kölcsönzés


Tájékoztatjuk tisztelt olvasóinkat, hogy 2011. február 14-től az Egyetemi Könyvtár és az ELTE Könyvtári Szolgálat könyvtárai az Aleph integrált könyvtári rendszert vezetik be. A rendszerátállás miatt az Egyetemi Könyvtár kölcsönzési-, könyvtárközi kölcsönzési és katalógus-frissítési szolgáltatásai átmenetileg szünetelnek.

 • Utolsó kölcsönzési nap: január 27.
 • Utolsó visszavételi nap: január 27.
 • Utolsó hosszabbítási nap: január 27.

A helyben használat és a másolatszolgáltatás a leállási idő alatt is elérhető.

A szolgáltatások 2011. február 14., hétfőtől teljes nyitvatartási időben újra elérhetők.

A leállási időre eső kölcsönzési-, és hosszabbítási határidők 2011. február 14-re módosulnak. Erre az időszakra késedelmi díjat nem számítunk fel.

Megértésüket köszönjük!

Újranyitás előtt cirka 2 héttel…

Ezen a héten összevont résszel jelentkezünk, ugyanis múlthéten nem történt semmi különös, csak „tartották a frontot” a bent lévő kollégák. Többen egy időben vették ki a szabadságukat, így meglehetősen kis létszámmal voltak a dolgozók. Fotók most nincsenek, maximum a saját nyaralásomról tudnék feltenni egyet-kettőt, de ettől most megkímélek mindenkit :lol:

Ezen a héten viszont már felkavarodott cseppet az állóvíz. A lényeg, hogy a nyári munkák szépen haladnak. Reményeink szerint az oklevelek fotózása pénteken befejeződik.

Az olvasói számítógépek is tisztán várják a használókat. És a kiállítás látogatottságára sem lehet panaszunk. A külföldi turisták mellett továbbra is elég nagy az érdeklődés hazai berkekben is. Ezt jól példázza, hogy a kiállítás alkalmából megjelentetett kis füzetke, ami tartalmazza a kiállításon olvasható szövegeket, kommentárokat és néhány képet is, a héten mind elfogyott. Ezért most lázas reprintelésbe kezdtünk, és gyártottunk még pár példányt.

Új infó: augusztus 1-től munkába állt az új PR- munkatársunk, akit Kovács Juliannának hívnak, és amint hozzájárul, részletesebb adatokkal is szolgálunk róla :)


Egyik kedves kölcsönzős kolléganőnk pedig egy véletlen baleset folytán eltörte a csuklóját, szerencsére műteni nem kell, de így is jó pár hét kényszerpihenő vár rá. :cry: Neki ezúton is jobbulást, mielőbbi felépülést kívánunk:!:

Ha a szorgalom és a leleményesség párosul – látogatók, elvégzett feladatok, bringapedál

Már megint igen meleg hétfő reggelre ébredtünk, de sebaj, az előrejelzések szerint a hét közepén már enyhül a forróság! Ebben bízva vágtunk bele nagy lendülettel a 2. hétbe, és folytattuk feladatainkat.

Hétfőn és kedden meglehetősen sok érdeklődőt kalauzoltunk el a Díszteremben, találkoztunk egy idősebb hölggyel, aki a kiállítás minden egyes részletét aprólékosan megnézte, majd elmesélte, hogy ő annak idején a szakmában dolgozott (iparművészet), és rendkívül örül neki, hogy ilyen szép és érdekes kiállítást jött itt létre. A flickr-re kerültek fel új képek is, pl. a kiállításunkra való invitálást illusztráló is, de úgy látszik, nem kell nagyon hangoztatnunk, hogy “Lépj be hozzánk”, hiszen jönnek külföldi turisták és magyar érdeklődők is egyaránt.

 A Tájékoztatóban térképrendezésbe fogtunk, osztályoztuk, besoroltuk, majd dobozokba helyeztük el ezt az anyagrészt.

A számítógépek tisztítását is megkezdtük, a képeken jól látszik a klaviatúra tisztításának hatákony módszere :) Emelett persze megfelelő tisztítószerekkel letöröltük a monitorokat, és a gépek egyéb külső felületeit is.

A Kölcsönzőben sem tétlenkednek kolléganőink, a rendrakás és egyéb adminisztrációs feladatok mellett nyomtatják és postázzák a felszólító leveleket. (Ejnye-bejnye, tessék időben visszahozni a könyveket, és akkor ezt a részt mindenki megúszhatná:!: )

A könyvtárközi kölcsönzés is folyamatosan zajlik, természetesen az átlagnál kevesebb a kérés, de azért minden napra jut valami tennivaló ezzel kapcsolatban is. Ez a szolgáltatásunk egész nyáron működik, de azt tartsátok szem előtt, hogy előzetes bejelentkezés alapján tudjuk a könyvtárközi kéréseket teljesíteni! Küldj emailt vagy keress minket telefonon (411-6777/3419)!

