Múzeumok Éjszakája


Sajnálattal tudatjuk, hogy az ELTE Egyetemi Könyvtár programjaiból a Lagrime e sorrisi (Könnyek és mosolyok) címmel meghirdetett koncert Murányi Márta művésznő váratlan megbetegedése miatt elmarad. Szíves megértésüket kérjük.

Ismét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2011. június 24-én délután 16 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

Az est folyamán látogatható a Díszteremben “Az ismeretlen Mikes” című kiállítás, valamint a Tanácsteremben lesz látható Nagy Pál író, tipográfus “METROPOLISZ” című egynapos kiállítása.
Az érdeklődők kipróbálhatják, hogy hogyan lehet vakon is használni a könyvtár szolgáltatásait, valamint bebarangolhatják az épületet.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

További információ és részletes programok a honlapon.

Ismét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2010. június 19-án délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

A programsorozatot a Capella Silentium kórus hangversenye nyitja. A kórus az est folyamán két koncertet is ad. “Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története – 1635-2010” című kiállításunkat a tárlat rendezői mutatják be az érdeklődőknek.
Csak ezen az éjszakán lesz nyitva T. Bortnyik Éva és Tubák Csaba két olajfestményből és két videó vetítésből álló fény installációja.
Megismerhetik a restaurálás műhelytitkait, és bebarangolhatják az épületet. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból kedvezményes áron válogathatnak az érdeklődök.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

A részletes program és a jelentkezési információ honlapunkon található valamint a hivatalos honlapon is kereshető.

Update: Fotók a rendezvényről.

Múzeumok Éjszakája az Egyetemi KönyvtárbanIsmét Múzeumok Éjszakája az Egyetemi Könyvtárban. 2009. június 20-án délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket.

A programsorozatot a La Caffettiera Stioppéta kórus hangversenye nyitja. “A csillagok törvényei” című kiállításunk helyszínén, a könyvtár dísztermében az érdeklődők megtekinthetik a Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából készült filmet, ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak a távcsövek fejlődéséről és az Univerzum megismeréséről vendégelőadónktól, Dr. Vincze Ildikó csillagásztól, illetve felhőtlen idő esetén távcsövön át figyelhetik a csillagos eget a Magyar Csillagászati Egyesület tagjainak közreműködésével.
Csak ezen az éjszakán lesz nyitva Szabó Nóra képzőművész “Az írás útja” című kiállítása.
Megismerhetik a restaurálás műhelytitkait, és bebarangolhatják az épületet. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból kedvezményes áron válogathatnak az érdeklődök, a gyerekeket pedig interaktív kézműves foglalkozás várja.

A Múzeumok Éjszakája valamennyi helyszínén belépésre jogosító karszalagok a Könyvtár információs pultjánál vásárolhatók.

Részletes programunk a honlapunkon olvasható, vagy a magyar és angol nyelvű szöveg letölthető, illetve a hivatalos honlapon kereshető.

A litera.hu c. irodalmi portálon olvasható egy beszélgetés Lábass Endre író, festő-és fotóművésszel, aki többek között az Egyetemi Könyvtár kupolájában lévő “odújáról”, műterméről is beszél, ugyanis a könyvtár vezetősége beleegyezésével a művész kis műtermet rendezett be az intézmény legmagasabb pontján.

Már-már hagyomány, hogy a Múzeumok Éjszakája program keretében, ideje alatt eme “odújában” fogadja Lábass Endre a művészetére kíváncsi látogatókat.

Megjelent a Balkon c. kortárs művészeti folyóirat legfrisebb, 2008_7,8-as, összevont száma, melyben Székely Juli-Székely Ákos: Felhőkatalógus. Lengyel András Budapest felett az ég II. c. írásukban Lengyen Andrásnak az Egyetemi Könyvtárban a Múzeumok Éjszakája 2008 program ideje alatt (június 21-én) megalkotott/elkészített “helyszín(idő)specifikus installációját” elemzik. Az írás, illetve az egész lapszám nemsokára online formában is olvasható itt.

Ígéretünkhöz híven, láthatóvá teszünk itt néhány, a Múzeumok Éjszakája alatt készült, szerintem nagyszerű gyerekrajzot/művet.

