Rejtett értékeink


Program

19.00-19:25 Bibor Máté – Arany János kéziratai az Egyetemi Könyvtárban

19:30-19:55 Dr. Fabó Edit – Mit akartak a férfiak és a nők a „boldog békeidőkben”?

20:00-20:25 Dr. Szögi László – Magyarország helye Európában történeti földrajzi kontextusban

20:30-20:45 Szünet

20:45-21:10 Bikádi Katalin – Kutatókönyvtár az íróasztalon: Nyílt folyóirat-adatbázisok

21:15-21:40 Székelyné Török Tünde – A keresőmotorok működése

regisztráció: www.kutatokejszakaja.hu

Időpont: 2011. szeptember 23. péntek 19:00-22:00

Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár, Díszterem

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

www.konyvtar.elte.hu

Sétáljon az Egyetemi Könytár műemlék-épületében Pádár László fotós lenyűgözően élethű panorámaképeivel.

http://is.gd/nrYWuz

Ismét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2011. június 24-én délután 16 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

Az est folyamán látogatható a Díszteremben “Az ismeretlen Mikes” című kiállítás, valamint a Tanácsteremben lesz látható Nagy Pál író, tipográfus “METROPOLISZ” című egynapos kiállítása.
Az érdeklődők kipróbálhatják, hogy hogyan lehet vakon is használni a könyvtár szolgáltatásait, valamint bebarangolhatják az épületet.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

További információ és részletes programok a honlapon.

A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idejénA Tanácsköztársaság agitációs röpiratai kiváló kutatási forrásai lehetnek a történészeknek. Ezt fölismervén jött létre az Egyetemi Könyvtár “Párttörténeti Gyűjteménye”. Ebből mazsolázgat Fabó Edit: A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idején című írásában a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

Egyetemi Könyvtár kincsei: két XV. századi országos unikum metszetA budapesti Egyetemi Könyvtár Kézirattárában őrzött, Cod. Lat. 109 jelzetű kézirat nemcsak filológiai, hanem művészettörténeti vonatkozásai miatt is jelentős emlékünk. Az első és hátsó kötéstábla belső oldalára ragasztott – a restaurálás során leválasztott – két, eddig nem attribuált rézmetszet az 1450-1470 között működő német metsző, E.S. Mester oeuvre-jébe tartozik. Vizsgálatuk a metszetek terjesztésének és a mester kapcsolatrendszerének új aspektusát világítja meg.

Megjelent Tüskés Anna: Két XV. századi országos unikum metszet című írása a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

DivatképekMegjelent “A gyötrelmestől a kényelmes eleganciáig” címen Fabó Edit XIX. századi divatképekkel kísért társadalomtörténeti áttekintése a National Geographic Online ‘Magyarország Rejtett Értékei’ sorozatában.

A cikk forrásanyaga az  Egyetemi Könyvtár értékes folyóirat-állományának XIX. és XX. századi gazdag divat- és társadalomtörténeti vonatkozású dokumentum-anyaga, melyre külön felhívjuk a nagyközönség figyelmét.

Knapp Éva: Herbáriumok az ELTE Egyetemi KönyvtárbanAz Egyetemi Könyvtárban őrzött herbárium kéziratok és nyomtatványok felbecsülhetetlen nemzeti kincset jelentenek. A nagyközönség eddig ezeket nem láthatta. A ritka dokumentumokból válogatott kiállítás május végéig látható.

Megjelent Knapp Éva: Herbáriumok című írása a National Geographic Magyarország online oldalán a Rejtett Értékek / Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

Bibor Máté Arany János kéziratok az ELTE Egyetemi KönyvtárbanAz Egyetemi Könyvtárban őrzött három Arany János kézirat a magyar kultúra pótolhatatlan kincse.  Szövegük többször megjelent már, hasonmás kiadása azonban eddig egyikről sem készült. A nagyközönség esetenként az intézmény nyitott napjain (Kulturális Örökség Nap, Múzeumok Éjszakája stb.) tekintheti meg őket.

Megjelent Bibor Máté tudósítása az Egyetemi Könyvtárban őrzött Arany János kéziratokról a National Geographic Magyarország Online oldalán a Rejtett Értékeink / Az Egyetemi Könyvtár Rejtett Értékei című sorozat 3. írásaként.

Középkori krónikatöredékA budapesti Egyetemi Könyvtár egy 1543-ban megjelent kötetének kötéséről egy egészen ritka töredéket fejtettek le, amely egy középkori itáliai krónika illusztrált előszavát tartalmazza.

Megjelent Tóth Péter: Egy illusztrált középkori krónikatöredék című írása a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

Szegények patikájaEgy becses, régi nyomtatvány restaurálásakor a kötéstáblából jelentős mennyiségű tömítőanyagot fejtettek ki , amely egy 17. századi, ismeretlen magyar nyelvű nyomtatványból készült!

Megjelent Knapp Éva: Szegények patikája című írása a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

Következő oldal »