könyvtár


Az Egyetemi Könyvtár 2011. decemberében a szokásos nyitva tartással – hétfőtől péntekig 10 és 20 óra között – várja olvasóit a következő napok kivételével:

 • 2011. december 9. 10-15; a raktár zár 14:30-kor
 • 2011. december 23. 10-16; a raktár zár: 15:30-kor
 • 2011. december 30. 10-16. Csak helyben használat vehető igénybe, a kölcsönzés és a tájékoztatás a rendszerek leállásos karbantartása miatt nem működik. A 2011. december 30-i kölcsönzési lejárat automatikusan meghosszabbodik 2012. január 2-ig.

2012-ben az első nyitva tartási napunk január 2.

A TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében c. pályázat zárórendezvénye 2011. december 1-én 10 órakor kezdődik az ELTE Egyetemi Könyvtár Dísztermében ( 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

Program:

 • 10:00 Bevezető gondolatok a pályázat kapcsán – Dr. Szögi László főigazgató, ELTE Egyetemi Könyvtár
 • 10:10 Út a sikeres pályázatig – Dr. Skaliczki Judit ny. minisztériumi főosztályvezető-helyettes
 • 10:30 A projektben dolgozók előadásai:
  • TÁMOP-on innen és túl – Varga Klára projektvezető, ELTE Egyetemi Könyvtár
  • Közös elektronikus katalógus építése az ELTE-n: migrálás, retrospektív konverzió, közös kereső felület Székelyné Török Tünde, Zsámboki Mónika, ELTE Egyetemi Könyvtár
  • A K21 minőségfejlesztési program eredményei az Egyetemi Könyvtári Szolgálatban – 2011 – Kálóczi Katalin főigazgató-helyettes, ELTE Egyetemi Könyvtár
  • Az EKSz honlapja, avagy hogyan dolgozik együtt 25 tagkönyvtár a weben? – Turi Péter vezető rendszergazda, ELTE Informatikai Igazgatóság
  • Nyílt naptól a koncertig: olvasásnépszerűsítés kicsit másképp – Sándor Judit, ELTE Egyetemi Könyvtár
 • 11:30 Egy könyvtáros tapasztalatai az Egyetemi Könyvtár szolgáltatásainak bővítéséről – Dr. Tokaji Nagy Erzsébet főkönyvtáros, Országos Széchényi Könyvtár
 • 11:50 Kérdések és válaszok

Szeretettel várunk mindenkit!

Lorant Endre magyar származású nyugalmazott egyetemi tanár, író közel 700 db nagy értékű francia nyelvű könyvet adományozott értékes gyűjteményéből az ELTE Egyetemi Könyvtárnak. Az adományozás kapcsán október 18-án 17 órakor a könyvtár dísztermében rendezett ünnepségen Lorant professzor „Balzac első regényei (1819-1825): szívére hallgat egy fiatal író” címmel tart előadást Balzac műveiről és saját kutatásairól francia nyelven.

André Lorant, (1930 Budapest), magyar származású nyugalmazott egyetemi tanár, író. 1956 óta Franciaországban él. A Párizsi Egyetem professor emeritusa, az összehasonlító irodalom tanára, Balzac munkásságának egyik vezető specialistája, a Bouquins Robert Laffont sorozatban Balzac korai regényeinek speciális kiadásának irányítója. Számos esetben írt előszót az Emberi színjáték köteteihez.

Az adományozott könyvek között szerepel a La Comédie humaine facsimile első kiadása, a Balzac kritikai irodalom számos kötete, irodalomelméleti tárgyú, illetve szépirodalmi könyvek. Az anyag értékét és jelentőségét növeli a számos Lorant Endrének dedikált kötet.

Az adományozás kapcsán rendezett ünnepségen Lorant professzor előadása előtt az ELTE részéről köszöntőt mond Borsodi Csaba rektor-helyettes, François Laquièze, a budapesti Francia Intézet igazgatója és Bárdosi Vilmos, az ELTE BTK Romanisztikai Intézet igazgatója.

http://konyvtar.elte.hu/hirek/friss/index.html#hir111007

Az ELTE Egyetemi Könyvtár középiskolások számára tart nyílt napot 2011. október 3-án és 5-én a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 pályázat keretében. A gimnazisták megismerkedhetnek a könyvtár olvasóktól elzárt területeivel: látogatást tehetnek a Restaurátor-műhelyben, megtekinthetik a a raktárakat, köztük a különleges, eredeti állapotában helyreállított Műemlék-raktárat, megismerkedhetnek a digitalizálás folyamatával, szakszerű ismertetést kaphatnak a műemlék könyvtárépület érdekességeiről, az itt őrzött felbecsülhetetlen értékű muzeális ritkaságokról. Az irodalmi adatbázisokkal foglalkozó rendhagyó irodalomóra és könyvtárhasználati foglalkozás egészíti ki a tartalmas programot.

Az idén alapításának 450. évfordulóját ünneplő ELTE Egyetemi Könyvtár a jubileumi évre digitalizálta és az interneten távolról is hozzáférhetővé tette a XIX. század óta vezetett katalógusát. Az így létrejött elektronikus változat immár otthonról is böngészhető bárki számára a https://edit.elte.hu/ulibca weboldalon.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár pályázatot hirdet informatikus és tájékoztató könyvtárosi munkakör betöltésére. Részletek a honlapon.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár pályázatot hirdet kéziratokkal és régi nyomtatványokkal foglalkozó könyvtárosi munkakör munkakör betöltésére. Részletek a honlapon.

Az aulában, a díszlépcső feljáratánál két oldalról szokatlan műtárgyak hívják fel magukra mától a könyvtár látogatóinak figyelmét.

Az OSA Archívum által kezdeményezett 2009-es KÖNYVKOCKA projekt során létrehozott poliésztergyanta és papír (könyv) anyagú különleges tartalmi-vizuális élményt adó köztéri tárgyak a Szabad Európa Rádió Könyvtárából megörökölt, leginkább a hidegháborús korszak politika- és gazdaságtörténeti kiadványaiból álló, százezres könyvállomány többszörös szűrés után leselejtezett darabjaiból készültek. A két könyvkockát az OSA Archívum bocsátotta az Egyetemi Könyvtár rendelkezésére.

A projektről részletesebben.


A Könyvtár nyári utolsó nyitvatartási napja július 29. péntek (10.00-20.00), teljeskörű szolgáltatással.

Őszi nyitás: szeptember 5. hétfő, 10.00 óra

A két időpont között a könyvtár szolgáltatásai – a könyvtárközi kölcsönzés kivételével – szünetelnek.

Megértésüket köszönjük!

Az Egyetemi Könyvtár Hálózati és módszertani osztálya az egyetem könyvtáraival együttműködve összegyűjtötte az ELTE könyvtári hálózatára vonatkozó statisztikai adatokat. Az adatokat egyrészt a Könyvtári Intézet, másrészt a Hálózati és módszertani osztály által összeállított adatlap alapján gyűjtöttük. Munkánk eredménye, a 2010. évről szóló könyvtári statisztikai adatsor, megtekinthető honlapunkon.

Következő oldal »