Személyes kedvencem az igen talányos és mély konceptualizmusról tanúskodó II. kép, a “Kutya”. Vagy ez a pompás, önreflexív szöveg: “…mennyire jó ezzel írni!” a VI. képen, a “Gréti itt járt”-on.

Könyvtárunk ismét nagy kedvvel és lelkesedéssel vetette bele magát a Múzeumok Éjszakája 2008 programsorozatába és nyitotta meg kapuit a szép számú és ugyancsak lelkes, érdeklődő közönségnek. Eme nagy találkozásról és az eseményekről, programjainkról itt láthatunk pár képet.

Jövőre ugyanekkor, ugyanitt várjuk kedves látogatóinkat!

Múzeumok éjszakája2008. június 21-én, délután 18 órától éjjel 2 óráig a könyvtár – a tavalyi évhez hasonlóan – megnyitja kapuit, és munkatársai kulturális programokra invitálják az érdeklődőket. Ezen az éjszakán még látogatható lesz a Mátyás király: Magyarország a reneszánsz hajnalán című időszaki kiállítás a könyvtár- és egyetemtörténeti állandó kiállításunk mellett. Ezen kívül 19. századi divatképek és gyermekrajzok is láthatók lesznek az aulában, ahol kódexmásoló tudásukat is kipróbálhatják a gyermekek, közben Szent Iván-éji álmot idéző kórusművek csendülnek fel, majd tánc-show és fergeteges dzsesszkoncert szórakoztatja a közönséget. Ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak vendégeink a bibliáról, a magyarországi reneszánsz időszakáról, a restaurálás műhelytitkairól, valamint a könyvtár legféltettebb kincseiről. Az aulában a könyvvásári standnál kiadványainkból válogathatnak az érdeklődök. Ezen az éjszakán felfedi kilétét a könyvtár fantomja, felhőket varázsolnak nekünk és bebarangolhatjuk az épület rejtett zugait, az olvasóktól elzárt helyiségeit

További információk a honlapon vagy fájlban letölthető.

Gyermekprogram a Múzeumok ÉjszakájánA Múzeumok Éjszakájának gyerekprogramja minden várakozásunkat felülmúlta. Nagy meglepetés volt számunkra, hogy nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is népszerű volt a kódexmásolás.

Volt olyan felnőtt, aki már a bejáratnál érdeklődött, hogy hol lehetne másolni, volt, aki a gyermekére várva csábult el. Volt, aki csak a kikészített könyveket tanulmányozta, volt, aki a betűminták közül válogatott, és volt, aki maga is beállt rajzolni.

A másolás és iniciálé készítés legifjabb résztvevője 11 hónapos volt – ő a ceruzafogás helyes elsajátításán dolgozott igazán kitartóan és sikeresen. A másolók korelnöke pedig valószínűleg egy ötvenes éveiben járó úr volt, aki annyira belejött, hogy végül több művet is készített, nem is akárhogy: jobb kézzel, bal kézzel, majd egy kölcsönkért, sötétített napszemüvegben is. Mindhárom próbálkozása nagy sikert aratott, s míg szólt a Fekete Péter zenéje, ő csak másolt, és másolt.

Összesen 32 kódexmásoló emléklapot, a félhold alakú dobozból sok cukorkát, a legkisebbeknek pedig néhány mackós képeslapot osztottunk szét.

És amit mi kaptunk:

- Sok érdeklődő kérdést a régi írásokról, a kódexmásolókról
– Gyermekzsivajt és rengeteg kacagást
– Kedvesen figyelő, csillogó szempárokat
– Büszke szülők mosolyát, akik mindemellett gyermeki énjüket sem rejtették el, aminek köszönhetően közösen élvezték a programot kicsik és nagyok egyaránt.

És végül, de nem utolsó sorban dicséretet egy nyugdíjas hölgytől, akinek nagyon tetszett, hogy a gyermekekre is gondoltunk ezen a rendezvényen, és nem csak felnőtteknek szóló programjaink vannak.
„Hiszen Ők a jövő nemzedéke, és milyen jó látni, hogy felállva a számítógép mellől évszázadokkal ezelőtti írások iránt érdeklődnek és iniciálékat színeznek” -állapítottuk meg közösen.

Ahogy ígértük, most felkerülnek az alkotásokról készült képek is. Mindenkinek köszönjük a munkáját, jövőre is nyitva lesz a Kódexmásoló Műhely!:)

Következő oldal »