Az Egyetemi Könyvtár épületének legutóbbi felújításához kapcsolódóan, 1999-ben fejeződött be kertünk kialakítása.

A barátságos belső udvarba kényelmes kerti asztalok, székek kerültek. Lombhullató cserjék [gyöngyvirág cserje (Deutzia), borbolya (Berberis)]; lomblevelű örökzöldek [orbáncfű (Hypericum), madárbirs (Cotoneaster), puszpáng (Buxus), babérmeggy (Laurocerasus), Mahonia]; pikkelylevelű örökzöldek [tuják]; tűlevelű örökzöldek [tiszafák (Taxus)] és évelők [árnyékliliom (Hosta), gólyaorr (Geranium), Iris] „népesítették be” az udvarunkat. A zajos belvárosi forgatagban olvasóknak, látogatóknak egyaránt felüdítő megpihenni, napozni, beszélgetni, levegőzni itt.

Lippai János jezsuita szerzetes, a pozsonyi érseki kert vezetője, híres „Posoni kert” (1664) c. munkájában így ír a kertről:
I. Elsö könyv, Viragos-kert, I. resz, IV.:
„Mert vallyon, mi lehet ez világon hasznossabb az embernek, mint maga életének hoszabbitása: egésségének oltalmazása: fáratt erejének meg-nyúgotása: sulyos gondgyainak enyhitese: és minden tagjainak vigaztalasa? azt pedig, sohúlt inkább föl nem talállya, mint az kerti mulatságban. Kiben csak egy kedves sétálás-is alkalmatos üdöben, csudálatos-képpen meg-vidámittya az embert: és annak a mennyei Paradicsomnak kévánságára föl-indíttya elméjét: kiben csak egy Virágocskát megtekéncsen-is, leg-ottan annak alkotojának szépségére, és szeretetire föl-gerjed.”

A szép kert rendszeres gondozást kíván. A beteg, elöregedett növényeket pótolni kell. Épp ezért az ELTE Egyetemi Könyvtára és az ELTE Egyetemi Levéltára tartós kapcsolatot szeretne kiépíteni a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképzővel. Reméljük, így könyvtárunk udvarának, s a Maglódi úton található levéltárunk kertjének szakszerű karbantartása megoldott lesz.

Kókai Katalin gyakorlati oktatásvezető tanárnőnek és Kováts Levente tanár úrnak köszönhetően 2008. október 7-én a 11/DK/A 2 csoportos tanulók (Kiss Gábor, Knul Ákos, Kovács Anna, Kozma Balázs, Kozicz Monika, Liszkai Annamária, Nagy Enikő, Nagy Norbert) gyakorlati óráikon rendbe tették kertünket. Ők a MaGyulások: honlapjukon, a diákoldalukon a tanulók így becézik iskolájukat.

A szokásos, őszi fenntartó munkálatok mellett elsősorban a tarack irtása volt fontos, régen esedékes feladat. Szorgos kertészeink a teendőik befejezése után felfedezték könyvtárunk látványosságait. Munkájukat köszönjük! A tavaszi feladatokban, csinosításban, kisebb átalakításban is számítunk rájuk! Reméljük, megújult, megszépült kertben fogadhatjuk majd vendégeinket, olvasóinkat a különböző rendezvényeinken.

Néhány kép a munkálatokról.

Budavári Éva