A raktárosaink szorgalmasan takarítják, rendezgetik saját munkaállomásaikat. A folyóirat revízió is zajlik.

Érdekesség még, hogy egy kolléga egy levéltáros segéderővel kiegészülve digitalizálni kezdte a mohácsi csata előttről származó okleveleket, archiválás céljából. Ez a művelet jórészt a már emlegetett erkélyünkön folyik, ahol egy használaton kívüli biciklipedál is szerepet kapott. :lol: Ez tartja ugyanis az oklevelek azonosító cetlijeit, hogy ne fújja el őket a szellő. :idea: Igen viharos erősségűre fokozódott ugyanis mára a  szél, no de az időjárás jelentést hagyjuk másra, jövő héten folytatjuk a mesét. :)

Értesítjük kedves Olvasóinkat, hogy 2007. április 21-én, szombaton, könyvtárunk 10-18 óráig nyitva tart!

Április 30-án, hétfőn azonban – a legtöbb intézményhez hasonlóan – zárva leszünk.

Ezúton is jó pihenést, kellemes kikapcsolódást kívánunk mindenkinek a hosszú hétvégére!

Tájékoztatjuk tisztelt Olvasóinkat, hogy az ünnepek alatt nyitva tartásunk a következőképpen alakul:

 • Április 14. szombat: ZÁRVA
 • Április 15. vasárnap: ZÁRVA
 • Április 16. hétfő: ZÁRVA
 • Április 17. kedd: 10-18 óra

Keddtől tehát a megszokott nyitva tartási rend szerint, zavartalanul működik könyvtárunk.

Minden kedves olvasónknak kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! 

Március 1-jén indul könyvtárunk legújabb szolgáltatása, mellyel Olvasóinknak szeretnénk egyszerűbbé, gyorsabbá tenni a kikölcsönzött dokumentumok egyszeri meghosszabbítását.

Szabályzatunk szerint egy kölcsönzött könyv 3×2 héttel hosszabbítható meg, ebből egy alkalommal tehát megtehetik ezt már online módon is. A további két hosszabbításra személyesen és telefonon a kölcsönző nyitvatartási idejében, illetve faxon vagy e-mailben kerülhet sor.

Az online hosszabbítás a katalógusunk oldaláról érhető el.

A fenti menüsorban az „Olvasói adatok”-ra kattintva lehet bejelentkezni. Minden kedves beiratkozott látogatónk saját nevével (amiben, ha kötőjel van, akkor azt ki kell hagyni) és a könyvtári rendszerben szereplő azonosítójával léphet be.

Az azonosító két, perjellel elválasztott számból áll: az olvasójegyen található vonalkód 0 után következő számjegyei, majd egy / jel, és a születési dátum ebben a formában: 760812. Tehát például, aki 1979. február 24.-én született, és az olvasójegyén található vonalkód a következő: 2 B2 047099, annak jelszava így néz ki: 47099/790224

Belépés után, a könyv hosszabbítása mellett még meg lehet tekinteni a kölcsönzött könyvek listáját, a kért előjegyzéseket, a regisztrált lakcímet és egyéb adatokat is.

Ha bármi problémája, kérdése, megjegyzése van az új szolgáltatással kapcsolatban, keresse kollégáinkat e-mailben vagy telefonon (411-6777/3411 vagy 3433 mellék)!

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket ezen a héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

 • Világtörténelem / Hermann Kinder, Werner Hilgemann, Manfred Hergt ; [ford. Ferenczi Attila … et al.] – Budapest, 2006
 • Baudolino / Umberto Eco ; [ford. Barna Imre] – Budapest, 2006

Kövesd a gyarapodást online katalógusunkban!

Várunk 2007-ben is!

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a múlt héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

 • Rákóczi Kassája / [a kiadvány szövegét írta Jozef Duchoćn ; magyar nyelvű ford.Eva Hrućsková] – Kassa, 2004

Kövesd a gyarapodást online katalógusunkban!

Válogatás azokból a könyvekből, melyeket a múlt héten vettünk fel az állományba. Kattints a címekre, kölcsönözd vagy olvasd helyben. Ha kikölcsönözték a könyvet, előjegyezheted E-mailben.

 • Értékelés / Carol H. Weiss , [Ford. Hanula Erika ; előszó Radó Péter] – Budapest : Országos Közoktatási Intézet, 2005
 • Megismerésünk korlátai / szerk. Kubinyi Enikő, Miklósi Ádám ; BME Kognitív Tudományi Tanszék, MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai Kutatócsoport – Budapest, 2006

Kövesd a gyarapodást online katalógusunkban!

Következő oldal »