cikk


“Kié a varázslók pálcája?” címmel az ELTE honlapon  interjút olvasható az Lábass Endrével, akinek beszélgetéssorozata az elmúlt hónapokban zajlott az Egyetemi Könyvtárban.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár 2011-ben előfizetője lett az EBSCO cég AtoZ szolgáltatásának, amelynek segítségével az összes, az ELTE által előfizetett vagy előfizetésen kívüli, de nyílt hozzáféréssel rendelkező elektronikus folyóirat egyetlen felületen elérhető, a full textes anyagok – amennyiben van rá jogosultságunk – letölthetők. Közel 40.000 cím között lehet böngészni, tájékozódni a világ vezető szakfolyóirataiban.

Noha nyilvános könyvtár, mégis sokan hiszik az ELTE Egyetemi Könyvtárról, hogy kizárólag egyetemisták és oktatók vehetik igénybe szolgáltatásait.
A 2011. július 7-én 10-16 óra között megrendezésre kerülő Nyílt nap nyugdíjasoknak rendezvény ezt a tévhitet kívánja eloszlatni, megismertetve a 450 éves jubileumát ünneplő könyvtárat és sokrétű szolgáltatásait az idősebb korosztály képviselőivel.

A nyílt nap alkalmából számos program várja az érdeklődőket. Két ízben indul a Könyvtár történetét, épületét bemutató épülettúra, melynek kapcsán az idén 250 éve elhunyt Mikes Kelemen tiszteletére rendezett kiállítás is megtekintő a könyvtár dísztermében.
A további programok során a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a kölcsönző-pult túloldaláról, a szolgálati helyek használatával betekinthessenek a könyvtári munkafolyamatokba, megismerkedjenek a tájékoztatás eszközeivel, végigkísérjék a kölcsönzés folyamatát, illetve a könyvek megóvásának egyik útját, a digitalizálást. Könyvtárhasználati bemutató során tájékoztatást kapnak a könyvtárra vonatkozó alapvető információkról, az itt őrzött nagy értékű könyvállományról, a használható eszközökről és az ezekben rejlő lehetőségekről.
Megbizonyosodhatnak róla, hogy a számítógép és az internethasználat az idősebbeknek sem legyőzhetetlen akadály és hogy néhány alapvető lépés elsajátításával bárki szabadon élhet a világháló kínálta számos lehetőséggel. Azt is kipróbálhatják, milyen kihívásokkal találkoznak olvasás, illetve információgyűjtés során a látássérült emberek.
Tesztelhetik, hogyan boldogulnának kizárólag az ujjaikra és a felolvasógépre hagyatkozva, emellett kipróbálhatják a Braille írással való nyomtatást is.

A nyílt nap programjaira előzetes jelentkezés szükséges (személyesen a könyvtár olvasótermében, vagy Sándor Judit kolleganőnél a 411-6500/3446-os telefonszámon, illetve a sandor.judit@lib.elte.hu e-mail címen.

A rendezvény a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 „Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében valósul meg.

Ismét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2011. június 24-én délután 16 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

Az est folyamán látogatható a Díszteremben “Az ismeretlen Mikes” című kiállítás, valamint a Tanácsteremben lesz látható Nagy Pál író, tipográfus “METROPOLISZ” című egynapos kiállítása.
Az érdeklődők kipróbálhatják, hogy hogyan lehet vakon is használni a könyvtár szolgáltatásait, valamint bebarangolhatják az épületet.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

További információ és részletes programok a honlapon.

Lábass Endre (a Könyvtár fantomja) tudós és művész barátait kérdezi
Vendég: Perczel Anna építész, az Óvás! Egyesület elnöke

Időpont: június 14. 18.30 – 19.30

Helyszín: Egyetemi Könyvtár Díszterem

Lábass Endre festőművész, író a pesti háztetők szerelmeseként a könyvtár kupolájában berendezett műtermében régi “lakója” az Egyetemi Könyvtárnak. A programsorozat keretében tudós és művész barátait kérdezgeti munkásságukról, élményeikről – igazán fontosnak és látszólag jelentéktelennek tűnő dolgokról egyaránt. A személyes hangvételű beszélgetéseknek a könyvtár ma Díszteremként működő egykori olvasóterme nyújt egyidejűleg impozáns és intim közeget.

A rendezvény a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 “Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében kerül megrendezésre.

A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idejénA Tanácsköztársaság agitációs röpiratai kiváló kutatási forrásai lehetnek a történészeknek. Ezt fölismervén jött létre az Egyetemi Könyvtár “Párttörténeti Gyűjteménye”. Ebből mazsolázgat Fabó Edit: A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idején című írásában a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

Egyetemi Könyvtár kincsei: két XV. századi országos unikum metszetA budapesti Egyetemi Könyvtár Kézirattárában őrzött, Cod. Lat. 109 jelzetű kézirat nemcsak filológiai, hanem művészettörténeti vonatkozásai miatt is jelentős emlékünk. Az első és hátsó kötéstábla belső oldalára ragasztott – a restaurálás során leválasztott – két, eddig nem attribuált rézmetszet az 1450-1470 között működő német metsző, E.S. Mester oeuvre-jébe tartozik. Vizsgálatuk a metszetek terjesztésének és a mester kapcsolatrendszerének új aspektusát világítja meg.

Megjelent Tüskés Anna: Két XV. századi országos unikum metszet című írása a National Geographic Magyarország Online oldalán, a Rejtett Értékeink/Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

DivatképekMegjelent “A gyötrelmestől a kényelmes eleganciáig” címen Fabó Edit XIX. századi divatképekkel kísért társadalomtörténeti áttekintése a National Geographic Online ‘Magyarország Rejtett Értékei’ sorozatában.

A cikk forrásanyaga az  Egyetemi Könyvtár értékes folyóirat-állományának XIX. és XX. századi gazdag divat- és társadalomtörténeti vonatkozású dokumentum-anyaga, melyre külön felhívjuk a nagyközönség figyelmét.

Knapp Éva: Herbáriumok az ELTE Egyetemi KönyvtárbanAz Egyetemi Könyvtárban őrzött herbárium kéziratok és nyomtatványok felbecsülhetetlen nemzeti kincset jelentenek. A nagyközönség eddig ezeket nem láthatta. A ritka dokumentumokból válogatott kiállítás május végéig látható.

Megjelent Knapp Éva: Herbáriumok című írása a National Geographic Magyarország online oldalán a Rejtett Értékek / Az Egyetemi Könyvtár rejtett értékei rovatban.

Bibor Máté Arany János kéziratok az ELTE Egyetemi KönyvtárbanAz Egyetemi Könyvtárban őrzött három Arany János kézirat a magyar kultúra pótolhatatlan kincse.  Szövegük többször megjelent már, hasonmás kiadása azonban eddig egyikről sem készült. A nagyközönség esetenként az intézmény nyitott napjain (Kulturális Örökség Nap, Múzeumok Éjszakája stb.) tekintheti meg őket.

Megjelent Bibor Máté tudósítása az Egyetemi Könyvtárban őrzött Arany János kéziratokról a National Geographic Magyarország Online oldalán a Rejtett Értékeink / Az Egyetemi Könyvtár Rejtett Értékei című sorozat 3. írásaként.

Következő oldal »