zugait, az olvasóktól elzárt helyiségeit

További információk a honlapon vagy fájlban letölthető.

A Zr�nyiek és EurópaNagy örömmel értesítünk minden Kedves Érdeklődőt, hogy A Zrínyiek és Európa című kamarakiállításunk, amely egyszerre mutatja be a két Zrínyi, a szigeti Zrínyi Miklós, valamint a költő és hadvezér Zrínyi Miklós alakját, tevékenységének hazai és európai visszhangját nyitvatartását a nagy közönségsikerre való tekintettel 2007. december 21-éig meghosszabbítjuk.
A 6 tematikus egységre tagolódó anyag munkanapokon 10-18 óráig tekinthető meg.
Szeretettel várjuk további történelem és magyar szakos tanárok, illetve tanítványaik jelentkezését, felajánlva számukra a nyitva tartás ideje alatti nyílt irodalom/történelem óra megtartási lehetőségét!

Múlthét csütörtökön nyílt meg könyvtárunk legújabb kiállítása, A Zrínyiek és Európa címmel. Az eseményen Dr. Szögi László mondott köszöntő beszédet, majd Dr. Knapp Éva nyitotta meg a kiállítást. A kiállítás rendezője a megnyitón elmondta, hogy a tárlat Az MTA Irodalomtudományi Intézete és ez ELTÉ-vel 25 éve kapcsolatot fenntartó heidelbergi Egyetem Germanisztikai Szemináriuma által közösen rendezett  nemzetközi konferenciához kapcsolódik és annak koncepciójához igazodik.

A tárlaton látható mintegy 100 dokumentum közel fele az előadások témájának alapanyagául szolgálnak és kivétel nélkül az Egyetemi Könyvtár állományába tartoznak.

Azt is megtudhattuk, hogy a kiállítás hat tematikus egységre tagolódik:

  1. A szigeti Zrínyi Miklós
  2. A költő és prózaíró Zrínyi Miklós
  3. A hadvezér Zrínyi Miklós
  4. A könyvgyűjtő Zrínyi Miklós
  5. A Zrínyi hagyomány a XVII-XIX. századi európai irodalomban
  6. A magyarországi Zrínyi-hagyomány a XVIII-XIX. században

A különböző egységeket részletezi a kiállítás apropóján kiadott füzetke bevezetője, mely az aulában vásárolható meg.

Végül még egy érdekesség a konferencia egyik kísérőprogramjáról: A rendezvény keretein belül a Bábszínház műsorára tűzött egy darabot, melyet a kolozsvári egyetemi tanárai és diákjai adtak elő, s melynek alapja egy XVIII. század végi német nyelvű Zrínyi dráma. Ez a kötet szintén az Egyetemi Könyvtár állományának része, és a kiállításon megtekinthető.

Dr. Knapp Évát követően Dr. Tüskés Gábor tolmácsolta az elhangzottakat idegen ajkú vendégeinknek, németül.

A megnyitót követő konferencián több nyelven (német, angol, francia) hallhattak előadásokat ez érdeklődők. A Díszteremben még 18 óra után is nagy volt a sürgés-forgás.

A rendezvényen készült képek ITT találhatók!

A kiállítás november 16-ig, hétköznaponként 10-18 óráig  nyitva áll minden kedves érdeklődő előtt!

A budapesti Egyetemi Könyvtár A Zrínyiek és Európa című kamarakiállítása egyszerre mutatja be a két Zrínyi, a szigeti Zrínyi Miklós, valamint a költő és hadvezér Zrínyi Miklós alakját, tevékenységének hazai és európai visszhangját.

A könyvtár immár tíz évre visszatekintő gyakorlatához igazodva, a kiállított dokumentumokat kivétel nélkül az Egyetemi Könyvtár állományából válogattuk. Ezek az évszázadok óta a könyvtárban őrzött kéziratok, nyomtatványok és sokszorosított grafikák több tekintetben reprezentatív módon képviselik az 1568-1907 közötti időszak magyarországi és európai Zrínyi-hagyományát.

Tisztelettel meghívjuk a kiállítás megnyitójára 2007. október 11-én 15 órára!

Köszöntőt mond: Szögi László, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója
A kiállítást rendezte és megnyitja: Dr. Knapp Éva, osztályvezető

Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár, Díszterem
1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Várjuk Önt 2007. október 11. és november 16. között kiállításunkon!

Poór Kata – erotikus és arisztokratikus című kiállításán bárki megvásárolhatja a kiállított festményeket. Az akcióval a vásárlók az Egyetemi Könyvtárért Alapítványt támogatják. Egy kép már el is kelt, de nyolc alkotásra lehet még ajánlatokat tenni április 20-ig, a kiállítás zárásáig.
A nagyon kedvező kikiáltási árak megtekinthetők a könyvtár aulájában.

Alapítványunk közhasznú szervezet. Célkitűzései – az Egyetemi Könyvtár rendeltetésével összhangban – a könyvtár szellemiségének fejlesztése, technikai színvonalának korszerűsítése, állományának védelme és gondozása.

Céljai között szerepel továbbá a könyvtár szolgáltatásainak bővítése, a minőség emelése, a közönség- és partnerkapcsolatok ápolása, továbbfejlesztése, valamint értékeinek megismertetése mindazokkal, akik egyetértenek a cél fontosságával, és saját eszközeikkel hajlandóak segíteni azok teljesülését.

Alapítványunk neve:
EGYETEMI KÖNYVTÁRÉRT ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18121362-1-41
Számlaszám: 12010532-00120645-00100003

Az akció április 20-án zárul.

Erotikus és arisztokratikus

Lovas Nagy Anna nyitotta meg tegnap Poór Kata – erotikus és arisztokratikus című kiállítását az aulában.További képek a flickr-en.

Az aulában Fark László – Töredék és Misch Ádám – A dolgok hatalma című dupla kiállítása látható. A díszteremben csütörtökön kettő órakor nyílik a Diákokból professzorok című egyetemtörténeti kiállításunk, melyen megtekinthető lesz eredetiben a Pázmány Péter által 1635-ben kiadott alapító levél. Kiállításaink hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között tartanak nyitva.

Alapító oklevél

Következő oldal »